El Govern dels Estats Units, i més concretament el Departament de Justícia estaria avaluant dividir Google, després que una sentència judicial indiqués que l'empresa es troba monopolitzant el mercat de recerques online, segons informacions publicades per l'agència de notícies Bloomberg. Seria un dur cop no només contra Alphabet (propietària de Google), sinó contra el teixit tecnològic del país. L'última vegada que l'executiu va carregar contra una megaempresa, va ser fa 20 anys, quan va tractar de desmantellar a Microsoft i va aconseguir fer-ho amb AT&T en la dècada del 80.

Fonts anònimes, citades per Bloomberg, assenyalen que l'equivalent al Ministeri de Justícia espanyol, exigeixi desinversions en el core dels negocis de l'empresa, en concret el sistema operatiu Android i el seu omnipresent navegador web Chrome. Però no sol. Segons les informacions, podria igualment exigir la venda d'AdWords, plataforma que Google per comercialitzar publicitat.

El passat 5 d'agost, el jutge Amit Metha va confirmar que Google monopolitzava il·legalment els mercats de recerques en línia i anuncis de text de recerca. Google va anunciar llavors que apel·larà la sentència, encara que 10 dies més tarade, no es coneix l'estratègia judicial del gegant tecnològic i si buscarà una negociació.

El conflicte judicial ha passat factura a les accions d'Alphabet -propietària de Google-, que cauen més del 9% en els últims 30 dies i aquest dimecres s'enfonsaven un 1,5% en les operacions prèvies a l'obertura del mercat.

Google contra les cordes?

El Departament nord-americà de Justícia estudia diferents solucions, segons les fonts consultades per Bloomberg. Entre elles, impedir que Google obligui els llocs web a permetre que el seu contingut s'utilitzi per a alguns dels productes d'intel·ligència artificial de Google per poder aparèixer en els resultats de recerca.

Una altra, més rellevant, seria obligar Google a desfer-se d'Android, que s'utilitza en uns 2.500 milions de dispositius a tot el món. El jutge Metha va ressaltar que Google exigeix als fabricants de telèfons mòbils que firmin acords per tenir accés a les seves aplicacions com Gmail i Google Play Store. Unes aplicacions que els fabricants han de garantir que no podran ser esborrades pels usuaris.

El desembre, un jurat, aquesta vegada a Califòrnia, va sentenciar que la propietària del navegador més utilitzat del món, monopolitzava la distribució d'aplicacions per a Android. A més, la Comissió Federal de Comerç, que també fa complir les lleis antimonopoli, va presentar un escrit aquesta setmana que s'havia d'impedir que l'empresa "obtingués els beneficis de la monopolització il·legal".

La tecnològica ha invertit 23.600 milions de dòlars per convertir el seu motor de cerca en el predeterminat en dispositius i navegadors web. Una opció menys perjudicial per a Google seria cedir les seves llicències a rivals com Bing de Microsoft o DuckDuckGo.