La matriu de Google, Alphabet, suprimirà al voltant de 12.000 llocs de treball a tot el món, aproximadament al 6% de la plantilla. El conseller delegat de la companyia i de la seva matriu, Sundar Pichai, ha destacat que la retallada es durà a terme "per abordar el debilitament de les condicions econòmiques".
Amb aquesta retallada, el gegant tecnològic s'afegeix a l'onada d'acomiadaments massius al sector tecnològic davant de les pitjors condicions de l'economia i l'increment dels costos.
"Hem decidit reduir la nostra plantilla en aproximadament 12.000 llocs de treball", ha comunicat Pichai, afirmant que l'empresa ja ha contactat per correu electrònic amb els empleats afectats als Estats Units, mentre que, en altres països, "aquest procés portarà més temps a causa de les lleis i pràctiques locals". L'executiu ha explicat aquest divendres que en els últims dos anys la multinacional tecnològica havia emprès una política de contractacions "per igualar i alimentar" el creixement espectacular experimentat en aquell període. "Contractem per a una realitat econòmica diferent de la que enfrontem avui", ha reconegut.
Després de l'anunci, el directiu ha assenyalat que els rols a eliminar reflecteixen el resultat d'una revisió rigorosa realitzada en totes les àrees i funcions per garantir que responen a les principals prioritats de l'empresa i "abasten Alphabet, àrees de productes, funcions, nivells i regions".
Onada d'acomiadaments mundial
Google és l'última multinacional en sumar-se al tsunami d'acomiadaments que està colpejant a les companyies tecnològiques de tot el món. Dimecres passat, Microsoft va anunciar que faria fora 10.000 empleats a escala mundial; la catalana Wallbox va comunicar aquest dijous el cessament del 15% de la seva plantilla i Amazon ha pres la decisió d'acomiadar 18.000 treballadors a tot el món.
El gegant tecnològic Microsoft va notificar dimecres un retall d'aproximadament el 5% de la seva plantilla. En aquest sentit, la multinacional dirigida per Satya Nadella va indicar que duria a terme la reducció de personal durant els primers mesos de 2023. Més enllà de l'ajustament de plantilla, la multinacional va indicar que "alinearem la nostra estructura de costos amb els nostres ingressos", va apuntar Nadella, qui va subratllar que, si bé la companyia està eliminant alguns rols, continuarà contractant en àrees estratègiques "clau". La companyia tecnològica faria el reajustament de plantilla dies previs a la publicació dels seus comptes trimestrals. L'empresa nord-americana publica els seus comptes el pròxim 24 de gener. Al llarg del primer trimestre, la firma tecnològica va guanyar 17.556 milions de dòlars, un 14% menys, llastada pels majors costos.
Wallbox, per la seva part, va informar que acomiadarà prop del 15% de la seva plantilla, actualment de 1.400 persones, en el marc d'un programa de reducció de costos. L'empresa, amb seu a Barcelona i encarregada de fabricar carregadors per a vehicles elèctrics, va explicar la mesura aquest dijous a través d'un comunicat, on va apuntar que l'objectiu és "adequar l'estructura de costos a les previsions de vendes per a 2023". El cofundador i conseller delegat de Wallbox, Enric Asunción, ha assegurat que es tracta d'"una decisió dolorosa" i que treballaran "dur per minimitzar l'impacte tots els afectats". En aquest sentit, el programa de reducció de costos en contempla| una retallada del 15% del total de sous, per la qual cosa el nombre final de sortides dependrà del salari dels afectats.
"La revisió de la plantilla per a aquest any ha estat més difícil, donada la incertesa econòmica i la ràpida contractació que hem dut a terme durant els últims anys". Amb aquesta declaració justificava el director executiu d'Amazon, Andy Jassy, l'acomiadament aquest any de 18.000 treballadors a tot el món, 8.000 persones més de les quals va anunciar el novembre passat. El gegant del comerç electrònic va notificar la decisió a través d'un comunicat que concretava que ho faria saber als afectats a partir del 18 de gener i va detallar que les divisions més afectades serien les botigues -les Amazon Stores- i l'àrea de recursos humans.
Sofriment del sector tecnològic
Aquestes empreses tecnològiques han viscut dos anys d'apogeu postpandèmia brutal, que és el que ha generat l'onada de contractacions, i ara, amb una conjuntura econòmica més endurida, s'han vist obligades a ajustar costos, d'aquí els acomiadaments massius. El tecnològic ha estat un dels sectors més castigats en 2022. Els problemes de subministraments s'han unit a l'elevada inflació, sense oblidar que seguim en un període d'enduriment monetari. La cotització de l'any passat del NASDAQ (índex borsari dels Estats Units que recull als 100 valors de les companyies més importants del sector de la indústria de la tecnologia) és una evidència del sofriment del sector tecnològic.