La irrupció del fons saudita STC en el capital de Telefónica el mes de setembre passat va agafar per sorpresa a la mateixa companyia, a la resta de grans accionistes i fins i tot al Govern, qui estudia ara imposar algun tipus de condició en ser considerada una empresa estratègica per al país. "L'entrada anunciada de manera sorprenent per a un país com Espanya no és sempre la millor manera d'entrar", advertia aquest dilluns Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, en un encontre financera.
CaixaBank és accionista de referència de Telefónica, on té un 3,5% de capital. De fet, juntament amb BBVA i BlackRock, eren els tres principals accionistes de l'operadora fins i tot que Saudi Telecom Company (STC) va adquirir el 9,9% en una operació valorada en més de 2.000 milions d'euros que ha generat bastant polèmica tant al sector empresarial com a polític. Isidre Fainé, president de La Caixa, és també vicepresident de l'operadora i forma part del consell d'administració, però fins ara ni Fainé, ni cap directiu del banc no s'havia pronunciat públicament sobre aquesta operació.
Fins que finalment, aquest dilluns, el CEO de CaixaBank ha deixat clar que segons l'opinió del banc aquesta no era "la millor manera d'entrar" i que a més, l'operació ha generat "polseguera". Gortázar creu que "atreure capital estranger a empreses espanyoles és una bona notícia", encara que recordava que hi ha una normativa per fer-ho, i que el Govern espanyol ara ha d'estudiar si s'han seguit els passos i tenir en compte els interessos estratègics. "Cal deixar-lo fer el seu treball".
Encara que això, insistia, no significa que s'hagi "d'evitar que entre capital estranger". Segons el seu parer, l'entrada de capital estranger cal veure-la "amb bons ulls", ja que en el cas de Telefónica suposa que el fons STC ha observat que la companyia està en bon estat i que, a més, veu possibilitats de creixement. I això s'ha de recollir en "positiu". Quant al conjunt de l'operació, reiterava, que s'ha de deixar el Govern i el consell d'administració de Telefónica "valorar-lo".
La normativa espanyola sobre inversions estrangeres en empreses cotitzades estratègiques estableix que, per superar el 5% en Telefónica (amb gran presència al sector de la defensa nacional) el grup saudita necessita que l'Executiu doni llum verda a l'operació. L'operació, per tant, encara està pendent de l'autorització del Ministeri de Defensa, però la ministra, Margarita Robles, ha confirmat en diverses ocasions que de moment no hi ha una petició formal sobre això. L'adquisició es va fer a través del banc d'inversions Morgan Stanley, i l'operació es va formalitzar mitjançant la compra del 4,9% de les accions, i el 5% d'instruments financers.
Des que es va notificar l'adquisició el passat 5 de setembre, el president i el conseller delegat de Telefónica s'han reunit dues vegades amb el fons saudita, tal com va revelar José María Álvarez-Pallete i Ángel Vilá en l'últim consell d'administració de la companyia. El primer encontre va tenir lloc a Riad l'endemà d'anunciar-se la irrupció de STC en l'accionariat de Telefónica i la segona encontre es va produir en el marc d'un acte als Estats Units organitzat per la GSMA (la patronal mundial de la indústria mòbil) el passat 18 de setembre.