CaixaBank carrega contra l'impost la banca, que el govern espanyol vol prorrogar tres anys més. El banc, que és el més gran del país i, per tant, el que més ha pagat en els últims dos anys (uns 870 milions) diu que es pot dir "taxa CaixaBank"; assegura també que és discriminatori i més ara que s'ha decidit acabar amb l'impost a les energètiques. Defensa que els deixa en desavantatge respecte a la resta de bancs europeus, sobretot els que operen a Espanya i no han de pagar-lo.

A més, retreu a l'Estat (que és el seu segon accionista més gran) de "tirar pedres a la seva pròpia teulada" i adverteix del risc que algunes entitats portin fora els seus negocis si tenen oportunitat. Malgrat tot, confia a poder convèncer els parlamentaris que no tiri endavant o es plantegi d'una altra manera, abans de la seva aprovació definitiva.

Així ho posava en relleu aquest dijous el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats del tercer trimestre celebrada a València, on hi ha la seu social de CaixaBank i de la que, per cert, aclaria que no s'està estudiant el seu trasllat. "El que em sembla més greu és que exagera la discriminació entre entitats. L'anterior deixava fora a entitats estrangeres que operen a Espanya o algunes de més petites que són competència nostra a determinats territoris i ara l'impost es fa progressiu", explicava.

"Nosaltres som l'entitat més gran d'Espanya i, per tant, el que més paga. Llavors és un impost que pot dir-se la taxa CaixaBank, no té sentit", agregava. Gortázar assenyalava també que l'impost a la banca "sona com a una cosa abstracta" però en realitat, el paguen els accionistes, no els empleats o directius. I el seu principal accionista és la Fundació La Caixa, recordava, a qui aquest any han pagat 500 milions via dividends. I si són menys, es redueix la inversió de l'obra social. És aquí quan el CEO destacava que el seu segon major accionista és l'Estat, que té un 17% del capital i també es veuria afectat. "Ens estem tirant pedres a la pròpia teulada".

Així mateix, el número dos de CaixaBank advertia del risc que la banca traslladi fora d'Espanya part del seu negoci. "Els cinc primers grups que cotitzen a Espanya tenen negoci internacional" i podrien deslocalitzar el negoci. Però anava a més, i preguntava, en el moment que arribi la possibilitat que una entitat espanyola participi en una operació transfronterera, "on creieu que posaran la seu social?". Gortázar creu que no ens hauria de sorprendre que els centres principals no siguin a Espanya si això ocorre.

Es pot frenar l'impost

Preguntat sobre si creu que la banca pot frenar l'impost, que encara ha de passar per la tramitació parlamentària, el conseller delegat comentava que els agradaria "que es reconsideri".

Explicava que ara s'obre el debat de les esmenes i els encantarà que es reconsideri i si no, "l'acatarem". Si aquest fos el cas, ho tornaran a estudiar (com l'anterior) per veure si està ajustat a dret i si no, "tindrem l'opció de recórrer-ho".

En qualsevol cas, criticava que és un cas de doble imposició i els advocats hauran d'estudiar-ho. Mentrestant, CaixaBank continua provant d'explicar als parlamentaris com afecta el crèdit i l'economia, però quan es vegin els efectes, "serà tard".

El conseller delegat creu que s'hauria de debatre i espera que no s'aprovi. "Per descomptat no en aquests termes".