El Govern acompanyarà les empreses catalanes que estiguin interessades a mantenir el mercat dels Estats Units assessorant-les per a l'obertura de noves filials en aquell país. Alhora, els orientarà i donarà suport en la recerca de nous socis locals americans i canals de comercialització i, també, per optimitzar processos de distribució i logística.

Amb aquest objectiu, el Govern ha intensificat la labor de les oficines exteriors de comerç i d’inversió de la xarxa d’Acció, Agència per la Competitivitat de l'Empresa, situades als Estats Units. Es tracta de quatre oficines situades a Nova York, Washington, Miami i Silicon Valley. El Govern destaca la importància d’aquestes oficines per facilitar l’expansió del teixit empresarial català a la regió nord-americana, donat "el seu coneixement profund i experiència sobre el terreny en la nova realitat comercial del país".

Per centrar aquest treball, el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha mantingut aquest divendres una reunió telemàtica amb els directors d'aquestes quatre oficines exteriors. La reunió s'ha orientat a adaptar l'acció de les oficines a la nova política aranzelària imposada pel president dels EUA, Donald Trump, per mitjà del Pla Responem, que s’ha desplegat aquesta mateixa setmana específicament per defensar Catalunya i la seva economia. Així, les oficines oferiran serveis adaptats a la nova política aranzelària per facilitar la implantació física, comercial o logística d’empreses catalanes als Estats Units. 

Uns 300 projectes, el 2024

Durant 2024, les oficines de Nova YorkWashingtonMiami Silicon Valley, van acompanyar més de 300 projectes d’empreses catalanes que es volien internacionalitzar o innovar dins dels Estats Units. Entre els principals sectors d’aquestes empreses destaquen el de la salut i els serveis sanitaris; les TIC i l’electrònica; l’alimentació (incloent-hi els vins i caves), així com els projectes relacionats amb l’R+D, entre d’altres. Al llarg del 2024, també s’han organitzat una desena de missions empresarials al mercat dels Estats Units, según dades facilitades per Acció.

Per donar resposta al nou context comercial, el gener passat, l'equip d'Acció ubicat a Barcelona va activar el servei Adapta't als nous Estats Units. Amb aquest servei s'ha ajudat a les empreses que exporten al país nord-americà a mitigar els possibles efectes de les polítiques proteccionistes de l’administració Trump per als seus negocis. El nou servei permet a les companyies identificar els riscos potencials per als seus productes i serveis i les orienta en l’elaboració de plans de contingència per anticipar-s’hi.

Destaca que en els darrers cinc anys (2020-2024), des de la pandèmia de la Covid-19, les exportacions catalanes als Estats Units acumulen un creixement del 79%. Així, a finals del 2024, les exportacions catalanes als Estats Units van arribar a un valor de 4.351,4 milions d’euros, xifra que equival al 4,3% del total de les vendes de Catalunya a l’exterior. Els Estats Units són, de fet, el primer destí dels productes catalans fora d’Europa, un mercat on exporten de manera regular 3.161 companyies de Catalunya.

Les empreses interessades en el mercat americà també poden beneficiar-se de determinats programes específics per a la xarxa comercials de Nova YorkWashingtonMiami Silicon Valley. Es tracta d'iniciatives com Catalan Wines (que acompanya cellers catalans perquè accedeixin al mercat estatunidenc), el servei d’expansió internacional Food Retail (que ajuda les empreses catalanes del sector de l’alimentació a definir l’estratègia d’entrada al canal retail nord-americà) o l’Startup Launchpad (que ofereix acompanyament específic per a start-ups que busquen expandir-se en aquest mercat). A més, es treballa intensament en l’àmbit de l’International eTrade, és a dir, en el desplegament d’estratègies per impulsar les vendes internacionals mitjançant els canals digitals.

Des de 2015, l’Oficina a Silicon Valley ha impulsat gairebé 150 projectes amb una alta presència del sector TIC-Mòbil. A més d’aquest àmbit, destaquen també els projectes amb empreses d’alimentació, sistemes industrials i indústries de l’experiència. L'oficina de Miami va obrir l’any 1996 per ajudar les empreses a fer negoci al sud dels Estats Units i els països del Carib. La de Nova York és una de les primeres que van obrir-se per promocionar la competitivitat empresarial catalana, l’any 1988. Washington, oberta l’any 2007, està estratègicament situada prop del Banc Mundial i del Banc Interamericà de Desenvolupament.

En paral·lel, pel que fa a la captació d’inversió estrangera, l’any passat Acció va captar 62 milions d’euros d’una desena de projectes d’inversió de companyies estatunidenques a Catalunya que han permès la generació i manteniment de 800 llocs de treball. Els Estats Units, de fet, són el segon país d’origen des d’on s’han materialitzat més projectes d’inversió estrangera per part del Govern, només per darrere d’Alemanya amb el 9% del total.