El Govern català ha autoritzat l'aval que l'Institut Català de Finances (ICF) ha atorgat al grup siderúrgic Celsa per fins a 35 milions d'euros. Amb aquests recursos, la companyia pretén "facilitar l'operativa" de la companyia i "generar confiança" en els proveïdors energètics, i optar a millors condicions, en una de les partides més rellevants de costos pel grup siderúrgic català.
L'executiu català, que ha engegat la llum verda a aquest aval en la seva reunió d'aquest dilluns, ha destacat la importància de l'aval en l'actual etapa de transformació del grup, que és el primer productor del continent d'acer circular de baixes emissions, que aposta per un model productiu més sostenible on la descarbonització i l’economia circular tenen un paper rellevant.
En un comunicat, el Govern destaca que amb aquest acord es garanteix l’equilibri patrimonial de l’ICF pel menyscabament tant de capital com d’interessos que es puguin derivar de la formalització per l’ICF d’un o diversos avals a favor de Celsa OpCo, SAU (anterior Barna Steel, SA), o qualsevol empresa del grup Celsa, de fins a un import màxim de 35 milions d’euros, amb un termini de durada no superior al 31 de desembre de 2025. És una garantia davant dels seus proveïdors.
Reordenació i desinversions
El grup Celsa està en plena reordenació. A través de Barna Steel els accionistes del grup Celsa van aprovar l'octubre passat una ampliació de capital, en metàl·lic, de 166 milions d'euros que es destinaran íntegrament a inversions i millores en àrees estratègiques de la siderúrgica. La companyia, com havia anunciat anteriorment, vol incrementar la seva competitivitat global.
Per a això ha desenvolupat un pla amb diverses iniciatives, identificades i definides conjuntament per l'equip humà de Celsa i la consultora Bain & Company es finançaran gràcies a aquesta ampliació de capital, contribuint -juntament amb el programa d'inversions ordinàries- a enfortir el futur de Celsa. L'aval, que és efectiu fins a finals de 2025, arriba després que la família Rubiralta, fundadora de la companyia siderúrgica, perdés la seva propietat en favor d'un grup de fons internacionals creditors el 2023.
Alhora, ha iniciat un procés de desinversions que l'ha portat a vendre a Seven Global Investments el 100% de les seves filials al Regne Unit, Finlàndia, Noruega, Suècia i Dinamarca per reduir el seu endeutament "d'acord amb els compromisos legalment assumits"