El Consell de Ministres autoritzarà aquest dijous la presa 9,9% del capital de Telefónica al grup saudita STC que va donar lloc a l'entrada de l'Estat (a través de la Sepi) en l'operadora telefònica, segons publica aquest dijous El País i ha confirmat el ministre d'Economia Carlos Cuerpo. L'aprovació es considerava imminent i es va especular fa uns dies que es donaria el vistiplau a l'operació en el Consell de Ministres ordinari de dimarts passat. Finalment, s'ha posposat l'extraordinari que s'ha convocat per a aquest dijous i que ha aprovat un tercer paquet d'ajuts per la DANA a València.
Cuerpo ha afirmat aquest dijous que s'han fixat "condicions per garantir aquesta operació", que l'empresa saudita "ha acceptat de manera voluntària", a fi que "s'asseguri l'element estratègic que és la companyia, l'autonomia de Telefónica, els interessos nacionals i es protegeixi la infraestructura crítica". No ha volgut revelar més detalls sobre les condicions.
El permís del Govern de Pedro Sánchez permetrà als saudites ampliar la seva actual presència, del 4,9%, al 9,9%, una dècima per sota del 10% de la pública Sepi. La decisió de l'Executiu es pren un any després de STC publiqués l'interès parell augmentar la seva participació en Telefónica. L'operació empresarial es va considerar llavors com estratègica i va recaure sobre el Ministeri de Defensa l'expedient, mentre que la Junta d'Inversions Exteriors (Jinvex), un òrgan interministerial col·legiat, ha estat la responsable d'informar sobre l'operació.
"Portem tres setmanes seguides pensant que cada dimarts arribarà l'autorització per part del Consell de Ministres", van afirmar font properes a l'operació a EFE el passat 23 de novembre. Les esmentades fonts van explicar que les especulacions sobre una imminent decisió es van disparar arran de la reunió a finals d'octubre de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre del mateix ram de l'Aràbia Saudita. Anteriorment, al setembre, ja s'havien anunciat trobades entre el conseller delegat de STC, Olayan Alwetaid, i els ministres espanyols Carlos Cuerpo i Óscar López.
Seient en el Consell
Una de les incògnites és si STC demanarà un seient en el Consell de Telefónica, una mica al que tindria dret atès el seu percentatge de participació en la companyia, expliquen les fonts properes a l'operació. El País ja va apuntar aquesta setmana que el Govern imposaria diverses condicions, entre elles que el grup saudita es comprometés a mantenir en Borsa a Telefónica; a salvaguardar les decisions que afectin a la seguretat nacional i a garantir que la seu social i fiscal romandrà a Espanya.
La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) és el principal accionista de Telefónica, amb un 10%, seguit molt de prop per Criteria amb un 9,9%, però que vol arribar al 10,02%. Per darrere estarien, BBVA, que actualment tenen un 4,93%, i que caldria veure si incrementa la seva participació, segons fonts del mercat; i, a continuació, BlackRock amb un 4,656%.