El govern espanyol es posa ferm amb la banca i li dona menys de dues setmanes perquè elimini les comissions que cobren als majors de 65 anys per retirar diners en efectiu en finestreta. La vicepresidenta i ministra econòmica, Nadia Calviño, reconeix que des de la primera advertència al juny algunes entitats financeres ja han adoptat mesures, però no totes, i els dona fins al pròxim 31 de desembre per fer-ho.
"Al juny constatem que hi havia preocupació entre els grans perquè es cobrava per retirar efectiu des de les finestretes. Em consta que les entitats ja han començat a retirar aquesta comissió, però adoptarem un canvi legal per prohibir-ho, de manera que s'elimini aquest element d'intranquil·litat. Creiem convenient que no sigui legal".
Així ho anunciava aquest dilluns després de la reunió mantinguda amb diferents agents del sector bancari, la plataforma d'usuaris financers i la mateixa Plataforma de Majors i Pensionistes, a més del jubilat Carlos San Juan, que va ser qui va protagonitzar el 2022 un polèmic moviment contra la banca pel tracte que rebien els grans en oficines, arran del qual, es va haver d'elaborar un Protocol per millorar l'atenció d'aquest col·lectiu.
Un any i mig després, en el que la banca ha introduït millores com l'atenció prioritària en oficines o reforçar els canals d'atenció telefònica, els grans continuaven trobant dues dificultats: el cobrament de comissions per utilitzar la llibreta d'estalvi i per acudir a la caixa a efectuar operacions d'efectiu. Al llarg de 2023, la banca es va comprometre que els seus clients poguessin continuar utilitzant les cartilles sense cost, però no totes havien abordat el tema de les comissions de finestreta.
Així, fa cinc mesos, en l'anterior reunió de seguiment feta pel Govern i la banca, Calviño va advertir que el Govern ja treballava que s'eliminessin "com més aviat millor" les comissions als més majors de 65 anys i persones amb discapacitat per a la retirada d'efectiu en finestreta. Però amb l'anunci d'aquest dilluns, la ministra d'Economia constatava que aquesta advertència va caure en sac foradat i ha hagut de prohibir-les.
Els grans demanen que no hi ha imports mínims en finestreta
Des de la Plataforma de Majors i Pensionistes reconeixien també aquest dilluns que hi ha hagut avanços, però advertien "queda camí per recórrer", sobretot respecte a l'atenció presencial en finestreta. "Cal eliminar ja amb les comissions i cal ser exigents perquè encara hi ha bancs i oficines que les cobren".
En concret, la Plataforma urgeix a la prohibició transitòria del cobrament de comissió per ingrés o retirada d'efectiu en finestreta i la no aplicació d'imports mínims per treure diners a les oficines. Asseguren que continuen percebent que encara existeixen els costos i comissions imposats a les persones majors de 65 anys a l'hora d'efectuar operacions en finestreta, "prioritzant-se, per tant, la gestió online".
Les comissions per operacions en finestreta constitueixen un impediment per a les persones grans a l'hora d'utilitzar les oficines bancàries. Per exemple, en algunes entitats s'havien cobrat fins a 2 euros per retirar quantitats inferiors a 2.000 euros, malgrat que aquest tipus de comissions van ser declarades abusives pels tribunals, recorden.
El 71% dels grans utilitza efectiu diàriament
Una altra qüestió important vinculada als costos per operacions en finestreta, és que encara s'ha avançat poc en l'accessibilitat dels caixers i, en aquest sentit, la Plataforma creu que s'ha de tenir en compte que el 71% de les persones majors de 65 anys utilitza diners en efectiu diàriament. Per tant, "parlem d'una forma d'exclusió que, a més, ens surt cara".
Els grans reconeixen esforços i avanços arran del Protocol Estratègic de la banca de 2022, però demanen compromisos i avanços més ambiciosos perquè veritablement se salvaguardi l'accés als serveis bancaris i financers de les persones grans i entenen que la qüestió sobre el cobrament de comissions, "és prioritària".
Sobre això, recorden que la mateixa Comissió Europea veu necessari ampliar la protecció dels grans davant la digitalització de la banca i s'ha anunciat la revisió de la Directiva sobre serveis de pagament a tota la UE amb el focus en la qüestió dels mitjans de pagament digitals per a les persones en situació de vulnerabilitat o risc d'exclusió financera. "Seria un contrasentit que des del nostre país no s'avancés en la protecció en aquesta mateixa línia".