Pedro Sánchez va deixar clar aquest dimecres després del Consell de Ministres que la descarbonització de l'economia espanyola és una de les prioritats del seu govern, la qual cosa li va valer la desaprovació d'una de les seves vicepresidentes, Yolanda Díaz, per les deduccions que prepara de l'impost a les empreses energètiques si fan inversions en descarbonització. Aquestes deduccions estan encara per desenvolupar, però l'Executiu de PSOE i Sumar sí que ha anat per feina amb el PERTE per ajudar la indústria a reduir la seva empremta de carboni.
El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, va aprovar aquest dimarts 26 de desembre l'ordre per avançar la convocatòria del PERTE de Descarbonització Industrial, vinculat al pla de recuperació finançat amb fons NextGen, que destinarà gairebé 1.000 milions a la indústria que inverteixi a fer els seus processos productius menys contaminants. El termini per demanar la subvenció s'iniciarà el 24 de gener i acabarà el 17 d'abril del 2024.
En concret, es destinaran 499,8 milions a subvencions i 500 més a préstecs exclusivament a empreses que executin activitats industrials. Es tracta d'"ajuts a projectes tractors d'entitats pertanyents als sectors de la indústria manufacturera a Espanya, a fi d'impulsar la descarbonització dels seus processos productius", ha publicat el Ministeri d'Indústria en el BOE d'aquest dijous.
Les deduccions de la discòrdia
El Consell de Ministres d'aquest dijous va aprovar estendre a 2024 l'impost a les energètiques –i també a la banca, que ja ha aixecat la veu– i treballar per integrar-los en el sistema tributari espanyol i fer-los permanents, però en el cas de les empreses energètiques, Sánchez va anunciar que tindran la possibilitat de deduir-se l'esmentat impost si realitzen "inversions estratègiques relacionades amb projectes industrials per a la descarbonització".
Tot i que encara no es coneix el redactat d'aquesta deducció, el que pot suposar a la pràctica és que les grans energètiques, que paguen uns 1.200 milions a l'any del gravamen pels beneficis anomenats caiguts del cel, podran reduir-lo de forma molt significativa si, per exemple, inverteixen en plantes de producció d'hidrogen verd, combustibles sintètics o si s'alien amb empreses del sector industrial per fer instal·lacions fotovoltaiques o de generació d'energia amb residus a les seves fàbriques, entre altres opcions.
La possibilitat que els gegants del sector, com Iberdrola, Repsol, Endesa i Naturgy, puguin deixar de pagar una bona part de l'impost va provocar la queixa de Yolanda Díaz, que poc després de l'anunci de Pedro Sánchez, va fer un tuit per desmarcar-se de la mesura. Per a la líder de Sumar, la política fiscal no ha de beneficiar la descarbonització sinó que ha de regir-se pel principi que pagui més qui més guanya.