El Govern de Pedro Sánchez està estudiant els detalls sobre com realitzar el finançament específic de la compra de fins al 10% de Telefónica per part de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). Així ho ha anunciat el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, en declaracions a Bloomberg TV, que ha afegit que aquesta anàlisi s'està fent en paral·lel a la negociació dels Pressupostos per a aquest any.
En aquest sentit, el ministre ha remarcat que el govern espanyol té "molta confiança" a tirar endavant la Llei Pressupostària i ha subratllat que "tots els esforços" que està realitzant des que va arrencar la segona legislatura van orientats a aprovar la llei de Pressupostos per a 2024. Aquesta, ha ressaltat, serà fonamental per complir els objectius del Govern espanyol d'acabar l'any amb un dèficit pressupostari del 3%.
Accionista públic a Telefónica
A finals de l'any passat, el Consell de Ministres va ordenar a la SEPI, organisme dependent del Ministeri d'Hisenda, la compra de fins a un 10% del capital social de Telefónica amb l'objectiu de proporcionar a l'operadora espanyola una estabilitat accionarial més gran i contribuir a la salvaguarda de les seves capacitats estratègiques.
"SEPI procedirà a dur a terme els tràmits i actuacions que permetin posar en marxa el procés per a, minimitzant l'impacte en la cotització, completar l'adquisició del volum d'accions necessari", va dir llavors el govern espanyol. "La presència d'un accionista públic a Telefónica suposarà un reforç per a la seva estabilitat accionarial i, en conseqüència, per preservar les capacitats estratègiques i d'essencial importància per als interessos nacionals", va assenyalar fa unes setmanes el Ministeri d'Hisenda.
L'Executiu de Sánchez va argumentar al desembre que l'entrada en el capital de la companyia de telecomunicacions anava en la línia de la d'altres països europeus, ja que Alemanya participa en el capital de Deutsche Telekom; França, disposa en el d'Orange; i Itàlia va adoptar l'estiu passat un acord per incrementar fins al 20% la seva participació en la companyia que agrupa els actius de telefonia fixa de Telecom Italia.
La SEPI es convertirà en el principal accionista de l'operadora
La decisió del govern espanyol d'entrar a Telefónica es va produir uns mesos després que la teleco saudita STC irrompés de forma sorprenent en l'accionariat de Telefónica, amb un 9,9% del capital social de la companyia. Aquesta operació, que es va forjar sense que la direcció de Telefónica estigués al corrent, va consistir en l'adquisició d'un 4,9% d'accions de forma directa i d'un 5% mitjançant derivats financers.
La normativa vigent a Espanya en matèria d'inversions estrangeres en empreses cotitzades estratègiques recull que l'Executiu ha de donar permís als inversors extracomunitaris que pretenguin adquirir més del 10% d'una societat d'aquest tipus. Tanmateix, aquest llindar es rebaixa al 5% en el cas d'empreses amb interessos en l'àmbit de la defensa nacional, com és Telefónica.
Quan es completi la compra del 10% de Telefónica per part de la SEPI, la societat estatal es convertirà en el principal accionista de l'operadora, per davant de STC i del nucli estable d'accionistes de Telefónica, format per BlackRock, BBVA i CaixaBank. Quan la SEPI adquireixi el 10% de Telefónica tindrà possibilitat d'adquirir un seient en el consell d'administració de la companyia.