El trasllat de Ferrovial als Països Baixos ve sent un dels punts de fricció del Govern d'Espanya. Malgrat que l'Executiu estatal va enviar una carta a la constructora especificant-los que es pot tenir una cotització en Borsa dual (tant als Estats Units com a Espanya), la companyia presidida per Del Pi va respondre, a través d'una altra carta, al·legant la inexistència de casos en els quals una firma espanyola cotitzi tant al parquet madrileny com en Wall Street. Així, i atenent que Ferrovial ha recalcat que manté la seva idea de traslladar la seva seu social del país ibèric als Països Baixos, el Govern espanyol ha optat per informar de "la veritat" d'aquest trasllat.
Tal com ha assegurat aquest dimecres el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, els accionistes de la constructora "tenen dret a conèixer la veritat" i a prendre una decisió "informada" en la junta d'accionistes, la qual se celebra demà i en ella es decidirà si finalment Ferrovial porta a cap la fusió amb la seva filial neerlandesa o, al contrari, es manté en Espanya.
Ferrovial nega que el trasllat tingui avantatges fiscals
Des que Rafael del Pino va donar a conèixer les intencions de la companyia que presideix, aquesta ha rebut una al·luvió de crítiques per part de l'Executiu estatal. Malgrat que el Govern de Sánchez ha informat que l'empresa pot cotitzar al mercat de valors dels Estats Units sent a Espanya, Ferrovial manté la idea de traslladar-se als Països Baixos, ja que això podria portar diversos beneficis econòmics a l'empresa.
L'Executiu espanyol també ha al·ludit als potencials beneficis fiscals que la companyia tindria amb el trasllat al país neerlandès, alguna cosa que, Francisco Polo, portaveu de Ferrovial, es va encarregar de desmentir durant la jornada d'ahir en una intervenció en Onda Cero, explicant que l'empresa té "raons econòmiques sobrades" per les quals dur a terme la 'mudança'.
El Govern vol donar llum als avantatges i inconvenients del trasllat
Aquest dimecres, Bolaños ha insistit que els accionistes han de saber dels avantatges i dels inconvenients de les decisions que adoptin. Aquestes paraules es donen després que el fons sobirà de Noruega hagi canviat el seu vot durant la jornada d'avui, quan ahir es va oposar públicament a la sortida de Ferrovial d'Espanya. A més d'això, les paraules del titular de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica es donen a escasses 24 hores que se celebri la junta d'accionistes de la companyia.
"Els accionistes de Ferrovial tenen tot el dret a situar la seu de la seva companyia on desitgin, però també tenen tot el dret a conèixer la veritat", ha expressat Félix Bolaños. Les paraules del representant del Govern d'Espanya van alineades amb les escrites a la carta que el secretari d'Estat d'Economia, Gonzalo García Andrés, va enviar ahir a Ferrovial. L'Executiu estatal va demanar a la constructora que informés els accionistes durant la junta que existeix la possibilitat de cotitzar al mercat de valors nord-americà, romanent a Espanya. Aquesta idea està ratificada per Borses i Mercats Espanyols (BME) i per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), els qui també han donat "informació rellevant perquè els accionistes han de prendre una decisió informada, coneixent la realitat i la veritat de les qüestions que han de decidir en aquesta junta."
El quid de la qüestió resideix que Ferrovial creu que, en no haver-hi precedents d'empreses espanyols que tinguin una cotització dual tant a Espanya com als Estats Units, el salt la Borsa d'Amsterdam l'apropa al seu objectiu final, que és debutar en Wall Street. La constructora insisteix que darrere d'aquesta operació no hi ha cap pretensió de buscar avantatges fiscals, sinó creixement econòmic.
Ferrovial prova d'allunyar els accionistes d'ingerències externes
La firma liderada per Rafael del Pino ha reconegut que mai no havia ocorregut gens similar en cap altra cita amb els accionistes. A més d'això, Ferrovial ha explicat que sempre intenta preparar-se perquè aquestes juntes es desenvolupin amb assossec i calma, allunyant els accionistes de les ingerències externes. Malgrat això, el trasllat de seu social d'Espanya als Països Baixos s'ha convertit en una de les tasques del Govern d'Espanya.
La companyia, fins i tot amb seu a Madrid, recorda que ha posat a disposició dels seus accionistes la documentació relativa a la junta, a més d'altres documents previstos en les recomanacions de bon govern corporatiu.
La pedra és sobre la teulada dels accionistes de Ferrovial, els qui seran els que decideixen si finalment l'empresa és 'es muda' als Països Baixos o, al contrari, es queden a Espanya, tal com pretén el Govern estatal. L'Executiu liderat per Sánchez juga la seva última carta, provant de fer veure els accionistes que l'objectiu de Ferrovial de cotitzar en Wall Street també pot aconseguir-se romanent al país ibèric.