El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns la pròrroga per dos anys més del blindatge a empreses estratègiques, una mesura coneguda com a "escut antiopes", segons ha informat el Ministeri d'Economia mitjançant un comunicat. Així, qualsevol inversió estrangera que superi el 10% en empreses cotitzades que es considerin estratègiques continuarà requerint una autorització prèvia governamental.

Aquesta mesura s'estendrà fins al 31 de desembre de 2026, mantenint així la "protecció" de sectors estratègics i d'interès estatal, que afectin a la seguretat, salut i ordre públic. Segons especifica el comunicat del ministeri de Carlos Cuerpo, el règim s'aplicarà a les inversions estrangeres directes realitzades per residents d'altres països de la Unió Europea (UE) i de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) en els següents casos:

Empreses cotitzades: aquelles en les quals les accions estiguin, en tot o en part, admeses a negociació en un mercat secundari oficial i tinguin el seu domicili social a Espanya.

Empreses no cotitzades: quan el valor de la inversió superi els 500 milions d'euros.

Així mateix, es consideren inversions estrangeres directes aquelles en les quals l'inversor:

• Passi a ostentar una participació igual o superior al 10% del capital social de la societat espanyola.

Adquireixi el control de la societat conforme als criteris establerts en la normativa de Defensa de la Competència.

Amb aquesta pròrroga, el govern espanyol "referma el seu compromís de garantir la seguretat i estabilitat de sectors estratègics de l'economia" en l'actual context geopolític.

Antecedents

El 2020, a causa de la pandèmia del Covid i de la inestabilitat dels mercats financers, el govern espanyol va modificar la legislació sobre el control d'inversions estrangeres procedents de fora de la Unió Europea, en línia amb la normativa comunitària. Així, es va establir que certes inversions estrangeres directes en el país han de ser aprovades prèviament "per raons de seguretat, salut i ordre públic". La normativa que desenvolupa aquest règim de control d'inversions es va aprovar mitjançant el Reial Decret d'Inversions Estrangeres en Espanya el juliol de 2023.

Addicionalment, a causa de l'impacte econòmic derivat de la crisi sanitària, es va ampliar la protecció establerta a les inversions provinents de la UE i de l'AELC en certes circumstàncies a través d'un altre reial decret. Des d'aleshores, aquest règim sobre les inversions intracomunitàries ha estat prorrogat successivament per mantenir la protecció sobre sectors estratègics. Amb l'aprovació de d'aquest dilluns, es prorroga aquesta mesura fins al 31 de desembre de 2026.

En qualsevol cas, des del ministeri de Carlos Cuerpo se subratlla que l'actual regulació espanyola sobre control d'inversions estrangeres guarda un marc flexible i equilibrat que permet que Espanya continuï sent un Estat "atractiu per a la inversió estrangera directa", alhora se salvaguarden els interessos estratègics.