La constructora espanyola Ferrovial va sorprendre durant la jornada d'ahir al mercat oficialitzant la decisió de traslladar la seva seu social d'Espanya als Països Baixos. La companyia presidida per Rafael del Pino va informar en la presentació dels seus resultats anuals que el consell d'administració de Ferrovial ha proposat una fusió entre la matriu Ferrovial International, una societat anònima neerlandesa que ja posseeix el 86% dels actius de la companyia. En cas de donar-se aquesta fusió, la seu de l'empresa espanyola es traslladaria des del país ibèric fins als Països Baixos.
Malgrat que la companyia ha assegurat que mantindrà les seves inversions en Espanya i que el país continuarà sent la principal font de desenvolupament de talent de la companyia, la notícia és més que sorprenent en tractar-se de la que és una de les constructores més grans del país i del món. L'empresa, malgrat que ha vist com el seu benefici queia en un 84% el 2022, continua sent una de les firmes del sector més importants a tot el món, mantenint contractes en diverses àrees geogràfiques i comptant amb una cartera de projectes extensa.
Sigui com fos, i malgrat que Espanya és un dels seus focus de negoci, l'empresa ha proposat el trasllat del seu domicili social al país neerlandès. Aquesta notícia ha entreobert una porta que no convenç al mercat, i és sí que hi haurà altres empreses que segueixin els mateixos passos que la firma liderada per del Pino. Alguns representants del Govern d'Espanya han parlat sobre aquest cas, i els han fet en un to de lamentació per la sortida del país de la constructora, però de convicció per la posició i imatge que té Espanya per als inversors estrangers.
Espanya té "unes condicions jurídiques, econòmiques i d'estabilitat importants"
Per a Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, "és molt important que Ferrovial aclareixi aquesta continuïtat", ja que l'empresa ha dit que pensen mantenir les seves inversions en el país ibèric. "Crec que existeix aquesta intenció, que és positiu, però ha de ser l'empresa la que de l'explicació corresponent, i més en un context en el qual Espanya està rebent moltes inversions estrangeres", ha explicat aquest dimecres el ministre.
En una línia similar, María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, ha lamentat la decisió de Ferrovial, però ha recordat que més del 80% del benefici del grup procedeix d'altres països, per la qual cosa no tributa a Espanya. A més d'això, la representant del Govern d'Espanya ha deixat clar que "no hi ha cap risc que la part d'inversió que era a Espanya es vagi a desplaçar", la qual cosa suposa que aquesta part del negoci continuarà tributant al país i es mantindran els llocs de treball.
A més d'això, i deixant clara l'actitud del Govern davant dels dubtes que puguin sorgir amb Espanya com a focus d'inversions, Montero ha destacat que l'últim any s'ha produït un augment de la inversió estrangera en Espanya, la qual cosa mostra que "les condicions jurídiques, econòmiques i d'estabilitat són molt importants" per a aquests inversors. Tant Planes com Montero han lamentat la sortida de Ferrovial, però han mostrat el seu convenciment davant de la bona demarcació i atractiu d'Espanya com un enclavament per als inversors.
El govern espanyol espera que Ferrovial mantingui el seu compromís amb Espanya
La ministra d'Hisenda també ha comentat que la decisió de la firma liderada per del Pino s'ha donat després que publicar una reducció dels guanys del 84%, i per això "caldrà estar atents a altres motivacions".
El Govern d'Espanya manté la calma davant de la fuga del país de la constructora espanyola. Malgrat que lamenten la seva sortida, ja que és una marca important i "un grup econòmic important del qual l'Executiu se sent orgullós, tal com explica Planes, aquesta no ha generat dubtes entre els ministres sobre Espanya com un dels punts més atractius per als inversors.
A més d'això, ambdós s'han mostrat convençuts que Ferrovial mantindrà part del seu negoci a la nació ibèrica, igual com els seus projectes i els llocs de treball de la companyia. Luis Planas espera que la sortida de la firma "no suposi res en el seu compromís amb Espanya i la societat i de l'activitat del país".