El Govern espanyol vol acabar amb les comissions que cobra la banca als seus clients grans per treure diners en finestreta. De la mesura només es beneficiaran aquells que tingui 65 anys o més, la resta continuarà pagant, ja que l'objectiu de les entitats financeres és que tots els seus clients facin aquesta operació al caixer sense cost.

El problema és que molts clients, sobretot els més majors, no acaben d'entendre's bé amb els caixers, així que acaben entrant a l'oficina i fent les seves gestions en caixa. Però aquest servei té un cost. Els bancs (no tots) cobren de mitjana 2 euros i el ministeri d'Economia acaba d'arribar a un acord amb el sector perquè el cost sigui 0.

La ministra Nadia Calviño, les associacions bancàries i les associacions d'usuaris financers es van reunir dijous passat per revisar com estaven funcionant les mesures que es van posar en marxa el febrer de 2022 per millorar la relació dels més grans amb els seus bancs. Des que es va firmar aquest acord, les entitats han ampliat l'horari d'atenció al públic per als grans, els donen prioritat si hi ha cua a les oficines, els atenen més de pressa per telèfon... però hi havia dos temes pels quals aquest col·lectiu continuava queixant-se: les comissions per continuar utilitzant les cartilles d'estalvi i treure diners finestreta.

En una altra reunió, feta al març, la banca es va comprometre a no cobrar als grans per fer ús de la llibreta d'estalvi. En la de juny, a eliminar la comissió per treure diners en finestreta. L'impulsor del moviment "Soc major, no idiota", Carlos San Juan, ha estat en totes aquestes reunions. De fet, va ser ell qui va aconseguir que la banca i el Govern haguessin d'entendre's i firmar un acord comprometent-se a donar un millor tracte als clients sèniors.

En aquest context, la banca ha reforçat personal durant l'últim any per ensenyar els grans a utilitzar els caixers, però no n'hi ha hagut prou. Per això, les associacions d'usuaris i el mateix San Juan han demanat la banca que deixin operar els majors de 65 anys en finestreta i no els penalitzin per això. Segons dades de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) actualment hi ha dos grans bancs que cobren una comissió de retirada d'efectiu en finestreta.

Un d'ells és BBVA, on ascendeix 2 euros per a quantitats inferiors a 2.000 euros. L'altra és CaixaBank, que també cobra 2 euros, tot i que recentment ha eliminat la comissió per als majors de 65 anys que facin operacions en finestreta, com ara la retirada en efectiu, però també en transferències i pagaments de rebuts.

Amb la nova mesura del Govern espanyol, les associacions pretenen que sempre sigui gratis i no hi hagi una quantitat o número limitat de vegades. De manera que BBVA haurien de suprimir-la. Malgrat la seva legalitat, l'OCU ha alertat en diverses ocasions que la justícia està de part dels consumidors i les considera un abús bancari.

El Banc d'Espanya va haver de pronunciar-se i publicar al portal del client bancari el seu criteri sobre això. Aquí explica que l'habitual és que les entitats no cobrin aquesta comissió en estar inclòs en el denominat "servei de caixa bàsic". Tanmateix, hi ha entitats que exclouen expressament aquesta operativa del servei de caixa bàsic i cobren un import fix.

"Les comissions que cobren les entitats són lliures, tret d'en els casos en els quals estan limitades legalment. En el cas de la comissió per retirada d'efectiu en finestreta no hi ha cap limitació legal", explica el supervisor. Tanmateix, l'entitat ha d'informar els seus clients de l'import abans d'efectuar l'operació.

Comissions per treure diners en caixer aliè

Treure diners al caixer automàtic també està penalitzat. La banca permet fer retirades d'efectiu gratis a les seves pròpies màquines, les que estan instal·lades a la façana de les seves oficines. Però si s'opta per utilitzar un caixer d'un altre banc o un caixer multimarca, té un cost.

Hem de remuntar-nos a 2016, va ser aquell any quan el sector va començar a cobrar els clients d'altres entitats per la retirada d'efectiu en caixers. Les comissions han anat pujant i Asufin revelava fa uns dies, al seu IV baròmetre sobre comissions bancàries, que Abanca i CaixaBank són la cara i la creu, l'entitat que menys i més cobra.

El banc gallec, de fet, no cobra cap comissió als qui utilitzin els seus caixers -encara que siguin d'un altre banc-, mentre que al banc català cobra la més alta. Un 4,5% sobre la retirada. En BBVA, Sabadell, Bankinter i Deutsche Bank cobren una taxa del 4% als clients d'altres entitats si treuen diners als seus caixers i el Banc Santander un 3,90%.