La gran banca espanyola va obtenir un benefici rècord d'11.753 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any per la seva activitat al país, la qual cosa suposa un 29,8% més que en el mateix període de l'any anterior, segons l'informe elaborat per Neovantas amb els comptes de les entitats del tercer trimestre.
Tenint en compte els resultats dels negocis a Espanya de Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell i els comptes de Bankinter (que no disgrega per regions) i Unicaja (l'activitat del qual es desenvolupa de manera íntegra a Espanya), la consultora explica que el benefici s'ha basat, principalment, en el marge d'interès, avalat pels elevats tipus d'interès, i malgrat les retallades que ha aplicat el Banc Central Europeu (BCE).
Així, l'informe recull que el marge d'interessos es va disparar, assolint els 23.488 milions d'euros al final d'aquest tercer trimestre per les seves activitats a Espanya, un 13,5% més que en el mateix període de 2023, mentre que les despeses d'explotació van continuar ajustant-se, fent que la ràtio d'eficiència en totes les entitats que configuren la gran banca espanyola continuï disminuint i situant-se al voltant del 40%.
A més, la morositat va continuar mantenint-se a nivells "molt baixos" (a tancament d'agost se situava en el 3,44%, segons el Banc d'Espanya), una cosa que podria seguir durant els propers mesos. En aquest punt, no obstant això, recorda l'activació del matalàs anticíclic per part del Banc d'Espanya perquè la banca es proveeixi de capital per afrontar futures crisis.
Quant a la rendibilitat, es va situar de mitjana per sobre del 15% a tancament de setembre en termes de RoTE, tret de Unicaja, que es va col·locar en el 6,8%. "Moltes entitats han batut les expectatives que estudiava el mercat i totes estarien cobrint el cost de capital o serien molt a prop de fer-ho, tret de Unicaja," assenyala la consultora.
Principals reptes de la banca
Tanmateix, el president de Neovantas, José Luis Cortina, avisa que per mantenir uns nivells de rendibilitat "atractius" i una activitat que dinamitzi l'economia espanyola, la gran banca espanyola "ha d'afinar encara més la seva gestió davant del futur incert dels propers mesos". En concret, hi ha dos aspectes que seran "rellevants" en la forma en què la banca encari la gestió diària: d'una banda, els tipus d'interès i, per l'altre, l'impost especial.
Referent als tipus, la consultora explica la política traçada pel que serà nou president dels EUA, Donald Trump, pot suposar una inflació a l'alça a l'eurozona, la qual cosa podria portar el BCE a modular les seves baixades de tipus. Al seu torn, això podria suposar un "alentiment" del creixement econòmic a Espanya i en la resta d'Europa, incrementant-se l'atur, especialment a Espanya, impulsant la morositat.
"Caldrà veure el que fa el BCE en propers mesos per afrontar aquest dilema, mirant també a com es mou la FED", afegeix Cortina. Respecte a l'impost temporal a la banca, la consultora afirma que és "injust" que només s'apliqui al sector bancari, una "peça clau del puzle econòmic d'Espanya" i que és "discriminatori", perjudicant especialment CaixaBank, que és l'entitat més gran a Espanya, "en un moment de forta competència creixent al sector" i d'incertesa per la macroeconomia.
Amb aquest panorama, Neovantas creu que la banca hauria d'apostar per mantenir el dinamisme de la seva activitat comercial, posant èmfasi en captar clients i retenir els existents. A més, assenyala que haurien de potenciar els préstecs que sustentin el marge d'interessos i en productes anés de balanç que ajudi a impulsar les comissions, mantenint també el treball en l'eix entre costos i eficiència de les operacions a tots els canals, "no només en el digital".