Els sis grans grups d'infraestructures a nivell nacional van guanyar de forma conjunta 1.286 milions d'euros en el primer semestre de 2023. Es tracta d'un augment del 62,7% respecte al mateix període de l'any anterior, amb totes les companyies reportant beneficis després que OHLA aconseguís deixar enrere els números vermells. En la primera meitat de l'any, Acciona, ACS, FCC, Ferrovial, OHLA i Sacyr van ingressar 28.870 milions d'euros, xifra que també dona un increment superior a l'11% respecte al que van comptabilitzar en el mateix període de 2022.
El benefici més gran del període va correspondre a Acciona, que va guanyar 467 milions, la qual cosa suposa més que duplicar la xifra de l'any anterior, gràcies al bon comportament de totes les seves línies de negoci, especialment infraestructures. Els seus ingressos van créixer un 36,3% fins als 7.056 milions gràcies al negoci d'infraestructures i la consolidació de la companyia d'aerogeneradors Nordex, de la qual Acciona controla el 47,08%.
ACS, per la seva part, va aconseguir un benefici de 385 milions, un 16,7% més, impulsada per la contribució de la seva participada de concessions Abertis, que va assolir els 95 milions, i el creixement del seu negoci de construcció en gairebé un 25%. Els ingressos del grup presidit per Florentino Pérez van assolir els 17.033 milions, el 10,5% més, i la cartera es va situar en màxims històrics amb 72.484 milions gràcies al volum d'adjudicacions aconseguides als Estats Units.
La companyia acaba de tancar amb Mundys (antiga Atlantia) un nou acord de col·laboració per a Abertis que recull un nou esquema de governança més equilibrat entre els dos socis i un pla d'inversions per promoure el creixement de la concessionària, a la qual ACS ha transferit un 56% de l'autopista SH288 a Houston (Texas, EUA).
FCC, controlat pel multimilionari mexicà Carlos Slim, va guanyar 256 milions en el semestre, la qual cosa suposa un creixement del 13%. El grup va elevar els seus ingressos fins als 4.319,8 milions, un 20,5% més, avalat en totes les àrees de negoci i destacant la contribució de les activitats relacionades amb la construcció (ciment i construcció), així com l'increment en l'àrea d'aigua.
Ferrovial, que ja té la seva seu als Països Baixos, va obtenir un benefici net de 114 milions, el doble que l'any anterior, impulsat pels ingressos més grans i marges registrats en els seus actius d'infraestructures. Els seus ingressos van ascendir a 3.940 milions, un 12,2% més, amb creixements en totes les línies de negoci, pendent que debuti a la borsa nord-americana abans que acabi l'any.
Sacyr va guanyar 64 milions, la qual cosa llança un creixement del 52%, gràcies, fonamentalment, a l'aportació del negoci concessional del grup, que aporta ja el 90 % de l'ebitda. Per la seva part, la xifra de negocis va tancar juny en 2.164 milions, el 0,4% menys. Després de vendre la seva divisió de Servicios per gairebé 500 milions, la companyia abordarà diferents opcions per impulsar el creixement del seu negoci d'aigua i espera presentar el 2024 un nou pla estratègic després d'haver superat l'actual amb gairebé tres anys d'anticipació.
OHLA va tornar a beneficis en el primer semestre de l'any en guanyar 0,6 milions, davant els números vermells per import de 60,7 milions d'un any abans, gràcies a l'evolució del negoci i sustentat en un increment de les vendes, que van créixer un 11,8% fins als 1.412,4 milions.
El grup, controlat pels germans mexicans Amodio, té previst tancar en la segona meitat de l'any la venda del negoci de Servicios (Ingesan) i el seu 25% de la concessió d'un hospital a Mont-real (Canadà). No obstant això, fixa per a l'any vinent l'alienació del seu 50% en el complex Canalejas de Madrid.