"Som una empresa familiar amb més de 150 anys d’experiència. Especialistes en tints i acabats de tota mena de fibres, entre 60 i 600 g m², i capacitats per produir amb continuïtat grans partides. Pioners en sostenibilitat, innovació i digitalització”. Aquesta és l'autopresentació de la companyia Grau, un fabricant de Castellar del Vallès (Barcelona) que té entre els clients als grans retailers de la moda espanyola -entre altres- com Inditex i Mango, i que ha produït acabats tèxtils que han vestit a la cantant Rosalía, la princesa de Gal·les, l'actriu Scarlett Johansson i a les filles de Barack Obama. Per la seva trajectòria i la renovació constant, aquest dijous, ha rebut el premi a la Longevitat Empresarial, que li ha atorgat la Cambra de Comerç de Sabadell. 

La institució cameral destaca amb aquest guardó la confluència generacional, representada per Joan Grau i la seva neta, Sílvia Grau, que conjuminen esforços per tirar endavant el negoci. Encapçalada per la cinquena i sisena generació familiar i amb una seixantena de treballadors, Grau fabrica els acabats a la fàbrica que té a Castellar del Vallès (Barcelona), des de principis dels anys 60 del segle passat. La firma té un departament d'R+D especialitzat en la recerca permanent de nous acabats, la millora de rendiments tècnics, la incorporació de nous procediments i productes sostenibles i la innovació i recerca en nous procediments i tipus de tintura. El negoci de la companyia familiar se situa al voltant dels 8 milions d'euros anuals, amb un resultat positiu que no arriba al milió d'euros, segons les últimes dades de 2023.

La companyia abasta tot el procés per a la producció de teixits, tant per a moda com per a les noves línies de teixits tècnics, que li han permès ampliar i diversificar els sectors per als quals treballar. De manera que ha pogut entrar en el sector sanitari -amb teixits higiènics- i de treball -amb teixits de protecció- i en el de l'automoció, el transport públic i la llar. Són oportunitats de diversificació, gràcies a la tecnologia i la innovació, que els aporten més valor afegit i més competitivitat, buscant l’excel·lència en la qualitat i el servei als clients.

Producció a la fàbrica de la tèxtil Grau, a Castellar del Vallès (Barcelona). Foto: Grau S.A.

Així doncs, des que les peces de teixit arriben a la fàbrica es procedeix al seu descruatge, batanat, carbonitzat, (desmotat) preparació, blanqueig, merceritzat, i cremat de pèl. Posteriorment, es tinten o es fan els acabats, amb capacitats per realitzar qualsevol classe d’acabat, tant mecànics com químics.

En el camp de la sostenibilitat, l'empresa Grau lidera el projecte Pigmentalia, impulsat pel programa europeu CIRCOAX, per maximitzar la circularitat, tintant amb colorants ecològics teixits regenerats a través d’una metodologia que requereix menys recursos. Això s’aconsegueix aplicant el model d’economia circular des d’una perspectiva holística de triple impacte (social, mediambiental i econòmic). També ha invertit en l'autoconsum energètic, amb la instal·lació d'un parc solar a la teulada de les naus de Castellar del Vallès.