Com es diu al sector, la gasolina corre per les venes de Wayne Griffiths (Dunkinfield, Regne Unit, 1966), perquè el seu pare tenia un concessionari a Manchester on el fins ara CEO de Seat treballava els caps de setmana netejant els cotxes. Allà va aprendre els detalls del negoci i més tard va treballar com a venedor. Però no només ve de lluny la relació de Griffiths amb el motor, també el seu contacte amb Espanya. La família tenia un segon habitatge a Mojácar (Almeria), on passava els estius.

I, igualment, ve de llarg la relació del directiu anglès amb el grup alemany Volkswagen, on ha desenvolupat tota la seva carrera professional. Va cursar un doble grau de Management Internacional i d'Alemany a la Universitat de Leeds (Regne Unit) i, malgrat que la voluntat del seu pare va ser que aconseguís el negoci familiar, Griffiths va acceptar unes pràctiques en AUDI AG a finals dels anys 80. Per formació, té un clar perfil comercial, davant un de més tècnic, com molts directius del sector que han cursat enginyeries.

Griffiths i Luca de Meo
Griffiths i Luca de Meo.

Des d'aleshores, ha ocupat diversos llocs destacats a Audi, on va desenvolupar la seva carrera, tret d'en un període de quatre anys -entre 1991 i 1993- que els va passar en Seat. El 2016 va deixar el seu lloc de vicepresident executiu Comercial d'Audi per tornar a la marca espanyola com a màxim responsable de vendes i va participar, dos anys més tard, en l'aparició al mercat de Cupra. Griffiths va recalar en Seat de la mà de l'italià Luca de Mero -anterior president- que el va posar al comandament de Cupra, la incipient marca sport del Grup català. Griffiths ha confessat que el seu amb Cupra va ser poc menys que un enamorament sobtat de fletxa i compta l'anècdota que quan es va fer càrrec de la marca va heretar d'un directiu de Seat un Cupa León pintat de taronja i, el primer que va fer, va ser canviar-lo el color. I des d'aleshores ha estat fidel a l'ensenya esportiva.

La gran oportunitat li va arribar el 2020 amb la marxa de Luca de Meo al grup Renault, fitxat per donar la volta al grup francès escapçat després de les operacions tèrboles de l'anterior president Carlos Ghosn. Després d'una baralla jurídica, De Meo va abandonar el Grup Volkswagen -i la presidència de Seat-, lloc de què es va fer càrrec Griffiths. Igualment, va ser nomenat membre del Consell d'Administració de Volkswagen Group España Distribució (VGED) que dirigeix Francisco Pérez Botello.

El 2022, Griffiths va assumir la presidència de l'Associació Espanyola de Fabricants d'automòbils i camions (ANFAC) càrrec del qual va dimitir de forma fulgurant després de tenir diversos desacords amb el Govern de Pedro Sánchez, lligats especialment a la lentitud en el desenvolupament del mercat dels vehicles electrificats.

En aquests moments, el president de Seat estava bolcat en l'electrificació de SEAT -tant les gammes de les dues marques, Seat i Cupra, com en la transformació de la planta de Martorell, on s'ha condicionat una de les tres cadenes per començar a muntar dos nous models elèctrics- i enfortir el seu model de negoci mitjançant el creixement de la marca Cupra i la transformació de la cultura empresarial per assegurar la seva posició en les pròximes dècades.

Electrificació de Cupra

Una fita important durant el seu mandat va ser el llançament al mercat del primer model totalment elèctric de la marca, el Cupra Born, el 2021 que va assenyalar el compromís de CUPRA amb la mobilitat sostenible i els conceptes de vehicles innovadors. No obstant això, l'any passat Griffiths va patir un dur revés amb el primer SUV elèctric de Cupra, el Tavascan, que encara que s'ha dissenyat i desenvolupat a Barcelona, es munta en una de les factories que el Grup Volkswagen tenen a la Xina. La implantació d'aranzels per part de Brussel·les als cotxes muntats al país asiàtic suposa elevar el preu un 31% al Tavascan en les seves vendes al mercat comunitari.