Grifols afronta uns resultats clau després dels vaivens patits per l'atac Gotham City Research. La farmacèutica catalana ha recuperat bona part del valor perdut en borsa després de les acusacions del fons d'inversió, però encara té camí per recórrer. Malgrat que la firma de Daniel Yu va tornar a l'atac recentment, aquesta vegada el mercat no ha reaccionat de forma negativa. No obstant això, els baixistes continuen apostant per les caigudes de l'empresa d'hemoderivats i fiquen pressió a la seva cotització en l'Ibex-35.
Aquest dijous Grifols ret comptes amb els inversors, fent públiques les xifres de negoci corresponents a l'exercici 2023. La companyia ha tingut un inici d'any marcat la crisi de reputació arran de les acusacions de maquillatge comptable per part Gotham, firma dedicada a destapar irregularitats d'empreses cotitzades i a guanyar diners amb el seu enfonsament posterior al mercat. Si bé altres casos com el de Gowex van resultar certs, la situació de Grifols continua envoltada d'incertesa.
La multinacional va arribar a perdre a prop d'un 40% del seu valor, encara que a poc a poc ha anat recuperant-se de les caigudes. La demanda interposada contra el fons a Nova York, l'autorització del regulador a la venda del 20% de Xangai RAAS a Haier per alleujar part del seu deute i els resultats positius d'un dels seus potencials fàrmacs estrella han animat la cotització de Grifols fins a situar-la en els 11,79 euros, encara lluny dels 14,24 que marcava abans de l'atac.
Ingressos i deute, claus dels comptes de Grifols
Ara, la companyia busca un impuls addicional amb uns resultats que es preveuen positius, almenys en l'apartat dels ingressos. Segons les estimacions de Grifols al tancament del primer trimestre de l'any passat, esperen augmentar els seus ingressos entre un 10% i un 12% en comparació amb l'any anterior, comptant amb la seva filial alemanya Biotest. De la mateixa manera, estimen que l'ebitda ajustat se situarà entre els 1.400 i 1.450 milions d'euros.
D'altra banda, les xifres de deute i palanquejament són un altre dels punts que marcaran l'evolució de l'empresa catalana. Grifols comptava amb un passiu de 9.500 milions d'euros a tancament del tercer trimestre de 2023 i una ràtio d'endeutament desproporcionat per a alguns analistes. "El deute financer net continua augmentant, la ràtio d'endeutament ens continua semblant molt elevada", assenyalava Bankinter en aquell temps.
És per això que desinversions com la de la xinesa Xangai RAAS són importants per al negoci del grup. Però, malgrat els dubtes i del segon atac de Gotham contra Grifols, amb un nou informe on plantejava preguntes obertes sobre els vincles de Grifols amb Scranton Enterprises i les operacions de BPC i Haema, els analistes no han donat per vàlides les acusacions. Així, la major part de les firmes que segueixen el valor no han canviat les seves recomanacions de compra i són poques les que dubten de la capacitat de Grifols.
Els baixistes augmenten la pressió
En aquest context, els fons baixistes no cessen en el seu afany de fer caure a Grifols i pressionen al valor al mercat. D'aquesta manera, els últims moviments registrats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) reflecteixen un augment dels curts contra la farmacèutica, elevant el percentatge en mans de fons oportunistes a màxims en la història de la companyia.
Una de les firmes és WorldQuant, que manté una posició curta del 0,5% sobre el capital social de Grifols, el mínim exigit pel supervisor per ser notificat públicament, El divendres passat el fons va assolir aquesta xifra dels seus títols presos a préstec, davant el 0,49% notificat anteriorment.
Per la seva part, l''hedge fund' Qube Research & Technologies ha passat d'entrar en el capital amb un 0,5% el passat 29 de gener, a augmentar la seva posició fins a l'1,32% comunicat fa a penes uns dies. Quant a Gotham, la firma nord-americana va assegurar al seu últim informe que mantenia posicions curtes contra Grifols, encara que han de ser inferiors al mínim exigit per la CNMV per fer-se públiques, ja que no apareix en els registres.
Grifols completa la seva renovació directiva, mentre que la CNMV necessita més temps
D'altra banda, els canvis de govern corporatiu introduïts recentment han estat valorats positivament per inversors i analistes. La farmacèutica ha accelerat el procés de separació definitiu de la família fundadora sobre la gestió del negoci, obrint pas a una nova etapa en la història de la companyia. D'aquesta manera, ahir van anunciar la incorporació de Nacho Abia com a conseller extern, abans que agafi les regnes com CEO aquest abril.
Per la seva part, Thomas Glanzmann mantindrà la presidència executiva i, tant Raimon Grífols com Víctor Grífols i Deu abandonaran les seves funcions executives. Són els últims homes de la saga familiar en ostentar poder executiu en la farmacèutica, la regeneració directiva de la qual porta forjant-se des de 2022, segons va indicar la mateixa companyia.
Mentre que l'empresa accelera en la seva transformació, la CNMV continua analitzant la informació requerida a la companyia i tardarà "unes setmanes més" a donar un veredicte definitiu. Així ho va confirmar el president de l'organisme, Rodrigo Buenaventura, ahir en un acte sobre les noves guies de la CNMV per a 2024. En aquest sentit, va assegurar que havien rebut recentment informació complementària i aclariments de Grifols, que estaven revisant.