Grifols accelera la venda de Shangai Raas amb China Merchants. La multinacional catalana d'hemoderivats manté converses avançades amb China Merchants després que el possible acord amb China Resources s'hagi estancat. L'operació amb la companyia pública asiàtica podria tenir un impacte també a Grifols Diagnostics, empresa amb seu nord-americana de la farmacèutica catalana, segons ha avançat Bloomberg.
China Merchants Group és una companyia pública que depèn del ministeri de transports xinès. El negoci compta amb participacions en infraestructures i empreses per tot el món. En el dia d'avui, Grifols no ha revelat els noms dels potencials compradors. De fet, el mateix president i CEO de la multinacional, Thomas Glanzmann, només ha reconegut que existeixen "possibles candidats" per a la venda de la seva participació a Shanghai Raas i que l'operació s'anunciarà abans d'acabar l'any. Cal recordar que Shanghai Raas compta actualment amb un 45% de l'accionariat d'aquesta societat.
Pèrdues de 56 milions fins al juny
Grifols va tancar el primer semestre de l'any amb unes pèrdues de 56 milions d'euros a causa dels costos de reestructuració per import de 140 milions d'euros associats al seu pla de transformació. Per contra, la multinacional d'hemoderivats va augmentar els seus ingressos un 14,8%, fins als 3.225 milions, ha informat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dijous.
L'empresa catalana va explicar que el resultat net va ser de 52 milions d'euros si es té en compte només el segon trimestre de 2023 i que el benefici net ajustat va ser de 114 milions en el semestre. El president executiu i CEO de la companyia, Thomas Glanzmann, va defensar els resultats com a "bons" i va assegurar que han superat les previsions, la qual cosa, segons ell, mostra que el pla de transformació "està donant els seus fruits, impulsant la rendibilitat i una expansió més gran dels marges".
El marge brut de la multinacional va ser del 37,6% dels ingressos (36,4% si s'inclou Biotest), impulsat per la positiva evolució del marge brut en el segon trimestre de l'any, que es va situar en el 38,5% (37,2% incloent l'empresa germànica) davant el 36,7% registrat en el primer trimestre d'aquest any.
Reducció del deute
L'Ebitda ajustat fins al juny de la multinacional farmacèutica va ser de 655 milions d'euros (659 amb Biotest), la qual cosa representa un marge del 22,2%, que "es recolza en el creixement de totes les unitats de negoci", l'estalvi de costos derivat del pla de millores i el palanquejament operatiu. Aquesta dada exclou els 135 milions d'euros de despeses no recurrents, incloent-hi, principalment, els 140 milions d'euros de costos de reestructuració reconeguts en el primer trimestre de l'any, i l'Ebitda reportat va ser de 520 milions.
La multinacional va reiterar el seu "compromís amb la reducció del seu endeutament", que en el primer semestre es va situar en 6,9x, i va mantenir l'objectiu de situar-lo en 4x a finals de 2024.