Grifols ha ampliat la demanda que va presentar el mes de gener passat contra Gotham City Research i el director i fundador del fons baixista, Daniel Yu, entre altres d'implicats, davant del Tribunal de Districte dels Estats Units del Districte Sud de Nova York, segons el nou document al qual ha tingut accés Europa Press, que es basa, en part, en les conclusions publicades al març per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La companyia catalana s'ha escudat en el qual des que va presentar aquesta demanda "els fets rellevants han posat de manifest el contrast entre el compromís de Grifols amb la transparència i la falta de franquesa dels demandats", mentre s'ha felicitat per haver tancat l'operació de despalanquejament de la xinesa Xangai RAAS "que havia promès al mercat".
En aquest context, Grifols ha defensat que el supervisor espanyol va concloure que la informació financera del període comprès entre 2018 i 2022 de la firma d'hemoderivats "no conté 'errors significatius' relacionats amb cap de les presumptes incorreccions" analitzades a l'informe difós per Gotham, on es va qüestionar la comptabilitat i la solvència de la firma espanyola.
També ha reconegut davant de la Justícia de Nova York que la CNMV "només va expressar la seva preocupació pel detall i l'exactitud de determinats desglossaments financers i notes explicatives per a certs anys d'informació, i el detall proporcionat juntament amb la informació del resultat brut d'explotació (ebitda) de Grifols i la ràtio d'endeutament sobre ebitda". La farmacèutica no ha fet menció del seu president executiu, Thomas Glanzmann, en la nova versió de la demanda, així com tampoc no s'ha referit a la seva anterior auditora Deloitte i només ha al·ludit a KPMG. D'altra banda, el document presentat per Grifols a través dels seus advocats, Proskauer Rose, també s'ha adreçat contra General Industrial Partners, Cyrus de Weck i les seves participades.
D'aquesta nova demanda es desprèn que "una empresa en la qual Grifols és un important inversor i de la qual controla múltiples llocs en el seu consell d'administració, va veure com el seu prestador de tota la vida es negava a renovar el finançament a causa de la percepció d'un risc creditici". De fet, segons la informació disponible, "el comitè de risc creditici del prestador va considerar que l'empresa era un risc i, al seu torn, es va negar a renovar la línia de crèdit de l'empresa".
També ha detallat que "el prestador es va negar a renovar la línia de crèdit perquè no volia ser associat amb l'atenció negativa dels mitjans de comunicació que Grifols i els seus afiliats han rebut com a resultat de l'informe de Gotham". Grifols ha explicat que aquest "és només un exemple" de les inversions i relacions comercials de la firma catalana que s'han vist afectades negativament pels atacs del fons baixista.
Dany a la seva reputació
Així mateix, l'empresa ha reconegut que les seves accionistes "no són les úniques víctimes de l'esquema dels demandats", ja que "el dany a la reputació de Grifols és substancial". Amb tot, Grifols ha tornat a sol·licitar un judici amb jurat, mentre ha reclamat ser indemnitzada per danys i perjudicis, i la concessió de qualsevol altra reparació que el tribunal consideri "justa i adequada".
Les accions de classe 'A' de la companyia espanyola pujaven un 3,79% en l'Ibex-35, fins als 9,578 euros, mentre que les de tipus 'B', que cotitzen al Mercat Continu, pujaven un 3,11%, a 7,8 euros.