Aquest dijous es compleix un any dels atacs del fons a la baixa Gotham City Research, que va qüestionar els comptes de l'empresa farmacèutica catalana Grifols, propiciant una caiguda als mercats que arriba aquest dijous al 34% des de la jornada prèvia a aquest atac. El dia 8 de gener de 2024, la seva capitalització era de 8.711 milions i avui és de 5.860, 2.851 milions menys. Des de la crisi, hi ha hagut un canvi total en la direcció i el consell de la farmacèutica, que ha apartat la família de la gestió, d'a empresa.
Menys d'un mes després de l'acusació de maquillatge comptable de Gotham City Research, Raimon Grifols i Víctor Grifols Deu van decidir deixar les seves funcions com a chief corporate officer (CCO) i chief operating officer (COO), mentre que Thomas Glanzmann va deixar de ser CEO per ser president no executiu i la seva funció de conseller delegat la va assumir Nacho Abia.
Onze mesos després dels atacs, el fons canadenc Brookfield Asset Management va estudiar una opa que va acabar descartant després d'una due diligence exhaustiva i que va propiciar una nova caiguda de les accions.
Si la caiguda des de la jornada prèvia als atacs de Gotham és del 34%, des d'aquesta data, el 9 de gener de 2024, fins al tancament de dimecres, els títols de la firma s'han desplomat un 10,55%, ja que aquell dia la caiguda va ser del 25,91%, mentre que l'any complet 2024 van caure un 40,8%. Aquest dijous, les accions de l'empresa d'homoderivats s'han despertat amb caigudes de més de l'1%, que el seu anunci que presenta a llicència un nou producte als Estats Units no han aconseguit revertir.
En la jornada prèvia a la publicació de l''Informe Gotham' els títols de l'empresa d'hemoderivats van tancar en 14,24 euros i aquest dimecres van tancar sessió en 9,42 euros, la qual cosa suposa una caiguda del 33,8%. Si la seva capitalització borsària és ara de 5.860 milions d'euro, el dia 8 era de 8.711 milions.
Gotham City Research és el mateix fons especulador que el 2014 va desencadenar amb un informe l'escàndol i caiguda de Gowex, i aquesta vegada va acusar a Grifols de manipular les seves ràtios d'endeutament i resultat brut d'explotació (Ebitda) per reduir artificialment el palanquejament. Va advertir que les seves accions serien "no invertibles".
L'inversor baixista va titllar la firma catalana de companyia "molt palanquejada" i la va acusar de manipular el seu deute declarat, provocant que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el seu homòleg als Estats Units, la SEC, iniciessin les seves corresponents investigacions sobre les qüestions que l'esquitxaven.
En la seva anàlisi, Gotham va posar èmfasi en la relació entre Grifols i Scranton, un vehicle inversor de la família Grifols i diversos exdirectius de l'empresa espanyola, que va negar aquell mateix dia "categòricament" qualsevol acusació de pràctiques comptables o d'informació “errònia” dels seus estats financers consolidats.
Grifols, que va emprendre accions legals contra Gotham tant als Estats Units com Espanya, va realitzar dos dies després una conferència telefònica amb inversors amb l'objectiu de refutar les acusacions del fons baixista, que minuts abans que es produís la trucada va llançar una pregunta que "ningú" havia abordat, la de si els bancs i creditors de la firma catalana coneixen que tant aquesta última com Scranton "consoliden totalment" dos de les seves filials, Haema i BPC Plasma, en els seus estats financers.
Després del primer informe publicat, el 20 de febrer de 2024 el fons a la baixa va plantejar una nova bateria de preguntes a Grifols relacionades, en aquesta ocasió, amb la naturalesa de relació entre la companyia i Scranton.
El paper de Scranton
Després de congratular-se que les seves denúncies prèvies motivessin canvis en el govern corporatiu de Grifols, que es van traduir en la desvinculació dels membres de la família de la gestió de la companyia d'hemoderivats, Gotham va centrar el seu segon atac al paper de Scranton en les operacions de la firma catalana, que li va contestar que ja havia respost "a cada una de les seves malintencionades i enganyoses preguntes".
Respecte a la tercera ofensiva, el fons va advertir el 6 de març de 2024 que Haema i BPC tindrien un acord de finançament amb Scranton, que figurava en els seus comptes en 'altres actius per operacions vinculades', la qual cosa va portar, de nou, Gotham a qüestionar el compromís de la firma d'hemoderivats "amb la transparència, la integritat i la conducta ètica".
Finalment, el quart atac de Gotham va ser registrat el passat 14 de maig, quan va assenyalar que BPC, societat controlada per Grifols, va prestar "al llarg dels anys" fons que ascendeixen a 266 milions d'euros al 'family office'.
CNMV i expedient sancionador
Així, la CNMV, que va començar el passat mes de gener a analitzar la informació remesa per Grifols, va trobar "deficiències rellevants" en els seus comptes anuals, concretament en el detall i exactitud dels desglossaments i notes explicatives que suporten les xifres, segons va comunicar dos mesos després.
L'organisme regulador no va identificar "errors significatius" en els resultats anuals de Grifols, per la qual cosa no va identificar --en aquell moment-- la necessitat de dur a terme cap reformulació dels seus estats financers.
No obstant això, la CNMV va anunciar el mes de setembre passat que havia obert expedients sancionadors a Gotham i General Industrial Partners (GIP) per manipulació de mercat a les accions de Grifols i per incomplir les previsions del 'Reglament sobre Abús de Mercat' en matèria de recomanacions d'inversió, i a la companyia catalana per defectes en la informació financera i als informes de gestió.
Per la seva banda, la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (SEC) va concloure el mes de novembre passat la investigació que tenia oberta sobre Grifols sense sancions, segons va publicar el regulador nord-americà, que va realitzar dues sol·licituds d'informació a la firma catalana en abril de 2024 de manera "informal" arran de les acusacions de Gotham.
Coincidint amb la decisió de la SEC, el jutge de l'Audiència Nacional (AN) José Luis Calama va admetre una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció contra Gotham, GIP i alguns dels seus directius per suposadament llançar al mercat financer informació esbiaixada i enganyosa sobre la credibilitat de Grifols per tal d'induir els seus inversors a vendre les accions de la farmacèutica.
A finals d'any, des de la CNMV, que encara no s'ha pronunciat sobre possibles sancions, van defensar l'actuació de la institució en el cas de Gotham i Grifols després que el seu homòleg als Estats Units, la SEC, decidís arxivar la seva investigació.
Querella
Grifols va presentar el passat mes de gener davant del Tribunal de Districte dels Estats Units del Districte Sud de Nova York una demanda contra Gotham City Research, el director i fundador del fons, Daniel Yu, General Industrial Partners (GIP), Cyrus de Weck i les seves participades per sol·licitar el rescabalament pels danys financers i reputacionales causats a la companyia catalana i a les seves parts interessades ('stakeholders'), arran dels informes difosos que qüestionaven la seva comptabilitat i la seva solvència.
En les seves al·legacions, que es van conèixer el passat 20 de desembre, Gotham va demanar l'|arxivament del cas amb la farmacèutica Grifols, explicant que el seu informe del passat 9 de gener entra dins de la llibertat d'expressió i que, a més, alguns dels seus punts van ser reconeguts com "substancialment certs" per part de la CNMV.
Per la seva part, Grifols va rebutjar que el fons baixista demanés l'arxivament del cas amb firma espanyola, que va afirmar "respectuosament" que l'esmentada petició de desestimació dels demandats ha de ser denegada completament.
De la mateixa manera, l'empresa espanyola va sol·licitar, amb caràcter subsidiari, "autorització per modificar, fins i tot per afegir noves al·legacions relatives a les últimes declaracions de la CNMV i a la investigació penal pendent de les demandades".