El fabricant d'hemoderivats Grifols ha informat aquest dijous el balanç financer del tercer trimestre de 2024, del qual ha destacat "els robustos resultats obtinguts". El grup ha registrat un benefici net de 87,95 milions d'euros durant els nou primers mesos d'aquest any, davant les pèrdues de 14,22 milions d'euros que es va anotar en el mateix període de l'any passat. Al seu informe trimestral detalla que la xifra de guanys ve marcada per determinades despeses financeres i fiscals no recurrents associades als esforços de l'empresa per reduir el seu deute i a l'operació de la venda del 20% a Shangai Raas (SRASS). Excloent les despeses extraordinàries, el benefici net va ser de 264 milions d'euros en els nou mesos de l'any.
La companyia de la família Grífols ha declarat un resultat d'explotació (ebitda) ajustat de 462 milions d'euros, amb un marge del 25,8% i un augment del 26,7% respecte al tercer trimestre de 2023. "Aquests resultats reflecteixen un millor mix de productes; una millora del marge brut, després de la reducció del cost per litre de plasma registrada en els últims trimestres; i una sòlida execució comercial i de palanquejament operatiu", ha comentat la companyia en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
La presentació dels resultats trimestrals es dona en una situació complexa per a la companyia que està pendent que el fons canadenc Brookfield Asset Management ultimi un due diligence -en la qual està submergit des del mes de juliol passat- per llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) i exclusió de borsa -afavorida per la mateixa família Grífols- sobre la totalitat del capital de la companyia.
Així mateix, Grifols ha tancat l'últim trimestre amb uns ingressos de 1.793 milions d'euros, un 12,4% superiors al mateix període de 2023. A aquesta millora ha contribuït les vendes de Biopharma, que han crescut un 12,1%, assolint els 1.533 milions. La millora s'atribueix a "la forta demanda de les proteïnes clau a les principals zones geogràfiques". Destaquen, en aquest sentit, els creixements de les immunoglobulines (16,6%) i l'albúmina (11,7%) als EUA i altres mercats internacionals.
En la divisió de Diagnostic, les vendes van augmentar un 1,3 % en el tercer trimestre i 1,7% des de gener, amb uns ingressos totals de 479 milions. La millora dels resultats està relacionada amb la positiva evolució de les solucions per a tipaje sanguini, que creixen un 13,7% des de començament d'any i un 11,4% en l'últim trimestre. També han contribuït les vendes de solucions NAT per al garbellament de donacions de sang i plasma mitjançant àcids nucleics, que va créixer un 3,5% de juliol a setembre.
A més, segons la companyia, es manté una gestió eficient en el subministrament de plasma que ha permès disminuir lleugerament el cost per litre (CPL) en el tercer trimestre, accentuant l'important descens acumulat des del cost màxim experimentat en juliol de 2022. "Les perspectives dels costos del plasma continuen sent positives, amb oportunitats de noves reduccions derivades d'iniciatives de millora contínua destinades a augmentar l'eficiència", determina en el seu informe financer trimestral.
Situació des de gener
En els nou primers mesos de l'any, els ingressos van créixer un 9,1%, fins a 5.237 milions d'euros; mentre que el resultat d'explotació (ebitda) es va situar en 1.253 milions, amb un augment del 25%.
El conseller delegat del grup, Nacho Abia, s'ha referit al "disciplinat control de costos" i les "iniciatives de millora contínua" com "sòlids fonamentals" per continuar avançant en la consecució dels objectius de la companyia per a 2024.
Per la seva part, el director financer, Rahul Srinivasan, ha destacat el "despalanquejament i generació de flux de caixa lliure" com a actuacions prioritàries. El flux de caixa va augmentar fins a assolir 127 milions d'euros en el tercer trimestre i reflecteix una millora seqüencial en relació amb el dèficit de 253 milions d'euros del primer trimestre i de 57 milions d'euros positius del segon trimestre. La millora de la gestió del capital circulant ha afavorit a la millora del flux de caixa lliure del tercer trimestre, segons la companyia.
Respecte a l'endeutament, a tancament del mes de setembre passat, el deute financer net es va situar en 8.128 milions d'euros. Aquest import no inclou l'impacte de 1.080 milions d'euros de les obligacions financeres relacionades amb l'arrendament (lloguers) dels centres de plasma, principalment. Així, el deute net, segons balanç, va ser de 9.208 milions d'euros i la posició de liquiditat se situa en 704 milions d'euros. Aquesta política d'ajustaments ha permès rebaixar la ràtio de palanquejament fins a 5,1 vegades ebitda, des del nivell de 6,8 vegades del primer trimestre de 2024.