Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que publiquem cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Hola a tots des de la redacció d'ON ECONOMIA. Grifols va començar el 2024 sent protagonista, pels atacs del fons oportunista Gotham per treure profit de la seva caiguda en borsa, i inicia la segona meitat d'any dalt de l'escenari, i per tancar el cercle: després de sis mesos en què ha patit les set plagues borsàries, la multinacional catalana d'hemoderivats negocia amb el fons canadenc Brookfield llançar una opa pel 100% per sortir del mercat de valors, de manera que estarà molt més tranquil·la i només haurà d'entendre's amb un soci. I parlant de la borsa, Puig pot estar a punt d'arribar a l'Ibex, com va avançar Luis Aparicio. Però la setmana ha anat de més coses. Aquesta és la meva selecció:

1. La junta del BBVA va marcar el final de la setmana passada a nivell empresarial, encara que no hi va haver sorpresa: els accionistes del banc d'origen basc van donar suport a Carlos Torres i van aprovar l'ampliació de capital per fer front a l'opa sobre el Sabadell. Un 96% dels accionistes presents o representats (el 70% del total), van autoritzar el consell a seguir endavant amb l'oferta, que ara haurà de continuar cremant etapes: la pròxima estació serà el Banc Central Europeu, que si bé prefereix les fusions transfrontereres, l'operació li encaixa perquè també vol bancs més grans.

2. La setmana passada us vam explicar, en exclusiva, el pla de prejubilacions que està duent a terme el Banc Santander. Ho va explicar Cristina Hidalgo: l'entitat que presideix Ana Botín ha prejubilat més de 300 treballadors en el primer semestre de l'any. Ho ha fet de forma individual, sense negociar un pla de baixes o sortides amb el comitè d'empresa, sinó que els està negociaciant amb cada empleat que està en edat i pot interessar-li. És a dir, a partir de 55 anys i amb les mateixes condicions que els anteriors plans, amb fins al 74% del salari pensionable. El pla segueix en marxa, per la qual cosa la xifra continuarà creixent en el que queda d'any.

3. És probable que quan tenies alguns anys menys, juguessis amb plastilina Jovi o deixessis anar la teva faceta pictoricoartística amb pintures d'aquesta marca. Diumenge passat, Maite Coca ens va explicar que aquesta empresa va néixer el 1939 al barri barceloní del Guinardó, creada per José Salvador i Vicente Tejedo. Avui dia fabrica a Terrassa, ven a més de 80 països i va ja per la tercera generació. És, per tant, un llinatge poc conegut, però amb una marca que tots hem tingut a les nostres mans.

4. Xavier Sala-i-Martín no sol deixar ningú indiferent, i així va ser també aquest diumenge en una entrevista amb Maite Coca. L'economista és molt crític amb com està actuant la Unió Europea en molts àmbits; un d'ells és el proteccionisme, per la batalla en la que ha entrat amb la Xina. Radicalment contrari als aranzels, que al final els paguen els consumidors, creu que la UE i la Xina juguen "a veure qui és més burro". Sala-i-Martín lamenta que el gir cap a l'extrema dreta és "un desastre" per a Europa, però adverteix que també ho són les forces "d'extrema esquerra".

5. Un dels referents de l'extrema dreta a Espanya –també d'Isabel Díaz Ayuso- és Javier Milei. L'excèntric i ultraliberal president de l'Argentina ha fet canvis al país per reduir la despesa de l'administració, però no ha aconseguit, almenys de moment, que l'economia argentina remunti, com va explicar Luis Aparicio. Malgrat això, els inversors el veuen amb bons ulls, ja que aplaudeixen la desregulació i una pèrdua de pes del sector públic, que redundi en un guany per al privat. De fet, la borsa del país s'ha disparat des de la seva arribada a la Casa Rosada.

6. Podria la IA substituir Milei i governar un país? Qui sap. Però sabien que més de la meitat de directius i empleats enquestats per Edx For Business creuen que pot ocupar el lloc d'un cap i fins i tot del CEO d'una empresa? Ens ho va explicar Germán Aranda: un 56% reconeixien que les seves tasques podrien "parcialment" o "completament" ser substituïdes per la Intel·ligència Artificial, i a més, els directius van ser més proclius a votar aquesta opció que els empleats. Com sabeu, la IA és un dels nostres focus d'atenció i diàriament publiquem almenys dues notícies o reportatges sobre la mateixa, com aquesta sobre Lam Research, en la qual Núria Casas explica que aquest fabricant d'equips de semiconductors és clau per a Nvidia.

7. El Futbol Club Barcelona utilitza la IA, per exemple, per intentar evitar que els jugadors es lesionin. I és que el club està molt ficat en temes d'innovació i ja fa una dècada que va presentar el Barça Innovation Hub (BIHUB), que ara està potenciant. En l'àmbit de les start-ups, el BIHUB compta amb sis negocis accelerats, però per al 2026 preveu tenir-ne entre 20 i 30 en cartera, com va explicar el seu director, Albert Mundet, a Sara Casas.

Això és tot. Si t'agrada la nostra newsletter, anima altres persones a què s'apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!