El fabricant d'hemoderivats Grifols ha sortit en la seva pròpia defensa davant dels mercats de capitals, argumentant dos extrems: té 2.400 milions en liquiditat -en part per l'ingrés de la venda del 20% de la xinesa Xangai Raas- i destinarà els recursos al pagament dels venciments del deute, en els terminis establerts. En una comunicació remesa aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Grifols ha volgut apaivagar els inversors després de la caiguda del valor en l'IBEX 35, en la sessió d'aquest dijous, quan s'ha enfonsat per sota dels 8 euros (7,97 euros), un nivell que no marcava des del mes de març passat. Els mercats s'han vist influïts per la informació de l'agència de qualificació Moody's que aquest dimecres va rebaixar el ràting de la multinacional des de B3 a B2 pels nivells de palanquejament i el seu model de governança. 

Amb el resultat d'aquest dijous, la companyia acumula una depreciació borsària des de començament d'any del 48%, en tant que la capitalització s'ha situat en els 4.685 milions d'euros, lluny dels gairebé 10.000 milions amb què va acomiadar el 2023.

En concret, Grifols ha assegurat que podrà satisfer els venciments de deute que tenen el 2025, amb els 1.600 milions d'euros ingressats amb la venda del 20% de Xangai Raas (SRAAS), import que ja ha ingressat i que es destinarà completament al pagament del deute que caduca el 2025 i el 2027. "En conseqüència, l'empresa pagarà totalment els venciments de deute de 2025, sense tenir cap venciment addicional fins a 2027", ha assegurat l'empresa. A més, manté una "sòlida posició de liquiditat", amb més de 2.400 milions d'euros a tancament de juny. Així mateix, al terme d'aquest mes, la companyia estima que la seva ràtio de palanquejament assoleixi 5,4 vegades davant 6,8 vegades al març.

Sobre el negoci, la companyia ha informat el regulador del mercat que el flux de caixa lliure del segon trimestre s'espera que sigui positiu, mantenint el 'guidance' d'arribar un flux de caixa lliure de cinc milions a tancament del present exercici, que inclou 480 milions extraordinaris. Anticipa a més un increment significatiu d'aquesta mètrica per a 2025.

L'empresa insisteix també que és una entitat "completament separada" de Scranton, societat holandesa patrimonialista dels membres de la família Grifols, per sortir al pas d'algunes informacions que assenyalava que CaixaBank, BBVA i Sabadell han rebutjat refinançar la seva part del crèdit de 400 milions d'euros de deute amb venciment immediat de Scranton Entreprises BV. En el comunicat, Grifols afirma que cap de les obligacions de Scranton no es consolida en els comptes financers del grup.

Segons El Confidencial, CaixaBank, el principal creditor, amb gairebé 70 milions prestats, "s'ha oposat a allargar fins a 2029 el passiu dels Grifols", ja que l'entitat dirigida per Gonzalo Gortázar "no ha acceptat la proposta dels empresaris, que havien sol·licitat estendre cinc anys el crèdit de 400 milions amb amortització total a l'acabament d'aquest, és a dir, amb la modalitat tipus 'bullet'". Així mateix, BBVA i Banc Sabadell, que li van concedir 20 i 40 milions d'euros, en cada cas, tampoc no han acceptat, segons apunten les mateixes fonts. No obstant això, algunes entitats internacionals sí que estaven per la feina d'estendre el venciment d'aquest deute, però la negativa de CaixaBank i Banc Sabadell, i "els dubtes de BBVA han fet impossible la renovació".