Grifols es recupera del cop de Gotham amb una millora dels resultats. La farmacèutica catalana va elevar un 6,8% els ingressos en la primera meitat de l'any, fins als 3.444 milions d'euros, basada en el "creixement en totes les unitats de negoci", va destacar la companyia.

Gràcies a això, l'ebitda es va disparar un 22%, fins als 791 milions, i el benefici net va ser de 36 milions, xifra que cal comparar amb les pèrdues de 70 milions de fa un any pels costos de reestructuració. Sense comptar els extraordinaris, tant els del 2023 com els del 2024, el benefici net hauria estat de 152 milions, més de quatre vegades més que el del primer semestre de l'any anterior.

La companyia d'hemoderivats que presideix Thomas Glanzmann ha estat a l'ull de l'huracà aquest migdia, quan la CNMV l'ha suspès de cotització per aclarir la comptabilització d'alguns actius. Grifols ha respost que els comptes d'anys anteriors han estat reexpressats per recollir "incorreccions", algunes a petició de la CNMV i altres de detectades durant l'auditoria, però que es tracta de qüestions comptables que no afecten ni el flux de caixa ni el deute ni els resultats.

L'acció de l'empresa ha estat dues hores sense negociar-se als mercats fins que, després de revisar la resposta, la CNMV ha considerat que Grifols ha respost satisfactòriament a la informació que li demanava. En el moment de la suspensió, uns minuts abans de les 3 de la tarda, les accions de la catalana baixaven un 1,58%. A tres quarts de cinc han tornat a cotitzar i seguien en vermell.

Els resultats han estat positius, segons la multinacional que dirigeix Nacho Abia, pel creixement de tots els seus negocis. El de biopharma, el més important per a Grifols, va facturar un 8,9% més en el primer semestre, gràcies al creixement de la franquícia d'immunoglobulines i a l'augment de la demanda en regions claus, com els Estats Units i Europa. Les vendes d'albúmina van pujar un 12% en el segon trimestre.

La facturació de l'àrea de diagnostic va ser de 322 milions d'euros, un 1,9% en termes comparables, mentre que la de bio supplies va millorar un 32%, fins als 110 milions. El subministrament de plasma es va incrementar mentre que el seu preu va frenar la seva baixada del primer trimestre.

Grifols millora el flux de caixa i baixa el deute

Pel que respecta als indicadors financers, Grifols va destacar, d'una banda, la generació de flux de caixa lliure, que "continua sent una prioritat" per a la companyia, com va explicar Nacho Abia en la junta d'accionistes del 2024. En el segon trimestre, es va situar en 57 milions d'euros, la qual cosa va suposar "l'inici de la important millora seqüencial prevista al llarg de l'any".

D'altra banda, també va posar èmfasi en la reducció del deute, que va baixar a 5,5 vegades l'ebitda després de la venda del 20% de Xangai RAAS per 1.800 milions de dòlars, tancada al juny. El deute financer net es va situar en 8.262 milions d'euros.