Grifols no convenç al mercat i s'enfonsa un 34,93% aquest dijous, fins als 7,5 euros per acció, valent menys que després de l'atac de Gotham. La farmacèutica catalana pateix una nova patacada després de la presentació dels resultats anuals de 2023, que reflecteixen una retallada del 71% del seu benefici, fins als 59 milions d'euros, pels costos de reestructuració que va dur a terme durant l'exercici passat.
La caiguda és més gran que la patida per la companyia el dia de la publicació de l'informe de Gotham City Research, que acusava el grup de maquillatge comptable per ocultar deute i palanquejament. Des de principi d'any, Grifols ha perdut la meitat de la seva capitalització (-50,93%), que a tancament del mercat aquest dijous se situa en els 4.500 milions, lluny dels gairebé 10.000 amb els quals va tancar l'exercici passat.
Els comptes presentats per Grifols no han estat auditats encara per KPMG, l'informe del qual lliurarà com a data màxima el proper 8 de març. Des de la cotitzada assenyalen que es tracta d'una qüestió merament administrativa i que l'auditora "està tramitant els documents de suport per a l'informe final d'auditoria, la qual cosa els ha portat més temps de l'esperat".
Així mateix, l'informe tampoc no ha comptat amb la firma d'un dels seus consellers, l'exambaixador dels Estats Units a Espanya, James Costos. Al mateix informe, Grifols explica que el motiu és l'absència del membre del consell d'administració en la reunió, però que no ha mostrat disconformitat amb el document presentat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Després de la presentació de resultats, la companyia ha celebrat una conferència amb analistes per explicar els comptes i atendre a preguntes. En l'esmentada trobada, l'actual president executiu, Thomas Glanzmann, ha assegurat que deixarà les seves funcions executives el 2025, però que fins aleshores treballarà mà a mà amb el nou CEO, Nacho Abia, que assumirà el càrrec el pròxim 1 d'abril.
Així mateix, el directiu ha confirmat, en línia amb l'estratègia de bona governança que volen transmetre al mercat, que deixaran de realitzar operacions amb societats vinculades. Aquest és un dels punts que més crítiques ha rebut per part del fons d'inversió capitanejat per Daniel Yu, que qüestionava al seu informe acusatori les operacions empreses entre Grifols, les seves filials BPC i Haema i Scranton Enterprises, el 'hòlding' vinculat a la família fundadora i que al seu torn és un dels màxims accionistes de Grifols.
La d'avui era una cita molt esperada pels inversors, després de setmanes de màxima agitació borsària per la publicació del polèmic informe de Gotham el passat 9 de gener. La companyia va arribar a caure en aquell temps un 25,9% tan sols un dia i va acumular una pèrdua de valor propera al 40% en la mateixa setmana. No obstant això, els diferents moviments de Grifols havien aconseguit aplacar la crisi parcialment i recuperar bona part del perdut.
D'aquesta manera, l'accelerament en els canvis de govern corporatiu per apartar la família fundadora de la gestió de la companyia, la confirmació de la venda del 20% de Shanghai RAAS a Haier Group per reduir el voluminós deute i les accions legals anunciades contra Gotham havien aconseguit calmar les aigües temporalment. Una situació que s'ha tornat a invertir amb els dubtes que ha deixat pel camí la companyia aquest dijous.