Grifols continua sent en el centre de la polèmica després de presentar els resultats anuals de 2023. Segons l'informe financer remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), una de les seves filials assenyalades per Gotham City, la nord-americana BPC, va abonar un dividend de més de 266 milions d'euros a Scranton Enterprises, societat vinculada a la família fundadora també a l'ull de l'huracà.

El fons d'inversió Gotham va posar en dubte les operacions de Grifols al seu primer informe en el qual acusava la farmacèutica catalana de maquillatge comptable. La firma nord-americana qüestionava la compra de les empreses BPC i Haema per part de Grifols el 2018, que posteriorment va vendre a Scranton aquell mateix any per 538 milions de dòlars. Scranton és una societat inversora neerlandesa i un dels màxims accionistes de la farmacèutica (8%). Segons va dir el president, Thomas Glanzmann, la família fundadora controla sol un 20% d'aquesta societat.

Grifols i Scranton consoliden en els seus comptes els resultats de BPC i Haema, una cosa que Gotham assenyalava com una irregularitat, encara que la cotitzada catalana assegura que pot fer-ho en conservar una opció de recompra pel 100% d'ambdues societats. D'altra banda, el 'hedge fund' posa en dubte un "actiu financer amb parts vinculades" de 321 milions dels comptes de Grifols en la primera meitat de l'any passat. El fons baixista es pregunta si el receptor d'aquests diners va ser la Scranton.

BPC va pagar un dividend de 266 milions a Scranton per concloure un deute

Ara, l'informe financer anual, encara sense auditar, revela que el 'hòlding' amb seu als Països Baixos va rebre un dividend "sense sortida de caixa" de BPC per valor de 206,406 milions d'euros. Un actiu que es correspon amb un acord de 'cash-pooling' (per compartir tresoreria) entre Scranton i les empreses BPC i Haema. "Aquest dividend correspon al resultat dels 4 exercicis anteriors al seu accionista Scranton Plasma B.V.", reflecteix l'informe financer.

En aquest sentit, destaca que l'esmentada distribució "ha tingut un impacte contra les reserves de les participacions no dominants del grup". Ja en els comptes de 2022, Grifols assenyalava que l'acord de tresoreria esmentat entre BPC i l'alemanya Haema amb Scranton vencia el 2024. Ara, el nou informe financer reflecteix que part del deute s'hauria cancel·lat mitjançant el pagament del dividend, per la qual cosa aquesta retribució de BPC a la societat vinculada amb la família fundadora ha servit per concloure el deute existent.

D'altra banda, Grifols destaca que aquest dividend pot influir en el preu de l'opció de recompra de BPC i Haema, que Grifols va vendre el 2018 a Scranton. D'aquesta manera, el preu de l'opció resultarà del preu pagat el 2018 més la variació del capital circulant de BPC i Haema des d'aleshores, que "pel tipus de negoci de les companyies correspondrà als beneficis no distribuïts".

Així mateix, tant les accions de BPC com les d'Haema han estat pignorades per Scranton davant de Bank of America, però en cas d'impagament, tindrà temps per exercir la seva opció de compra i pagar els deutes amb el banc nord-americà. L'import del deute se situa en uns 350 milions d'euros.

Comptes sense auditar i sense la firma d'un conseller

La companyia ha publicat aquest dijous uns comptes sense auditar per la consultora KPMG, l'informe del qual esperen tenir com tard la pròxima setmana. Fonts de la companyia expliquen que l'auditor firmarà el document d'auditoria "sense excepcions a tot tardar el 8 de març de 2024 com ha fet en tots els anys anteriors".

En aquest sentit, asseguren que la raó de les declaracions provisionals, un mètode adoptat per diverses empreses públiques a Espanya, és que "KPMG està tramitant els documents de suport per a l'informe final d'auditoria, la qual cosa els ha portat més temps de l'esperat".

Els comptes tampoc no han estat firmats per uns dels seus consellers, James Costos, antic ambaixador dels Estats Units a Espanya que ara ocupa una butaca en el consell d'administració de Grifols. La companyia destaca a l'informe financer que el motiu és la seva absència durant la reunió, però que "no ha manifestat disconformitat ni cap oposició amb la documentació" presentada aquest dijous a la CNMV.

Tot això acumula més incertesa entorn de la companyia que, malgrat haver complert els objectius de creixement i haver registrat uns ingressos rècord de més de 6.500 milions d'euros el 2023, no aconsegueix convèncer al mercat. Així, aquestes "anomalies", juntament amb la retallada del 71% del seu benefici per costos de reestructuració, ha provocat una nova caiguda en borsa que supera el 10% per moments.