Grifols ha presentat els seus comptes trimestrals al mercat reportant xifres positives. La companyia catalana va guanyar 21 milions d'euros entre gener i març de 2024, davant els 108 milions de pèrdues reportades en el mateix període de l'any anterior, afectat pels costos extraordinaris de reestructuració. La companyia destaca que "manté el seu compromís amb un creixement rendible i sostenible, centrat en la generació de flux de caixa lliure i la reducció del deute,", així com en l'acceleració de la innovació i en una execució eficaç de les operacions per generar més valor per a tots els accionistes.
Grifols ha presentat els seus comptes aquest dimarts després d'un nou atac del fons baixista Gotham City, en el qual acusa la seva filial BPC de pagament de fons al Scranton, societat inversora vinculada a la família fundadora i un dels màxims accionistes de la cotitzada.
Els ingressos totals van ascendir fins a 1.626 milions d'euros, amb un augment del 5,5% a tipus de canvi constant, (+4,1% reportat). Excloent els ingressos extraordinaris de 19 milions d'euros generats per Diagnostic en el primer trimestre de 2023, els ingressos totals incrementen un 6,8%.
L'empresa ha explicat que el seu deute financer net, segons els criteris de l'acord de crèdit (credit agreetment), era de 9.811 milions, que no inclou l'impacte de 1.137 milions de les obligacions financeres relacionades amb l'arrendament dels centres de plasma, principalment.
Aquest import es correspon amb la correcció que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va obligar a realitzar a Grifols en analitzar els seus comptes després de l'atac de Gotham i que eleva la xifra total a 10.947 milions d'euros.
Biopharma ingressa un 9,4% més
Biopharma, la principal divisió del grup que fabrica i comercialitza medicaments derivats del plasma, va ingressar 1.395 milions d'euros, un 9,4% més a canvi constant. Per contra, les vendes de Diagnostic es van situar en 158 milions d'euros, que representen un descens del 8,3% a tipus de canvi constant.
També els ingressos de Bio Supplies van caure, situant-se en 32 milions (-24,8% cc). El subministrament de plasma va augmentar un 8% en el primer trimestre i el cost per litre va continuar disminuint, sent un 2% inferior al març en comparació amb desembre de 2023. No obstant això, les perspectives del plasma continuen sent positives per al grup.
Quant al benefici brut d'explotació (ebitda) ajustat, va ascendir a 350 milions d'euros en el primer trimestre, que suposa un marge del 21,6% i un augment de 230 punts bàsics (280 pb en termes comparables si s'exclou també en el primer trimestre de 2023 la contribució d'11 milions d'euros del 20% de SRAAS).
Aquesta xifra exclou 40 milions d'euros de despeses extraordinàries que comprenen, principalment, costos de transacció. Per part seva, el ebitda reportat es va situar en 310 milions d'euros, amb un augment de 800 punts bàsics en termes de marge. La xifra del primer trimestre de 2023 incloïa 140 milions d'euros de costos de reestructuració no recurrents.
Quant al palanquejament i al flux de caixa lliure, dos dels principals indicadors financers que susciten dubtes als analistes, *Grifols assegura tenir-los com a prioritat per a aquest exercici.
"El despalanquejament continua sent una prioritat i Grifols reitera el seu compromís de situar la seva ràtio de palanquejament en 4 vegades, recolzat per un canvi de rumb operatiu i per la venda d'una participació del 20% a Shanghai RAAS (SRAAS) per 1.600 milions d'euros", apunta.
Grifols augmenta el seu palanquejament i redueix el seu flux de caixa lliure
No obstant això, el ràtio de palanquejament segons els criteris de l'acord de crèdit (*credit *agreement) es va situar en 6,8 vegades en el primer trimestre de 2024, enfront de 6,3 vegades de finals de 2023, després de l'exclusió de la contribució de l'ebitda de SRAAS i l'augment del deute net. Així mateix, la ràtio de palanquejament segons els estats financers es va situar en 7,9 vegades, enfront de les 8,4 vegades de finals de 2023.
Respecte al flux de caixa lliure, aquest continua sent negatiu, situant-se en els -253 milions d'euros, amb un descens interanual de 109 milions d'euros. El motiu principal és, segons la companyia, els "impactes no recurrents en el capital circulant net".
Entre ells, destaquen l'augment dels nivells d'inventari de plasma per a fer front al creixement dels ingressos previst en els pròxims trimestres i el retard d'un pagament comercial de la Xina de 150 milions previst per al primer trimestre de 2024, que es va cobrar el 2 d'abril de 2024.
Per tot això, Grifols assegura que està implementant "palanques estratègiques i tàctiques" per a millorar la seva posició financera i la seva liquiditat en 2024. A 31 de març de 2024, Grifols tenia una posició de liquiditat de 713 milions d'euros i una posició de tresoreria de 449 milions d'euros.
Objectiu: reduir deute i augmentar caixa
"Malgrat un primer trimestre difícil, l'empresa continua avançant per a complir amb els seus compromisos i objectius fixats en 2024 sobre la base dels seus sòlids fonamentals. El primer trimestre s'ha caracteritzat pel creixement dels ingressos, l'augment de la rendibilitat, les millores en el govern corporatiu i els avanços en innovació", ha destacat Thomas *Glanzmann, president executiu de la farmacèutica.
Per part seva, el nou CEO, Nacho Abia, destaca que des que va assumir el càrrec el mes passat "ha quedat clar que Grifols opera en un sector de ràpid creixement, compta amb un gran equip humà, una sòlida cartera de productes i una provada trajectòria". D'igual mode, Abia subratlla que les seves prioritats són augmentar el flux de caixa lliure i reduir el deute, així com accelerar el creixement, potenciar la innovació i millorar l'eficiència operativa per a aportar valor als accionistes.
La multinacional ha assegurat que se centrarà en gestionar el seu deute i a fer front als venciments de 2025, per al que ha completat una col·locació privada de bons de 1.000 milions d'euros a l'abril i ultima el tancament al juny de la venda d'una participació del 20% de Shanghai Raas per 1.600 milions.