Grifols ha celebrat aquest dijous una trucada amb inversors per mirar de sufocar la crisi de reputació i borsària en la qual està immersa després de l'informe de Gotham City Research, que l'acusa de manipular els estats comptables. Des de la farmacèutica han reiterat que la informació és falsa i que el fons baixista l'únic que buscava és fer caixa amb l'operació i ha volgut desvincular les operacions de Scranton amb Grifols. Així mateix, s'obren a millorar la governança de la companyia catalana. No obstant això, el mercat no ha rebut amb bon peu les explicacions donades i les accions de Grifols continuen caient.
El conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, ha tornat a assenyalar que les greus acusacions sobre manipulació de deute i ebitda en els seus comptes són falses i ha defensat la "integritat" i "transparència" de l'empresa. "Gotham només buscava obtenir plusvàlues i va actuar per interès propi. Va utilitzar informació antiga per suggerir irregularitats que ja havien estat revisades i aprovades pels reguladors i una auditora", ha assenyalat el CEO durant la conferència.
Des de la multinacional assenyalen que hi havia marge per millorar les comunicacions i la governança de l'empresa, però l'informe de Gotham City que qüestionava la seva comptabilitat era "absolutament erroni". "Hem construït durant més de 100 anys de feina una empresa fiable, no podem permetre que això es posi en dubte", ha afegit.
"Scranton no és un 'family office' dels Grífols"
D'altra banda, Glanzmann ha asseverat que el hòlding holandès Scranton Enterprises, assenyalat a l'informe, no és propietat de la família Grífols. "No és un family office de la família, hi ha 22 inversors i només tres són membres de la família fundadora", ha assegurat el directiu, que explica que la família només posseeix el 20% de la societat. Així, més enllà d'aquesta situació, ha assegurat que "no hi ha altres vincles entre ambdues companyies".
També ha confirmat que la multinacional ha rebut un requeriment d'informació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre les seves relacions amb Scranton. En aquest sentit, l'empresa té deu dies per respondre i assegura que estan preparant una resposta detallada que lliurarà "al més aviat possible". Si bé l'estructura accionarial de la societat inversora és opaca i es desconeix íntegrament, sí que és conegut que entre els seus socis hi ha el president d'honor de Grifols, Víctor Grífols, el seu germà Raimon Grífols i l'advocat Tomás Dagá, també conseller de la farmacèutica.
A més, Grifols ha posat el focus en l'operació a la Xina, on vendran part de la seva filial Shanghai RAAS. "Complirem els nostres compromisos per al 2023, inclòs el tancament de la transacció amb la Xina, i esperem informar de resultats molt sòlids en línia amb l'última guia actualitzada", ha destacat Glanzmann. En aquest sentit, la companyia pretén utilitzar el capital obtingut en l'operació per reduir el seu palanquejament.
En aquest sentit, el fons baixista Gotham ha acusat Grifols d'ocultar part del seu deute, que la companyia afirma que representa sis vegades el seu ebitda (resultat brut d'explotació), mentre que la firma d'inversió afirma que és de 10 a 13 vegades el valor de l'ebitda. Reduir el passiu per tenir un menor palanquejament és un dels principals objectius de la farmacèutica.
Gotham torna a la càrrega
Encara que Grifols prova de calmar les aigües i capgirar la situació, el fons baixista continua pressionant. Només mitja hora abans que comencés la trucada amb inversors, Gotham tornava a posar el focus en les suposades irregularitats que denuncia sobre els comptes de Grifols.
"Saben els bancs i creditors de Grifols que tant Grifols com Scranton consoliden totalment Haema i BPC Plasma en els seus estats financers?", ha publicat aquest dijous el fons d'inversió a la xarxa social X, antiga Twitter. Gotham ha assegurat que té "moltes preguntes i observacions sobre Grifols", i que per això llancen la pregunta que ningú no havia fet.
Després de la publicació de la firma capitanejada pel matemàtic Daniel Yu i la conferència amb analistes i inversors de Grifols, les accions de la companyia han arribat a caure fins al 12%, encara que després han recuperat part del que havien perdut. Els títols de la companyia d'hemoderivats es deixen més d'un 10% en l'IBEX 35 a tan sols dues hores del tancament de borsa.