Setmana de novetats en Grifols, que està culminant la transformació de la seva cúpula directiva per desvincular la gestió de la companyia de la família propietària. Es tracta d'una reestructuració organitzativa amb què els membres del clan familiar deixaran de tenir funcions executives al si de la farmacèutica, encara que continuaran estant representats en el consell d'administració, el màxim òrgan de decisió de la multinacional.

Després que Raimon Grifols i Víctor Grifols Deu anunciessin el dilluns que deixen els seus càrrecs, passant a ser membres dominicals del consell, Albert Grífols Coma-Cros també cessa de les seves funcions executives a l'òrgan i passa a ser conseller dominical. Tots ells, pertanyents a la tercera i quarta generació de la família fundadora, són els últims membres en apartar-se dels llocs de governança de l'empresa catalana.

Als canvis anunciats, se sumarà la incorporació de Nacho Abia com nou CEO del grup en substitució de Thomas Glanzmann i ocuparà un lloc en el consell d'administració el pròxim 26 de febrer. El directiu arriba procedent de la companyia japonesa de tecnologia mèdica Olympus Corporation.

D'aquesta manera, el consell d'administració de Grifols es reestructurarà per adaptar-se a l'evolució corporativa que, segons el grup, porta planejant-se des de l'any 2022. No obstant això, els últims canvis s'han donat de forma posterior als recents esdeveniments relacionats amb l'informe de Gotham City Research i la crisi de reputació i borsària causada.

Per la seva part, Glanzmann continuarà ocupant el càrrec de president executiu del fabricant d'hemoderivats. L'empresari suís porta 18 anys en el consell d'administració de l'empresa i, en cas de seguir, haurà de ser reelegit en la junta d'accionistes per uns altres quatre anys. Si bé porta gairebé dues dècades en Grifols, no va ser fins a l'any passat quan va ocupar els alts càrrecs la companyia. Ara, és un altre dels assenyalats per Gotham en posar en dubte la seva independència, assegurant que "és un Grifols en tot menys en el nom".

De consellers executius a dominicals

Raimon i Víctor Grifols Deu, que van agafar el relleu de Víctor Grifols Roura (germà i pare, respectivament), seran tan sols consellers dominicals. Raimon és accionista (sense control) de Deria i de Scranton Enterprises, dues de les societats vinculades a la família que controlen part de Grifols. La primera, dedicada a la prestació de serveis de consultoria immobiliària, comercial, de màrqueting, compta amb un 9,2% del capital de la farmacèutica, mentre que el hòlding holandès ostenta un 8,67%, sent el segon màxim accionista.

Precisament Scranton és el braç inversor de la família assenyalat a l'informe i que també investiga la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). No obstant això, des de la companyia asseguren que la família només controla un 20% de la seva capital i la resta pertany a tercers inversors. Per la seva part, Víctor Grifols Deu és accionista de Ralledor Holding Spain, una altra de les societats amb les quals el clan familiar controla Grifols, en aquest cas, amb un 6,15%.

Ambdós han liderat el rumb del negoci des de 2017, quan Víctor Grifols Roura va deixar el càrrec, fins al maig de 2023, pertanyent al consell des de 2016. Ara deixaran d'intervenir en les activitats diàries de la companyia i només representaran els interessos de les societats accionistes. Quant a Albert Grífols Coma-Cros, és fill de Josep Antoni Grífols Gras, que és al capdavant de Ponter Trade, tercer màxim accionista de la farmacèutica catalana amb alguna cosa més d'un 7%. Albert ha cessat en les seves funcions executives i també serà conseller dominical, completant així la desvinculació familiar.

Tomás Dagá, l'advocat de capçalera de Grifols

Més enllà de la família i Glanzmann, també hi ha un altre membre del consell que té una estreta relació amb la saga Grifols. Es tracta de l'advocat Tomás Dagá, soci i fundador del despatx Osborne Clarke a Espanya. Sense anar més lluny, Raimon va ser soci del bufet d'advocats de Dagá.

Des de l'any 2000 compta amb un lloc en el consell d'administració de Grifols amb caràcter extern i ha format part de forma activa en la gestió de la companyia. També és accionista de Scranton Enterprises i membre dels consells d'administració d'altres societats del grup Grifols. A més, és conseller de Shangai RAAS, la companyia xinesa pertanyent a Grifols i que vol vendre parcialment per alleujar el seu voluminós deute.

Els sis membres restants són consellers independents. Carina Szpilka, la consellera coordinadora, és sòcia del fons de capital risc KFund Capitals de Risc, consellera independent d'Abanca i de l'hotelera Meliá. És consellera des de 2015, encara que porta la coordinació des de febrer de 2022. Un altre dels integrants és Íñigo Sánchez-Asiaín, fundador de Portobello Capital, gestora de referència en la inversió en capital risc d'Espanya.

Li segueix Montserrat Muñoz, amb una dilatada experiència al sector dels béns de consum en companyies com Procter & Gamble i Danone. Susana González és una altra de les últimes en incorporar-se com a consellera independent en Grifols. La seva carrera professional està lligada a la transformació digital i actualment és presidenta per a la regió EMEA de Rockwell Automation.

Una butaca a la taula l'ocupa el diplomàtic James Costos. Va ser ambaixador dels EUA a Espanya i ha estat relacionat amb el sector audiovisual, on va arribar a ser directiu de HBO. Actualment, és el president de la productora Secuoya Studios. Finalment, es troba Enriqueta Felip, doctora amb una àmplia carrera professional i una eminència en el camp de l'oncologia, on ha aportat grans contribucions en la investigació del càncer.

Com a secretària i vicesecretària no conselleres, es troben Nuria Martín Barnés i Laura de la Cruz Galán, respectivament. Martín Barnes és sòcia fundadora del despatx Osborne Clarke i de la Creu Galant treballa al mateix bufet, especialment en assumptes relacionats amb el govern corporatiu de societats cotitzades.