El consell d'administració de Grifols, en una reunió extraordinària celebrada aquest dimarts, ha rebutjat de ple la potencial oferta d'adquisició d'accions (opa) del fons canadenc Brookfield Asset Management, per 6.450 milions d'euros, és a dir, un preu de 10,50 euros per acció, per a les accions de classe A -cotitzant en l'IBEX 35; mentre que la classe B -Mercat continu- estarien entorn dels 7,62 euros per cada acció.

En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el consell argumenta que aquest preu "infravaloraria significativament les perspectives fonamentals del grup i el seu potencial a llarg termini". Per això, afegeixen que, en cas que prosperés l'oferta, el consell "no recomanaria als accionistes l'acceptació d'una potencial oferta al preu indicat".

Segons els 11 membres del consell d'administració, la seva decisió es basa també en la recomanació del seu comitè de transaccions -és a dir, els consellers independents del consell de Grifols-, que ja va advertir que l'oferta del fons no atenia la valoració deguda dels actius i potencial de la companyia. En concret, el Comitè de Transaccions de la companyia "no estaria en condicions de recomanar el consell d'administració que doni suport a una opa per la societat a aquesta valoració, ni de recomanar els accionistes de la societat l'acceptació d'una potencial oferta al preu indicat." El Comitè de Transaccions va comunicar aquest fet a Brookfield i va sol·licitar la convocatòria de la reunió extraordinària del consell.

El fons canadenc porta més de quatre mesos analitzant la companyia per a, amb el beneplàcit de la família Grífols accionista majoritari, llançar l'opa per la totalitat del capital, a fi d'excloure la companyia del mercat borsari. El fons, segons fonts del mercat, hauria identificat alguns riscos fiscals. A més, en aquest mateix període de temps, Brookfield s'ha mirat per trobar aliats al mercat financer per refinançar el deute del fabricant d'hemoderivats, per un import proper als 11.000 milions. Algunes informacions apuntaven la setmana passada que aquest acord podria tancar-se, per mitjà d'un crèdit sindicat, amb Deutsche Bank i Banc Santander.

L'òrgan de direcció de la companyia s'ha reunit després de conèixer-se la confirmació per part del fons que està considerant un preu de 10,5 euros "com a indicació de valor no vinculant" per cada una de les seves accions de classe 'A' en l'oferta pública d'adquisició (OPA) que planteja llançar juntament amb la família fundadora sobre la companyia catalana, el que representa una prima del 22% sobre dels títols que cotitzen en l'IBEX 35 de la firma espanyola a 4 de juliol de 2024 (data en la qual Grifols va tancar a 8,63 euros).

Caiguda del 5% en borsa

Les accions de Grifols s'han desplomat un 5% al tancament de la sessió d'aquest dimarts, fins als 10,34 euros, després del rebuig del consell d'administració al preu inicial de 10,5 euros plantejat pel fons canadenc. Des de començament d'any, la multinacional catalana d'hemoderivats perd a la borsa un 33,1%.

Les accions del tipus B, que cotitzen al mercat continu, han perdut un 10,3%, la caiguda més gran de la borsa espanyola, i els seus títols han tancat en els 8,015 euros. Des del gener, cedeixen un 24,03%.

Precisament aquest dimarts, el jutge de l'Audiència Nacional (AN) José Luis Calama ha admès una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció contra la firma baixista Gotham City Research, General Industrial Partners LLP (GIP) i diversos dels seus directius per, suposadament, llançar al mercat financer informació "esbiaixada i enganyosa" sobre la credibilitat de Grifols, per tal d'induir els seus inversors a vendre les accions de la companyia catalana, provocant una caiguda del preu que li generaria un benefici les dues mercantils denunciades.

En una interlocutòria, recollit per Europa Press, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 4 recull els fets detallats en la denúncia del Ministeri Públic, que apunta a la comissió de possibles delictes contra el mercat i els consumidors.