La multinacional d'hemoderivats Grifols ha reorganitzat el seu consell d'administració. Després de la renúncia de les conselleres independents Claire Giraut i Carina Szpilka Lázaro, la companyia catalana ha acordat nomenar Montserrat Muñoz, exdirectiva de Danone i consellera independent i presidenta de la Comissió d'Auditoria i Compliance d'Uriach, com a nova consellera independent coordinadora de l'òrgan, segons ha informat en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dimarts.

A més, ha aprovat nomenar la consellera independent Anne-Catherine Berner, exdiputada del Parlament finlandès i ministra de Transport i Comunicacions de 2015 a 2019, com a nou membre de la Comissió d'Auditoria i com a nova presidenta de la Comissió de Nomenaments i Retribucions. Per la seva part, Enriqueta Felip ha estat nomenada membre de la Comissió de Nomenaments i Retribucions de l'empresa.

Comitè de seguiment

La multinacional va fer pública la setmana passada la creació d'un comitè de seguiment permanent de la possible opa de Brookfield, composta exclusivament per consellers independents. En la votació que va aprovar la formació d'aquest òrgan es van abstenir quatre consellers relacionats amb els accionistes familiars de Grifols per potencials conflictes d'interès.

El passat 8 de juliol, la família Grífols i el Brookfield van comunicar que estaven preparant una opa sobre la companyia catalana que implicaria treure-la de la borsa. La família fundadora, que controla el 30% de l'empresa, està en converses amb el fons per a una possible oferta pel 100% de la farmacèutica. Actualment, Grifols compta amb un valor en borsa de 5.500 milions d'euros.

En una comunicació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Grifols va explicar que el seu consell d'administració va rebre una petició a través dels accionistes familiars de Grifols i Brookfield Capital Partners "per permetre l'accés a determinada informació" de la companyia a fi de dur a terme un procés de due diligence amb relació a una possible adquisició d'accions de Grifols. En l'esmentat consell es va informar que el propòsit de la transacció seria l'exclusió de cotització de Grifols en cas que l'operació es dugui a terme finalment. "La societat a la data d'avui desconeix si es durà a terme o no l'esmentada operació i desconeix per complet els termes en els quals, si s'escau, podria realitzar-se", va precisar Grifols a la CNMV. Tot just confirmar-se aquesta possible OPA, la CNMV va suspendre amb efectes immediats i de manera cautelar la cotització de Grifols en Borsa.

Pressió dels baixistes

Grifols ha anat vivint una muntanya russa al mercat en els últims mesos i, tot i les pujades puntuals quan ha donat a conèixer de cara al públic notícies positives, encara està lluny del valor amb què va començar l'any. Des dels prop de 15 euros amb què va començar l'exercici, actualment els seus títols es troben per sota dels deu euros. Una situació en la qual també ha influït la pressió dels baixistes.