Grifols ha tancat probablement el primer semestre més complicat des que cotitza a la borsa. L'empresa d'hemoderivats va començar l'any amb les acusacions de Gotham City Research sobre irregularitats comptables i, des d'aleshores, no ha aconseguit aixecar cap al mercat. Si bé els baixistes han anat retirant les seves apostes contra la farmacèutica catalana, encara continuen exercint pressió en el comportament de les seves accions, que s'han vist afectades recentment pel revés de les agències de qualificació creditícia pel seu deute i liquiditat.
La companyia que lidera Nacho Abia ha perdut a prop del 50% de la seva capitalització borsària des de l'1 de gener en una primera meitat d'any marcada per la crisi reputacional arran del cas Gotham i els vaivens pels dubtes financers que encara arrossega. Les acusacions sobre maquillatge comptable respecte a les xifres de deute i ebitda, així com les operacions vinculades amb societats com Scranton Enterprises, són qüestions que la CNMV va resoldre a favor de Grifols, amb “estirada d'orelles” inclosa, i estan judicialitzades als Estats Units.
No obstant això, l'elevat deute és encara un dels principals esculls perquè la cotització de la companyia s'enlairi i recuperi el nivell perdut. En aquest sentit, agències creditícies com Moody's han rebaixat recentment la seva qualificació, posant en dubte la seva estabilitat financera. La firma destaca la incertesa sobre el seu palanquejament i qüestiona que Grifols pugui generar una liquiditat adequada en el mitjà i llarg termini, una cosa que passarà per aconseguir una generació positiva de flux de caixa lliure.
El problema de liquiditat i el deute
La venda d'una participació del 20% a Shanghai RAAS, amb la qual va obtenir 1.600 milions d'euros, així com l'emissió de deute per valor de més de 1.000 milions, serviran per pal·liar aquesta situació a curt termini, si bé els analistes no creuen que sigui suficient. “Pensem que les vendes d'actius o les emissions de deute tenen molt poc recorregut, si no és capaç de generar flux de caixa lliure positiu a mitjà i llarg termini”, explicaven des de la firma XTB en conèixer la decisió de l'agència.
De fet, els analistes creuen que si l'empresa segueix per aquest camí, el més probable és que el mercat desconfiï de l'estratègia de l'empresa i l'acció en pugui patir encara més. Per la seva part, Grifols ha sortit al pas per provar d'apaivagar la desconfiança del mercat, assegurant que podrà satisfer els venciments de deute més pròxims amb els ingressos de la venda de la seva filial xinesa.
“En conseqüència, l'empresa pagarà totalment els venciments de deute de 2025, sense tenir cap venciment addicional fins a 2027”, va assegurar l'empresa. De la mateixa manera, Grifols ha assegurat que compta amb una “sòlida posició de liquiditat”, amb més de 2.400 milions d'euros a tancament de juny i una ràtio de palanquejament de 5,4 vegades davant les 6,8 vegades al març. La companyia espera generar un flux de caixa positiu de 5 milions al tancament d'aquest exercici i preveu augmentar-lo significativament l'any que ve.
Així mateix, Grifols confia en la seva estratègia d'expansió als Estats Units per aconseguir la posició financera desitjada en el grup. Aquest dilluns va anunciar que, a través de la seva filial Biotest, començarà a comercialitzar el fàrmac Yimmugo per primera vegada al país nord-americà en el primer trimestre de 2025, on espera generar 1.000 milions de dòlars (930 milions d'euros) en vendes en set anys. Notícia que ha estat recollida amb optimisme al parquet.
La pressió dels baixistes
Amb tot això, Grifols ha anat vivint una muntanya russa al mercat en els últims mesos i, malgrat les pujades puntuals quan ha donat a conèixer al públic notícies positives, encara està lluny del valor amb què va començar l'any. Des dels prop de 15 euros amb què va començar l'exercici, actualment els seus títols es troben per sota dels 8 euros. Una situació en la qual també ha influït la pressió dels baixistes.
Fa mesos que aquests fons d'inversió oportunistes, entre els quals es troba també Gotham City, aposten en curt contra Gruifols, guanyant diners amb cada caiguda en borsa que la companyia ha patit. Si bé és cert que la xifra de baixistes ha disminuït considerablement, encara hi ha firmes apostades en el capital de la farmacèutica fent caixa amb les seves pèrdues.
D'aquesta manera, Marshall Wace, amb un 0,6% i AKO Capital, amb un 0,59% de les accions, són les firmes que mantenen els seus curts contra Grifols actualment. A més, és possible que altres entitats també continuïn tenint participacions baixistes contra la cotitzada per sota del límit que marca la CNMV perquè siguin públiques.