La companyia de producció d’acer circular Celsa Group ha posat en marxa una nova línia de producció a la planta de Castellbisbal (Barcelona) per fabricar bigues d’acer de gran llargada, usades majoritàriament per construir grans naus industrials i obra civil de grans dimensions com ponts i vies elevades. La companyia continua amb el seu pla empresarial, malgrat les vicissituds del seu finançament, amb una nova instal·lació que ha tingut un cost de 35 milions d’euros que s’han cobert amb línia de finançament públic del ministeri d’Indústria i la Unió Europea, segons ha confirmat el president i conseller delegat de Celsa Group, Francesc Rubiralta. Aquesta inversió ha convertit Celsa en l’únic productor de bigues de gran llargada d’Espanya, amb la qual cosa el mercat estatal no necessitarà recórrer a les importacions d’aquests tipus de materials, que actualment només fabricaven quatre empreses a Europa.

A més, el model de producció sostenible i de baixes emissions de Celsa Group, que fabrica acer a partir de ferralla fèrrica i amb forns elèctrics, permet la producció de forma capdavantera d’aquests perfils a Europa, ja que redueix les emissions de CO2, enfront dels sistemes tradicionals de producció d’acer produït en alts forns que utilitzen el carbó com a font d’energia i utilitzen mineral de ferro com a matèria primera.

Francesc Rubiralta ha assenyalat que aquesta projecte "col·loca Celsa al capdavant de les empreses siderúrgiques del sud d'Europa", al mateix temps que converteix la planta de Castellbisbal en un centre circular de reciclatge a Europa, amb una capacitat de 2,5 tones anuals de ferro vell. Rubiralta ha recordat que l'empresa recicla set milions de tones de ferro vell i materials de subproductes a l'any, la mateixa xifra que es recicla a Espanya si se sumen el paper, el vidre, la fusta, els pneumàtics i el plàstic.

Aquest dimarts, la companyia ha posat en marxa el sistema de refrigeració que necessita el tren de laminació de trams estructurals, que des de l'agost passat permet produir a Castellbisbal bigues tipus H600, una de les més grans del mercat. Amb el sistema de refrigeració s’ha ultimat la inversió, en un acte que ha comptat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament. Durant l’acte, Aragonès ha post en valor “la nova aposta industrial de Celsa” i ha insistit en què la companyia compta amb el suport del Govern per la seva voluntat “d’innovar i pensar en gran, amb unes instal·lacions modernes i capdavanteres a nivell europeu”.

Per la seva part, Rubiralta ha recalcat que el sector de la siderúrgia precisa que “els residus es considerin una part essencial de la cadena de valor”. Ha volgut destacar que el model de producció sostenible i de baixes emissions de Celsa Group, que fabrica acer a partir de ferralla fèrrica i amb forns elèctrics, permet la producció de forma capdavantera d’aquests perfils a Europa, ja que redueix les emissions de CO2, enfront dels sistemes tradicionals de producció d’acer produït en alts forns que utilitzen el carbó com a font d’energia i utilitzen mineral de ferro com a matèria primera. El president i conseller delegat de la companyia ha dit, en declaracions als mitjans de comunicació, que el compromís del grup és reduir les seves emissions de CO2 en un 50% en i assolir el 98% de circularitat l'any 2030 i completar la seva circularitat i ser empresa Net Positive el 2050. Ha defugit fer declaracions sobre la situació financera que travessa la companyia de la seva família i s’ha referit a l’esforç permanent per guanyar competitivitat, “per fer empresa” i per assegurar el projecte industrial d’un grup que dona feina a 11.000 persones -2.200 a Catalunya-, amb presència a 11 països i una facturació d’uns 5.200 milions d’euros anuals. “Aportem el 3,7% del PIB industrial i l’1,3% de les exportacions industrials a Catalunya”, ha reblat Rubiralta.