La consultora catalana de recursos humans Grupo Montaner ha aconseguit una facturació "rècord" de 90,8 milions d'euros, amb un increment del 14,03% respecte de 2023. El director general de l'hòlding de la família Montaner, Joan Montaner, ha confirmat que la companyia fa cap a assolir els 100 milions d'euros, mantenint "la nostra independència i autonomia" en un sector competitiu, en el qual per a alguns actors "és difícil recuperar-se de la reforma laboral de 2022".

Amb 30 oficines i un equip de 3.500 treballadors (entre empleats directes i indirectes), el grup opera a Espanya, França i Andorra. Dels ingressos totals de 2024, el 45,6% de la facturació del grup es va concentrar a Catalunya, ampliant a un 54% la seva presència en la resta del territori nacional, mantenint així la seva estratègia d'expansió, segons va anunciar la consultora.

El 2024, Grup Montaner ha registrat un volum de 23.098 contractacions realitzades (altes en la seguretat social), i s'han ocupat 9.549 persones, "apostant per la continuïtat de les oportunitats laborals". La companyia opera a través de tres unitats de negoci: Montaner, Quality i TQ Serveis. Destaca que del total de persones empleades durant l'any passat, 7.524 corresponen a la línia de treball temporal i 1.988 a la d'outsourcing.

El vaixell insígnia de la consultora és Montaner, l'àrea especialitzada en selecció de directius, consultoria de recursos humans i gestió del canvi i formació per a companyies, que "ha aconseguit novament, un rècord històric de facturació el 2024, superant aquesta vegada el milió d'euros", destaca el grup. "Una fita fruit de més de 50 projectes de consultoria, i a la selecció i formació de més de 100 directius i comandaments intermedis per als seus clients a l'últim exercici", afegeixen.

La divisió de Quality Temporal, l'àrea especialitzada en treball temporal en la qual el grup preveu créixer amb noves adquisicions, ha assolit una facturació de 45,7 milions d'euros el 2024, un 5,7% més que l'any anterior. Aquesta àrea de treball s'ha consolidat per valor i volum en l'eix del negoci que van fundar, el 1973, els experts en Recursos Humans Ramón Montaner i Pilar Soldevila. Els sectors que més han destacat per la demanda de treball temporal l'últim any han estat l'alimentari i el carni, amb un augment del 75% respecte a l'any anterior, assolint els 7 milions. També, el sector logístic i de manipulacions, amb una facturació d'uns altres 7 milions, el que representa un creixement del 16,6%.

La unitat de negoci especialitzada en externalització (outsourcing), TQ Servicios ha assolit una facturació de 42,1 milions d'euros el 2024, la qual cosa suposa un increment del 23,9% respecte a l'any anterior. Aquest últim any destaca el nomenament de Pol Montaner, iniciant el relleu generacional de l'empresa familiar, com a director de la unitat de negoci. També s'ha procedit a l'impuls de la nova línia de control de qualitat, amb especial focus al sector de l'automoció, la indústria metal·lúrgica, d'injecció, farmacèutica i logística.

Joan Montaner, director general de l'hólding familiar Grup Montaner.
Joan Montaner, director general de l'hòlding familiar Grup Montaner.

Tasca social per a la inclusió laboral

El 2023, la família Montaner va crear la Fundació Montaner, amb l'objectiu de promoure la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat a través de la creació d'ocupació i d'entorns laborals més diversos, equitatius i inclusius. A través d'aquesta iniciativa social, s'ha millorat "la metodologia per acompanyar a les persones amb discapacitat a aconseguir llocs de treball en empreses ordinàries, aconseguint fins al moment més de 50 incorporacions laborals," explica Raquel Rabanal, responsable de la fundació.

També s'han dissenyat dos projectes socials que, a partir de 2025, impactaran directament en les seves persones empleades amb situacions de desavantatge social: el projecte Enllaç, creat per a les persones migrants que treballen en les empreses de Grup Montaner. El seu objectiu és oferir informació, orientació i assessorament sobre tràmits administratius, recursos socials i iniciatives que afavoreixin l'arrelament i cohesió social. I, d'altra banda, el projecte DONA'nt oportunitats, dirigit especialment a dones, amb l'objectiu de promoure actuacions que facilitin la promoció i el lideratge de les dones de les seves plantilles. "El propòsit d'ambdós és implicar-nos en la millora de la qualitat de vida i el benestar de les persones que treballen amb nosaltres", conclou Rabanal.