El grup Sece ha invertit 2 milions d'euros i 5 anys per desenvolupar un sistema intel·ligent per a la gestió de l'enllumenat públic, amb el qual vol guanyar mercat a les principals ciutats espanyoles. La centenària empresa familiar, especialitzada en serveis de gestió de l'enllumenat urbà, veu una oportunitat d'expansió en les futures licitacions públiques que hauran d'aprofundir en els requisits que fixin per a la telegestió i manteniment de les seves infraestructures públiques. El procés de millora dels serveis a la ciutadania i la protecció del mediambiental són algunes de les raons que sustentaran aquest canvi de paradigma.
Amb adjudicacions guanyades ja a ciutats com Pamplona i Cadis, entre altres, "estem en plena expansió estatal", anuncia el conseller delegat, Jordi Escriche, per a qui "l'aposta de les ciutats per la IoT és cada vegada més palpable i, amb la IA, això creixerà exponencialment perquè es poden extreure moltes dades per millorar la vida dels ciutadans".
És per això que Sece ha creat un departament específic a la seu central de Barcelona per desenvolupar, per mitjà de la intel·ligència artificial (IA), l'assistent remot LuzIA, que permet una gestió molt més eficient i proactiva de l'enllumenat públic, amb un aprofitament intel·ligent del gran volum de dades generades a la ciutat, la qual cosa repercuteix en un millor servei a les persones. Amb aquestes paraules descriu la utilitat de la nova eina el conseller delegat del grup, Jordi Escriche. Explica que ara per ara la telegestió dels punts de llum urbans que hi ha a instal·lats -i dels quals Sece en controla més de 400.000 repartits entre més d'un centenar de municipis a Catalunya, principalment- es limita a accions com l'encesa i l'apagada, en la majoria dels casos. Amb un equip de 300 professionals, Sece té 27 delegacions i punts de manteniment a Espanya per donar servei a aquests municipis.
Però el sistema LuzIA, instal·lat en un quadre d'enllumenat públic, permet no només captar dades, estandarditzar-les i enviar-les a una plataforma de gestió per al seu ús i anàlisi, sinó que, a més, amb l'aplicació de la IA permet predir el comportament de les instal·lacions anticipant així la presa de decisions davant, per exemple, de possibles avaries. També pot tenir un control dels indicadors i/o contaminants atmosfèrics o sonors, un registre de seguretat per als vianants... "L'ingent volum d'informació es transforma en coneixement i augmenta exponencialment l'eficiència de les accions aplicades", diu.
Escriche no gosa concretar els objectius d'expansió a mitjà termini, perquè assegura que l'empresa vol créixer, "però principalment vol seguir tenint una estructura rendible i seguir impulsant la innovació tecnològica". En aquest sentit, malgrat que tenen experiència en la internacionalització, ja que des de fa 10 anys tenen una filial a Xile "consolidada i amb un reconeixement com a proveïdor de serveis públics", no preveuen ara per ara obrir nous mercats a l'exterior. En cas que ho fessin, però, concreta que se centrarien a Sud-americà perquè hi ha més potencial de creixement; "Europa són mercats massa madurs en aquesta mena de prestacions", afirma.
Els negocis han tingut una favorable evolució des de principi d'any, més a Espanya que a Xile, per la qual cosa la companyia preveu tancar 2024 amb un creixement entre el 2,5% i el 3% fins als 37 milions d'euros i situar el resultat operatiu en 1,5 milions, un 25% més respecte de 2023.
Els serveis de gestió de l'enllumenat públic són l'origen d'aquesta companyia familiar i, encara ara, l'eix principal del seu negoci, però Sece també té altres activitats, i s'ha convertit en una consultora i enginyeria integral per a la mobilitat, assessora dels municipis. En diverses àrees: operativa de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, des de cotxes a estacions de bicisharing; semàfors -amb 360 encreuaments semafòrics-, pas de vianants intel·ligents, zones pacificades, càmeres de videovigilància, radars, smart parking.
Els equips de Sece també contribueixen a la gestió energètica dels espais públics. "Ajudem a ser tan eficients com sigui possible energèticament als municipis amb les seves instal·lacions", diu Escriche i admet que a Espanya hi ha moltes poblacions que encara han de fer el procés de remodelació i millora: "un percentatge altíssim del parc d'enllumenat públic encara ha de fer la transició a LEDs", posa per exemple i xifra en 15 MWh l'estalvi energètic anual que es pot aconseguir.
Sociedad Española de Construcciones Eléctricas -d'aquí el nom de Sece- es va fundar el 1912 per un grup d'empresaris, els descendents d'alguns dels quals encara estan en "un accionariat molt ampli, amb un centenar d'inversors, en el qual fins i tot hi ha antics empleats". Actualment, la presidència i la subdirecció general està en mans d'uns d'ells, Jaume i Glòria Torner, una de les famílies fundadores, però fa anys que es va professionalitzar; Jordi Escriche fa 10 anys que la dirigeix.