El barceloní Disfrutar acaba de ser proclamat com el millor restaurant del món. De la mà de tres excuiners històrics d'El Bulli —Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Josep-Oriol Castro—, Disfrutar ha posat per tercera vegada a Catalunya com la ciutat que acull al restaurant número u de la llista The World's 50 Best Restaurants presentats aquesta matinada a Las Vegas. Abans ho van ser El Bulli, de Ferran Adrià, en fins a cinc ocasions, i El Celler Can Roca, dels germans Roca, per dues vegades.
El 2023 va quedar en segona posició d'aquest prestigiós rànquing i número u d'Europa. A més, el novembre passat l'establiment barceloní va sumar la tercera Estrella a la Guia Michelin 2024. Els tres cuiners van obrir el restaurant el desembre de 2014 al carrer de Villarroel 163, a Barcelona, després d'haver-se iniciat anteriorment amb el restaurant Compartir, inaugurat l'abril de 2012 a Cadaqués.
Quant factura Disfrutar?
Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Oriol Castro són els socis i administradors de Maedor Tres, l'empresa que està darrere de Disfrutar. A l'exercici de 2021, l'últim del qual es poden consultar les dades, Maedor Tres va facturar 5,1 milions d'euros, amb uns beneficis de 940.000 euros. Un any abans, exercici marcat per la pandèmia, els ingressos es van situar per sota dels 3 milions, però van aconseguir tancar amb uns beneficis simbòlics de 25.000 euros.
Es pot destacar que, a través de Maedor Tres, els xefs també administren el restaurant Compartir, situat a Cadaqués (Alt Empordà). Així mateix, compten amb un altre restaurant Compartir a Barcelona, aquest administrat per una altra societat conjunta denominada CBCN 2021. En aquest cas, les últimes xifres disponibles consultades per aquest mitjà (2022) reflecteixen una facturació superior als 1,4 milions d'euros, tot i que el resultat de l'exercici és negatiu, amb pèrdues properes als 95.000 euros.
Preu dels menús
Les xifres de Disfrutar són positives i demostren la rendibilitat de l'actual millor restaurant del món, la proposta gastronòmica del qual se centra en menús degustació, amb una cuina avantguardista, però de caràcter mediterrani. La cuina dels xefs Casañas, Xatruch i Oriol Castro consta de tres menús diferents.
De dos d'ells, el clàssic i el festival, es poden gaudir per un preu de 290 euros, mentre que n'hi ha un tercer i més exclusiu, denominat Table M#01, La Mesa "Viva". Es tracta d'una experiència de què es pot gaudir en solitari o en grups de fins a sis persones i el preu varia des dels 390 fins als 1.050 euros per persona.