La fundació més monàrquica no és la Princesa de Girona ni cap altre que presideixin els reis sinó la Fundación Institucional Española (FIES). El seu objectiu declarat és “fer present el valor de la Corona com a institució integradora i impulsora de la convivència”. És coneguda per organitzar el concurs escolar '¿Qué es un rey para ti?'. Des de fa gairebé tres dècades està presidida per Rafael Guardans Cambó (en la fotografia superior, al costat del rei Felip VI), un dels néts de l’històric líder de la Lliga Francesc Cambó, i en el seu patronat hi ha membres de les nissagues empresarials dels Rodés (Havas) i dels Ferrero (Idilia Foods, el fabricant del ColaCao), així com destacades directives catalanes.

Amb motiu de l’última entrega de premis del concurs ‘¿Qué es un rey para ti?’, Rafael Guardans va declarar el març passat en presència del rei Felip VI que tenien el “profund convenciment d'estar servint a l'enfortiment de la institucionalitat a Espanya, persuadits que sense institucions fortes i sense institucions respectades, no hi pot haver una democràcia estable”. Efectivament, defensen la Corona.

Entre els vint membres del patronat d’aquesta fundació amb seu a Madrid hi ha cinc catalans més: Javier Ferrero Jordi (conseller d’Idilia Foods i president de la Fundació ColaCao), Alfonso Rodés Vilà (president d’Havas Group Spain), Núria Vilanova Giralt (fundadora i presidenta d’Atrevia), la consultora Marta Plana Drópez i el xef amb estrelles Michelin Ramon Freixa Riera.

I, evidentment, també hi ha cares conegudes de l’aristocràcia, l’empresariat i la política espanyola com Carlos Fitz-James Stuart y Martínez de Irujo, actual duc d’Alba i administrador de la Casa de Alba; Javier Bejumea Llorente, marqués de Puebla de Cazalla i exvicepresident d’Abegoa; Miguel Sebastián Gascón, exministre d’Indústria amb el socialista Rodríguez Zapatero; Luis Alberto de Salazar-Simpson, exconseller de Banco Santander i exgovernador civil de Biscaia amb governs de la UCD, durant els anomenats “anys del plom” del terrorisme d’ETA; o Theresa Zabel Lucas, empresària, presidenta de la Fundación Ecomar i doble medalla d’or en vela als jocs de Barcelona’92.

Però la figura clau d’aquesta fundació és Rafael Guardans Cambó, que la presideix des de 1997. Manté una privilegiada relació amb la Casa Reial. El seu nom apareix entre els convidats a la boda de Felip i Letizia que es va oficiar el 2004 a la Catedral de la Almudena de Madrid. Nét de l’històric polític i mecenes Francesc Cambó, els seus pares –l’advocat Ramon Guardans Vallès (Reus, 1919 – Barcelona, 2007) i Helena Cambó Mallol (1929-2021)– van tenir 14 fills, alguns d’ells amb destacada rellevància pública com Helena Guardans Cambó (presidenta no executiva de Webhelp, consellera de Fira Barcelona i també presidenta del consell de mecenatge de la Fundació del Gran Teatre del Liceu des del gener passat), Pau (president de la cadena Único Hotels i exdirector general d’Indústria del primer govern d’Aznar), Ignasi (que va ser eurodiputat de CiU i alt càrrec del Ministeri de Cultura amb els socialistes) o Rafael, que lidera la Fundación Institucional Española.

El seu pare, l’advocat Ramon Guardans, ja era un monàrquic de soca-rel, que va ser secretari del Consell Privat de Joan de Borbó, aspirant frustrat a la Corona espanyola, pare de Joan Carles I i avi de l’actual rei.

El juny passat, Rafael Guardans Cambó va abandonar l’agència de relacions públiques Atrevia, on va ser consultor i responsable de l’àrea d’empresa familiar durant deu anys, per estrenar-se en la posició de vicepresident de la Fundació Universitària Internacional de La Rioja-UNIR, segons apareix en el seu perfil de Linkedin. Aquesta última entitat educativa forma part del grup Proeduca, fundat i presidit pel barceloní Miguel Tomás Arrufat Pujol, una de les grans fortunes espanyoles.

Segons les biografies públiques de Rafael Guardans, després d’exercir l’advocacia es va centrar, a partir de 1985, en l’àmbit de la cooperació internacional per al desenvolupament. Va formar part de l’equip fundacional de Codespa, que va dirigir durant deu anys, i també de la Fundación Desarrollo Sostenido (Fundeso). Està relacionat amb diverses fundacions i associacions.

Els altres patrons catalans

Núria Vilanova Giralt (Vilanova i la Geltrú, 1965), fundadora i presidenta d’Atrevia, a la qual va estar vinculat Rafael Guardans, forma part d’aquest patronat des de 2011. També presideix el Consejo Empresarial Alianza por Iberoamérica (Ceapi) i, des de fa un any, és consellera de l’enginyeria madrilenya SEG.

Des del 2017 també n’és patrona Marta Plana Drópez (Barcelona, 1978), que en l’actualitat es dedica a la consultoria en els àmbits digital i de la Intel·ligència Artificial. Ha estat membre de la junta del Barça en l’etapa de Josep Maria Bartomeu, directora global de regulació de Cabify i consellera entre 2011 i 2013 del Mercat de les Telecomunicacions (organisme governamental que després es va integrar a l’actual Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, CNMC). Precisament, la CNMC va sancionar-la perquè mentre rebia una compensació econòmica per l'exercici d'aquest últim càrrec figurava com a sòcia fundadora d’una startup. Però el cas va donar un gir perquè l’Audiència Nacional i, posteriorment, fa dos anys, el Tribunal Suprem van anul·lar la sanció i van condemnar la CNMC a retornar-li prop de 200.000 euros i els corresponents interessos.

La seva mare, Carme Drópez, va ser dirigent de la desapareguda Unió Democràtica i també va formar part de les juntes del Barça, però amb els presidents Josep Lluís Núñez i Joan Gaspart.

Entre el patronat de la FIES i la junta del Cercle d’Economia hi ha coincidències. Marta Plana Drópez va estar en la junta de Javier Faus, però en les eleccions del 2022 va donar suport a Rosa Cañadas, mentre que Alfonso Rodés va entrar en l’actual junta de Jaume Guardiola.

El rei Felip VI entre Javier Ferrero i Rafael Guardans, en una audiència al patronat de la FIES / FIES

Alfonso Rodés Vilà (Barcelona, 1961) porta molts anys a FIES però no tants com a Havas, el grup europeu de gestió de publicitat en el qual, el 1999, es va integrar Media Planning, l’empresa que aleshores liderava el mercat espanyol i que va fundar Leopoldo Rodés Castañé (1935-2015), el seu pare. Manté una intensa activitat en fundacions, associacions i també empresarial, fins al punt que també participa en el rellançament d’una marca de làmpades de luxe.

Casualment, Alfonso Rodés i Javier Ferrero coincideixen en el consell de Metrópolis, la immobiliària de les grans nissagues empresarials barcelonines. Aqust últim, Javier Ferrero (Barcelona, 1948) està al capdavant de Ferretres, principal accionista d’Idilia Foods –el fabricant de Nocilla i ColaCao entre altres productes, que en l’actualitat presideix el seu germà Antonio–. Javier també forma part del consell assessor de Banco Santander a Catalunya.

I el xef Ramon Freixa Riera (Castellfollit de Riubregós, 1971) també està al patronat de la FIES. Fa uns dies va anunciar que aquest desembre tancarà el seu actual restaurant, de dues estrelles Michelin, situat a l’Hotel Único de Madrid, que precisament és de la cadena de Pau Guardans, germà de Rafael, president de la Fundació Institucional Espanyola. En un comunicat, va transmetre el seu “agraïment” a Pau Guardans “per aquests 15 anys cuinant felicitat on ha estat casa meva”. A partir de l’estiu de l’any vinent, obrirà un altre restaurant, que portarà el seu nom, en un local del carrer Velázquez, al madrileny barri de Salamanca. Durant aquest interval mantindrà obert el càtering i l’atelier del carrer Claudio Coello.

Apunt històric

La Fundación Institucional Española es va constituir el 1976 després de la restauració de la monarquia amb la proclamació del rei Joan Carles I. Els seus promotors van ser un grup de professionals encapçalats pel publicista madrileny Alfonso de Zunzunegui y Redonet (1931-2005). L’objectiu era difondre “els valors de convivència, solidaritat i unitat en la diversitat que representa la Corona”. A banda del concurs escolar ‘¿Qué es un rey para ti?’, dirigit als alumnes de primària i primers cursos d’ESO, també organitzen els premis FIES de periodisme, activitats de formació, jornades universitàries i editen el digital españareal.es.