A Europa, la banca paga fins i tot un 30% més que a Espanya pels dipòsits malgrat que la pujada de tipus ha estat la mateixa per a tots els bancs de la zona euro, ja que la política monetària l'ordena el Banc Central Europeu (BCE). Tanmateix, les entitats espanyoles han començat més tard que els seus competidors a remunerar l'estalvi, principalment perquè els sobrava liquiditat. Però Funcas alerta, aquesta liquiditat s'està acabant i ara sí que esclatarà la tan anhelada guerra de dipòsits a Espanya.
En un informe on s'analitza l'evolució de l'economia el 2023, Funcas, el servei d'estudis de CECA (la patronal de CaixaBank o Unicaja) indica que la remuneració mitjana dels comptes de dipòsit a Espanya era del 2,31% fins a l'agost, davant el 3,03% de la mitjana de l'eurozona. Aquesta diferència, que és del 0,72% en punts bàsics, suposa una bretxa del 30% a nivell percentual i en part és conseqüència, "d'un entorn financer particular" a Espanya.
La banca espanyola ha reforçat els seus matalassos de liquiditat després de la crisi financera i la falta d'una translació més gran dels augments de tipus d'interès a la retribució dels dipòsits a Espanya reflecteix, almenys en part, l'abundància de liquiditat en mans dels bancs proporcionada pel mateix BCE.
Per aquesta raó, a diferència del que ha ocorregut en altres països europeus, la retribució dels dipòsits a la vista als bancs espanyols no s'havia incrementat a la mateixa velocitat. Tanmateix, les últimes dades indiquen que aquesta translació sí que s'està produint ara i sembla accelerar-se. A més, s'intensificarà en els pròxims mesos, així que el BCE continua retirant liquiditat, apunta Funcas.
En tenir abundància de liquiditat, l'incentiu dels bancs espanyols per captar dipòsits "ha estat feble". En aquest temps, a més, la banca ha realitzat un intens sanejament i venda d'actius deteriorats de la crisi financera, per la qual cosa les entitats espanyoles han tingut menor necessitat de finançament que els seus competidors europeus, davant d'un creixement significativament més moderat del seu crèdit i balanç.
Així mateix, en els últims anys, els estalviadors espanyols que buscaven una remuneració mentre que els tipus han estat en negatiu han apostat per altres productes com a fons d'inversió o inversió directa, en bona part, oferts per la mateixa banca. Però la liquiditat de la banca s'acaba i ara sí que hi haurà guerra de dipòsits, anticipa el think tank.
"L'escenari de liquiditat abundant està donant pas a un altre de més escassetat"
"L'escenari de liquiditat abundant està donant pas a un altre de més escassetat en el qual es pot esperar una retribució més gran dels dipòsits bancaris". La inflació que va portar la guerra d'Ucraïna, juntament amb altres esdeveniments geopolítics, i les tensions postpandèmia a les cadenes de subministrament han obligat els bancs centrals (acceleradament) a canviar la seva política de tipus d'interès i a anar retirant els instruments de liquiditat extraordinària.
En aquest nou entorn es pot esperar una acceleració en la translació de tipus. I l'evidència suggereix "que aquesta acceleració ja s'està produint". La sortida de dipòsits de la banca (per les amortitzacions d'hipoteques, principalment) i els reemborsos dels TLTRO "podrien intensificar la competència al mercat de dipòsits", el que portaria a una translació més ràpida que l'observada fins ara. I això ja és apreciable a Espanya, assegura Funcas.
En particular, estan augmentant significativament les rendibilitats dels comptes per a empreses (que sempre són les primeres a rebre aquesta translació dels tipus oficials), i també les de les llars.
Segons dades del Banc d'Espanya, els tipus mitjans per a empreses han passat del 0,03% el juliol de 2022 al 0,46% l'agost de 2023. En el mateix període, el tipus mitjà a termini per a empreses va pujar del 0,60% al 2,67%. Quant als comptes bancaris de les llars, en els dipòsits a la vista ha augmentat en aquell període del 0,01% al 0,12% i en els de termini del 0,04% a l'1,37%.
En la mateixa línia S&P Global assenyala que la remuneració dels dipòsits va començar a pujar a Espanya a finals de 2022 i calcula que la part de la pujada de tipus oficials que es trasllada a la retribució dels dipòsits (l'anomenada "beta" dels dipòsits) s'elevava ja fins al 25% en el primer trimestre d'aquest any.