Bankinter reconeix que s'ha quedat enrere en la guerra hipotecària desfermada a Espanya i Portugal des que va arrencar el 2024. Les entitats han començat a abaratir els préstecs per comprar una casa en previsió que el Banc Central Europeu comenci a abaixar els tipus d'interès aquest estiu. Alguns bancs, com Sabadell o ING fins a quatre vegades.
Però el banc que dirigeix Gloria Ortiz no ha estat tan agressiu amb l'oferta hipotecària perquè creu que el BCE "no abaixarà tant els tipus, ni tan ràpid" com preveuen els seus rivals. Així, els comptes de Bankinter mostren que entre gener i març ha concedit hipoteques per valor de 1.300 milions, són 200 milions menys que el quart trimestre del 2023, o un 13% menys.
La caiguda és encara més gran si es compara amb el mateix període del 2023, en concret, de 300 milions, la qual cosa suposa un 20% menys. En la presentació de resultats celebrada aquest dijous a Madrid, la consellera delegada va explicar que aquesta caiguda del 20% (pel que fa al grup) recull la producció més baixa a Espanya i Portugal, però també a Evo Banco, la seva marca digital, que ha concedit "la meitat d'hipoteques que l'any passat", o el que és el mateix, un 50% menys.
Al contrari, el seu negoci d'hipoteques a Irlanda ha crescut un 53%; Bankinter s'enfronta, per tant, al seu segon any consecutiu de caigudes perquè en el conjunt del 2023 ja va vendre un 11% menys d'hipoteques que el 2022 atès el context d'inflació i elevats tipus d'interès, que ha frenat la venda d'habitatges i de préstecs.
Tercer any de caigudes a Espanya
A Espanya, el negoci hipotecari de Bankinter cau des de fa més temps. A diferència dels seus competidors, Bankinter no va tancar un bon 2022. De fet, el banc va vendre aquell any un 18% menys d'hipoteques que el 2021, quan va assolir la xifra rècord de 4.176 milions d'euros. Tampoc no li va anar bé el 2023, quan la seva producció hipotecària va ser un 15% més baixa que l'any anterior. En concret, el banc va vendre noves hipoteques per valor de 3.700 milions incloent Evo Banco. Sense Evo, la xifra va caure encara més, fins als 2.800 milions (un 30%).
I en els tres primers mesos d'aquest 2024 ha tornat a tenir una caiguda del 9% respecte al mateix període de l'any passat. "Malgrat això", defensava la CEO, "mantenim quotes". En concret, la quota de mercat de Bankinter en nova producció és del 6,6%, en línia amb la de l'any passat, però ja lluny del 8,4% que van assolir el 2022. A Portugal, la seva quota és del 8,8% i a Irlanda del 7,5%.
El banc explica que a més de la forta competència, hi ha altres elements que han contribuït a aquesta caiguda del primer trimestre de l'any. D'una banda, és la debilitat actual del mercat immobiliari, ja que els preus continuen cars i s'estan venent menys cases.
Per una altra, el factor estacional. Les vacances de Setmana Santa, a diferència de l'any anterior, van ser al març i això retarda les operacions. I en el cas concret de Bankinter Portugal, a més, influeix que el primer trimestre del 2023 va ser "excel·lent" gràcies a una potent campanya comercial que no han activat aquest exercici.
Bankinter situa la reactivació al segon semestre
Preguntada per si al banc li preocupa quedar-se enrere en el negoci més competitiu d'Espanya, la CEO assenyalava que les hipoteques "desgraciadament, són ara un commoditie". I els clients es mouen per preu. "No em preocupa", assegurava. Després de la desfeta de l'any passat (es van vendre un 18% menys d'hipoteques a Espanya) les entitats han començat a tirar preus des que va arrencar el 2024. De fet, segons les dades de comparadors i broker hipotecaris com Kelisto, HelpyMyCash o iAhorro, gairebé una vintena d'hipoteques estan més barates ara que quan va arrencar l'any.
Malgrat això, Bankinter situa "la reactivació del mercat hipotecari" en la segona part de l'any, quan arribi "una possible baixada de l'euríbor i un entorn macroeconòmic millor que el previst". L'escenari amb el qual treballa preveu "a tot estirar" una o dues baixades de tipus d'interès aquest any, la qual cosa podria impulsar la compra d'habitatges.
"Som optimistes amb les hipoteques, creiem que la demanda es reactivarà. A més, el nivell de pagaments anticipats ha baixat i esperem una nova producció hipotecària similar a la de l'any anterior i menys amortitzacions, amb la qual cosa, hi haurà creixement en el saldo hipotecari".
L'any passat Bankinter va registrar la sortida de 1.800 milions del seu balanç per les amortitzacions anticipades, en línia amb la resta sector. Però ja aquest 2024 les amortitzacions són menors, revelava Ortiz, i l'expectativa és que els recursos de balanç creixin, com ja han fet en el primer trimestre (un 20%).