La consultora immobiliària Guinot Prunera, especialitzada en administració de finques i gestió patrimonial d'immobles, segueix fil per randa el full de ruta que es va marcar el 2019: créixer en volum i expandir-se per Espanya. D’aleshores ençà ha comprat firmes com Newland, Vidal-Gomà, 3Domus o Parba i el 2023 va crear la marca ‘paraigua’ Althena -que és la societat amb marca única fora de Catalunya- perquè l’objectiu és convertir-se en “un operador global de referència en un sector que està en ple procés de concentració”, defensen Marcel Prunera, president, i Jordi Tomàs, conseller delegat. "Ens atrevim a ser un operador estatal perquè el sector està canviant i s'ha de tenir dimensió per afrontar els reptes de futur", consideren.
Entre adquisicions i implantacions directes, els gestors de Guinot Prunera som Althena operen a Barcelona -des d’on cobreix Catalunya-, Madrid, Bilbao, Vigo i Màlaga. En total tenen 18 oficines: 11 a Catalunya, 2 a Madrid, 3 a Bilbao, una a Vigo, i una més a Màlaga. Gestionades amb un equip de 200 professionals. La pròxima parada serà València, amb una operació “que es podria tancar aquest mateix any”, assegura Marcel Prunera. El negoci global pot arribar el 2025 a uns 16 milions o 18 milions, en funció del perímetre que tingui la companyia.
El creixement inorgànic s'ha centrat en la incorporació d'altres empreses "de dimensió mitjana, amb una cartera immobiliària important dins del segment mitjà-alt i ubicades en barris on les rendes mitjanes siguin les més habituals", expliquen. També pesa molt la professionalització de la immobiliària; "equip és molt important i més si és la nostra porta d'entrada a una ciutat i la seva àrea d'influència". "L'important és trobar la persona adequada per entrar i créixer a cada nou territori que incorporem", diu Tomàs, mentre que Prunera recorda que hi ha empleats que porten 25 o més anys treballant al grup.

L'ànima del negoci és, segons manifesten, la gestió de finques. Per això, el creixement per Espanya és principalment en aquesta divisió del negoci, una de les tres a què es dediquen. Actualment, administren i assessoren 2.100 comunitats de propietaris i 62.000 entitats administrades en propietat horitzontal.
Les altres divisions són la gestió patrimonial i les transaccions immobiliàries d'habitatges de lloguer o compra. Tenen 5.600 propietaris en gestió patrimonial; 15.000 immobles en gestió i 500 edificis en règim de lloguer. A més, en immobiliari fan cada any unes 1.700 operacions de lloguer i unes 400 de venda.
La venda és la resposta a la regulació
Jordi Tomàs insisteix en el fet que és "un moment complicat per al sector immobiliari". Especialment, per les noves regulacions en matèria d'habitatge i, més encara, si parlem de Catalunya. "El propietari està nerviós; i parlem de propietaris que ara la llei considera grans tenidors, però que tenen els seus estalvis invertits en habitatges i dels quals obtenen unes rendes per viure". "Alhora, quan lloguen han d'estar pendents dels possibles impagaments", afegeix. Això no impedeix que, segons considera, l'experiència de Guinot Prunera demostra que "ho accepten estoicament o opten per la venda del patrimoni". Això demostra, segons Tomàs, que la nova regulació el que està aconseguint és "retirar pisos del mercat de lloguer", perquè venen els petits propietaris però també els inversors institucionals.

Alhora, pel que fa als llogaters, "com que hi ha tanta demanda i tan poca oferta, el que fa el propietari és triar pel criteri de solvència i, per tant, el sistema també està expulsant del mercat a aquelles persones més vulnerables", manifesta el conseller delegat del grup i recorda que "l'únic i primer objectiu del propietari és cobrar". "Nosaltres tenim milers de clients que tenen els seus estalvis invertits en habitatge per tenir la seguretat que rebran uns ingressos", diu. Com més complexa és la regulació, més necessitat tenen els propietaris d'acudir a una consultora immobiliària perquè els gestioni el seu patrimoni.
D’aquesta manera, s’estendrà per Espanya l’expertesa dels 120 anys que acumula la companyia amb el llegat familiar dels Guinot -una gestoria que va fundar el 1905 Casimiro Guinot, a Barcelona- i els descendents. Jordi Tomàs pertany a la saga i representa la cinquena generació, perquè el seu pare Florentino Tomás, era fillol d'una de les dues netes de Casimiro que va entrar a treballar a Guinot a mitjans de la dècada dels seixanta, havia comprat les accions a la vídua de Santiago Martínez Guinot el 2003. Per la seva banda, el 1951, Ramon Prunera va obrir Prunera, una gestoria administrativa i d'administració de propietats, a Molins de Rei (Barcelona), l'activitat del qual va continuar el seu fill Marcel.
Socis professionals i Occident
Per al creixement, l’accionariat ha donat entrada a socis provinents d’algunes de les immobiliàries adquirides i també al grup assegurador Occident. Però les famílies Guinot Prunera segueixen sent, amb molta comoditat, els accionistes majoritaris. Entre aquests socis, el 2023, Occident va comprar el 16,7% de la societat Althena. “Occident ens aporta molt valor, és una empresa familiar que ens acompanya en aquest procés de creixement i ens dona seguretat i fortalesa”, concreta Guinot.
“La relació que hi ha entre la gestió de patrimoni o l’administració de comunitats amb el món assegurador és cada vegada més important, i tenir un soci com Occident és molt important per a nosaltres”, afegeix Jordi Tomàs, alhora que puntualitza que en cap cas estan lligats comercialment perquè “mantenim la nostra independència quan s’ha de tramitar una assegurança, sigui del tipus que sigui, anem al millor pressupost que ens vindrà el nostre corredor d’assegurances”.