Canvis accionarials dins de la família propietària de La Farga. La branca Guixà ha adquirit les participacions de la branca Fisas, amb la qual estan emparentats, de manera que la primera passa a controlar el 80% d’aquest grup metal·lúrgic amb seu a les Masies de Voltregà (Osona).
La branca Guixà està liderada pel president de la companyia, Oriol Guixà Arderiu, i per la seva filla Inka Guixà Fisas, directora general des de 2017. Precisament, la família d’Oriol Guixà ha adquirit les participacions que controlaven els seus cunyats Fisas. Es tracta d’una concentració empresarial en el marc de l’empresa familiar. No han informat de l’import ni de les condicions de l’operació.
En un comunicat, informen que aquest “moviment estratègic” s’ha fet per “enfortir l’estructura accionarial” i consolidar-se com a “empresa familiar estable i sostenible”. Afegeixen que aquest canvi en l’accionariat “contribuirà de manera significativa a garantir una transició suau a les futures generacions”.
Oriol Guixà assegura que el canvi accionarial assegura la futura viabilitat de la companyia. I en el mateix comunicat es mostra agraït als socis sortints pel seu “suport incondicional”. Recentment, Guixà va ser elegit president de la fundació empresarial FemCAT.
Més de 1.300 milions de facturació
La Farga (La Farga Yourcoppersolutions) i la seva join venture a Fort Wayne (SDI La Farga), a l’estat nord-americà d’Indiana, van tancar l’any passat amb una facturació per sobre dels 1.300 milions d’euros i un ebitda consolidat de 40 milions d’euros.
La Farga està especialitzada en la fabricació de semielaborats de coure i els seus aliatges pels mercats elèctrics, envasos metàl·lics, ferroviari, tubs, automoció i conductors especials. Són líders mundials en tecnologia de reciclatge del coure. Han venut la seva tecnologia a més d’una trentena de plantes metal·lúrgiques de tot el món.
Es tracta d’una empresa de capital familiar amb 216 anys d’història. El seu origen està en una petita fosa de metall del barri de la Barceloneta que Francesc Lacambra Pont va posar en marxa el 1808 durant l’ocupació napoleònica. Produïa objectes de coure i bronze per a usos domèstics. El 1852 van construir una farga al costat del riu Ter, en un antic molí que aprofitava la força de l’aigua per produir planxes de coure. Aquests elements s’utilitzaven per protegir la part submergida del casc dels vaixells de fusta que feien la ruta a les colònies americanes. Arran d’una crisi, l’empresa canvia de propietari el 1981 amb la sortida de la família Lacambra i l’entrada de la família Fisas. Precisament, Vicente Fisas i Oriol Guixà –gendre de l’anterior– van refundar la companyia i, el 1986, va produir la primera ‘colada continua’ de reciclats del coure al món.