Els executius de la gestora GVC Gaesco han assenyalat aquest dijous en una conferència telemàtica que, en espera de la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), l'opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell pot comportar problemes per al finançament a pimes. La directora d'assessorament i gestió de carteres de l'entitat, Gema Martínez-Delgado, així ho ha reconegut. "Aquí hi ha dues versions enfrontades", ha apuntat, en dividir entre "els que diuen que la fusió no esdevindria problemes de competència i la gent que pensa que sí que esdevindria problemes de competència, sobretot en el segment de finançament a pimes," però "jo crec que sí que hi pot haver un cert problema en finançament a pimes", ha considerat aquesta executiva.
"La petita i mitjana empresa espanyola no té tants proveïdors de fons com per poder permetre's el luxe de tancar-ne un", ha incidit Martínez-Delgado, com a argument sobre aquest possible problema en l'àmbit de la competitivitat. No obstant això, ha apuntat que no veu que hi pugui haver impediments en tot el que té a veure amb dipòsits o hipoteques.
Sí que s'ha centrat en l'entitat opante, el BBVA. Amb referència a la seva oferta, la directora d'assessorament i gestió de carteres de GVC Gaesco ha instat a posar l'atenció en els possibles impactes negatius per a BBVA en el cas d'una fusió, doncs "per molt que ells diguin que 1 +1 són dos, en moltíssims casos acaba sent 1,9".
El sector financer
En un sentit més ampli sobre el sector financer espanyol, els experts de GVC Gaesco han opinat que la seva evolució dependrà d'on aterrin els tipus d'intervenció. "Nosaltres pensem que el tipus d'intervenció s'hauria d'estabilitzar en alguna cosa entre el 2-2,5%", han pronosticat.
En aquest entorn, han asseverat que els bancs continuaran mostrant uns resultats "més que acceptables, evidentment amb caigudes de marge d'interessos, però serà un entorn bastant benigne per a ells, perquè a menors tipus d'interessos permetran, d'una banda, augmentar l'activitat creditícia".
"També hi hauria control de la morositat amb la qual cosa, probablement, les demandes dels dipositants per retribuir els seus dipòsits no fossin exigents", han postil·lat com a argument per reblar que s'està parlant "d'unes mínimes caigudes de beneficis a l'exercici que ve i, si això succeeix d'aquesta manera, la veritat és que presenten multiplicadors bastant atractius, amb rendibilitats per dividend superiors al 8%".
Les sortides al mercat de capitals
Referent a noves sortides al mercat, han constatat que avui és "molt interessant" l'exigència més gran que estan mostrant els inversors. "Hem vist l'ajornament de sortir a borsa d'alguna companyia -com el cas aquesta setmana d'Europastry- i es demostra que hi ha d'haver unes condicions de mercat òptimes perquè aquesta operació es pugui dur a terme i els preus han de ser molt atractius", han postil·lat.
En aquest sentit, han cridat l'atenció que es pot obrir una oportunitat "molt gran" perquè com "hi ha un gran grau de gestió passiva al mercat que es focalitza als índexs", hi ha, d'altra banda, "moltes companyies petites que queden fora d'aquests índexs i, per tant, només poden ser atractives per a inversors molt puntuals".
"Jo crec que ara mateix, amb la baixada de tipus i encara amb la gran liquiditat que hi continua havent als mercats, hi ha oportunitats perquè les empreses surtin a la borsa, però han de fer-ho a preus atractius", ha remarcat el director general d'anàlisi de GVC Gaesco, Víctor Peiro.