Els canvis en la piràmide demogràfica i el fet que s’arribi a gran en un millor estat de salut que fa uns anys està fent evolucionar els serveis assistencials en general i el sector de les residències en particular. Fiatc Residències ofereix espais molt diferents del geriàtric clàssic i fins i tot apartaments per sèniors, on les persones viuen com si estiguessin a casa seva però amb uns serveis comuns.
Un d’aquests és Cugat Natura i la seva directora, Helena Aranyó, que també és directora de relacions institucionals de Fiatc Residències, ha explicat aquest nou model, com s’adapta a les noves necessitats i demandes de la gent gran i ha fet un repàs al present i futur del sector en un nou debat de FOCUS ON, anomenat No és el final, és el mercat: l'economia silver en acció. Aranyó ha debatut amb Adrià Buzón, cofundador i CEO de Cuideo, Sergi Comas, cofundador i director general de Lura Care, i Jaume Saltó, fundador i CEO de Group Saltó.
“Les persones grans cada vegada tenen una idea diferent del que és l'antic concepte les residències per persones grans i volen estar en espais amb serveis molt més adaptats a les seves necessitats actuals. Mantenir l'autonomia que tenen a casa, poder socialitzar, perquè a vegades es troben sols”, ha explicat Aranyó. “Els nostres espais també busquen oferir una mica casa seva dins de casa nostra, i perquè puguin tenir una etapa d'envelliment actiu i saludable. Abans era envelliment. Ara es tracta d'envelliment actiu i saludable”, ha afegit.
Aquest canvi en les residències i l’aposta pels apartaments neix com a resposta al que Aranyó anomena una lacra: “S'ha detectat que la gent moltes vegades es fa vella a casa i molt sola. La soledat no desitjada realment és una lacra”. De fet, durant la Covid “es va posar molt en evidència la gent que estava sola, i una cosa és escollit, però una altra cosa és veure que no pots sortir d'allà i que estàs sola”. En sortir de la pandèmia, van veure que “tothom volia anar a viure en un espai amb altres persones per poder compartir aquesta darrera etapa de la seva vida”.
Les ganes de socialitzar van generar un canvi en el model assistencial: “Les residències abans eren espais molt grans, institucionalitzats. Ara s'estan construint totes amb unitats de convivència perquè les persones es relacionin amb un grup de 10-15 persones afins i tot estigui més fet a la seva mesura, i de forma cada cop més personalitzada, perquè sigui com casa seva”, ha explicat la directora de RRII de Fiatc Residències.
Aquest model també té en compte altres aspectes, com una alimentació saludable i que les persones puguin fer exercici per reduir risc de caigudes i per tenir també una bellesa més saludable. “I els apartaments és un model una mica més innovador, perquè la gent gran cada vegada vol escollir més on vol viure”, ha relatat. “Com més còmodes i més opcions tinguin a escollir, millor, perquè a més tenen cada vegada més poder adquisitiu i es reservaran el dret a decidir” on viure.
"Abans era envelliment. Ara es tracta d'envelliment actiu i saludable"
“El client que ve als apartaments és una persona que té autonomia. Podria viure a casa seva, però vol viure en un espai més fet a la seva mesura. Té poder adquisitiu i vol decidir on vol acabar els dies. Diu “la meva família no vull que decideixi per mi”, i vol decidir on envellir i amb qui es relaciona”, ha afegit Aranyó. “Els nostres apartaments estan inspirats en els models nòrdics amb una decoració atemporal, no tens cap sensació de residència, sembla que estiguis en un hotel. Tenen aquests espais d'ús comú, amb cinema, gimnàs, restaurant, per si no volen cuinar, perruqueria, espai de podologia, biblioteca, wifi, activitats culturals. I al mig de la natura”, ha relatat la directora d’apartaments per sèniors Cugat Natura.
A més, són espais també “oberts a la gent gran de l'entorn, perquè se’n pugui beneficiar tothom”. “Hauríem d’anar cap a una societat una mica més humanitzada, no només humanitzar els entorns, sinó humanitzar la societat, que les persones sigui conscient que allà hi viu una persona gran”, ha valorat.
La col·laboració publicoprivada i la manca de personal
Aranyó troba a faltar més ajuda de l’administració: “Ens hauríem de complementar en benefici de la gent gran, hauria de ser tan senzill com això (...) Poder-se complementar a nivell publicoprivat seria perfecte perquè sí que hi ha suport, a vegades, de l'administració, però estaria bé potser tenir-ne més, perquè hi ha gent que es queda a casa esperant que li arribi la plaça i pel motiu que sigui, a vegades no acaba d'arribar. O tenir ajudes per fer nous edificis, que el sistema financer posi facilitats per poder-los construir i que no els hagi de construir l'empresa pública, si la privada en un principi ja tenia previst tirar-ho endavant”.
Un problema que té el sector és la manca de gent per treballar. “Al sector de les residències ens trobem a vegades amb problemes de personal, perquè és un sector que es necessiten moltíssimes persones, perquè estàs atenent persones amb dependència i amb unes ràtios establertes que fan que hagis de tenir bastant personal. I moltes vegades ens trobem amb rotació, baixes, absentisme... Intentem implementar unes polítiques de recursos humans el més atractives possibles. Igual que treballem posant al centre el resident, també intentem treballar posant al centre el treballador”, ha explicat Aranyó.
Si els canvis demogràfics i socials estan capgirant el sector, també ho està fent la tecnologia: “Tot el que és l'automatització de processos que ara potser fan les persones, si es fan gràcies a avanços en la digitalització i noves tecnologies, aquestes persones es podran dedicar més a estar amb els residents. També la gestió eficaç de les bases de dades: si pots recollir més informació, pot fer més medicina preventiva dins dels centres, perquè hi ha coses que potser alerten que aquella persona està empitjorant i es poden aplicar tractaments abans”, ha relatat la directora de RRII de Fiatc Residències, que ho ha resumit en una frase: “Ben aplicada, la nova tecnologia ens ajudarà a millorar molt a tots la feina”.
A continuació pots veure el FOCUS ON sencer, i en aquest link, tots els debats: