El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, creu que el nou president de Telefónica, Marc Murtra, serà un "magnífic president" per afrontar els següents reptes de l'empresa i ha posat de relleu el paper jugat per José María Álvarez-Pallete durant la seva presidència en la companyia. "Després d'una dècada on Telefónica ha afrontat moltíssimes transformacions, jo valoro molt positivament la presidència de José María Álvarez-Pallete".

No obstant això, Hereu ha parlat aquest dilluns d'una nova etapa per a l'operadora espanyola, amb un nou president, Marc Murtra, que ha estat un gran president d'Indra. "Crec que serà un magnífic president de Telefónica per afrontar els següents reptes", ha dit Hereu a la premsa aquest dilluns després de la seva intervenció en el fòrum turístic Hotusa Explora. Així mateix, Hereu ha recordat que Telefónica és una "empresa estratègica per a Espanya" i ha reiterat que Murtra podrà afrontar aquesta presidència amb grans reptes i "amb grans resultats". Hereu ha fet aquestes declaracions després que aquest cap de setmana Marc Murtra hagi estat nomenat president de la companyia en substitució de José María Álvarez-Pallete.

Menys deute, però ingressos estancats

En la nova etapa de Telefónica, Murtra hereta una companyia que ha resolt els seus problemes financers. Durant la seva gestió, Álvarez-Pallete ha aconseguit reduir pràcticament la meitat, fins als 28.748 milions d'euros, amb dades del tercer trimestre de 2024, però la seva cotització s'ha estancat en els 4 euros des de fa mesos. A més, el mes de novembre passat, el govern espanyol va autoritzar, amb condicions, l'ampliació de capital de STC en Telefónica i, encara que no va transcendir quins són, entre elles no figuraven el seient dels saudites en el Consell, jutjant per les declaracions del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que va apuntar que aquesta decisió li corresponia a la multinacional espanyola.

En el tercer trimestre de 2024, Telefónica va registrar un benefici net atribuït de 989 milions d'euros en els tres primers trimestres de l'exercici, un 21,7% menys en comparació amb els 1.262 milions d'euros del mateix període de l'any anterior, segons els comptes remesos per la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dijous. Tanmateix, en termes ajustats, el benefici net en el període va assolir els 1.914 milions d'euros, la qual cosa suposa un 16,8% més en la comparativa interanual. D'altra banda, la multinacional de telecomunicacions ha mantingut plans els ingressos, amb una facturació acumulada entre gener i setembre de 30.418 milions d'euros, el que representa una lleu caiguda del 0,26% en comparació amb els 30.499 milions d'euros del mateix període del curs previ.

Telefónica manté les seves previsions per a 2024, que passen per un creixement dels ingressos d'entorn de l'1%, mentre que l'avenç esperat del resultat brut d'explotació (Ebitda) i de la caixa operativa se situa en ambdós casos en una forquilla d'entre l'1% i el 2%. La teleco també preveu tancar el present exercici amb una xifra d'inversió sobre ingressos de fins al 13% i un increment del flux de caixa lliure superior al 10%.

La CEOE espera una governança empresarial

Entre les primeres reaccions al nomenament de Marc Murtra, es troben les realitzades aquest dilluns pel president de la CEOE, Antonio Garamendi. El líder empresarial espera que en Telefónica i en totes aquelles companyies on tingui presència l'Estat en l'accionariat es prenguin decisions "des de l'àrea purament empresarial" i no des del punt de vista polític. "El que és important, no el govern espanyol, sinó l'Estat. L'empresa no és del govern espanyol, és de tots els espanyols aquesta participació de l'Estat. El que és important és que la governança es faci amb un plantejament purament empresarial", ha subratllat.

En declaracions a Telecinco i a TVE recollides per Europa Press, Garamendi responia així en ser preguntat per si compartia l'opinió del PP que el govern espanyol "ha colonitzat" l'operadora amb el relleu en la presidència de Telefónica, que ha passat en mans de Marc Murtra després del cessament de José María Álvarez-Pallete. "Jo, tant com això, no entraré, la qual cosa jo sí que he de dir, des de la meva responsabilitat, és que espero i continuo reclamant que es tingui un rigor, des de l'àrea empresarial, amb la qual cosa són els temes d'economia empresarials i que, sens dubte, efectivament, la política no entri en les decisions", ha apuntat. "Hi ha altres companyies, també europees, on són governs o Estats en l'accionariat. Jo no puc entrar en el que són les decisions dels socis, però sí, que, en qualsevol cas, es prenguin decisions des de l'àrea purament empresarial", ha defensat.

Garamendi ha assegurat que als espanyols els interessa "moltíssim" que Telefónica "sigui una gran companyia" i, després d'agrair la tasca d'Álvarez-Pallate al capdavant de l'operadora durant tots aquests anys, ha recordat que també és president de la patronal mundial de telecomunicacioneS GSMA. "Veurem com es resol aquest tema, perquè per a nosaltres era molt important tenir un espanyol en aquesta posició", ha apuntat el dirigent empresarial.

"Des de CEOE hem de ser molt respectuosos en aquest assumpte. La Junta General aprovarà el relleu. Per tant, jo tinc poc a dir (...) Aquesta és una companyia privada, molt important, i, per tant, que s'atengui sempre el que és la governança del que és una companyia privada", ha assenyalat Garamendi, que ha afirmat ser un petit accionista de l'operadora.