Les pujades de tipus d'interès (cinc entre juliol de 2022 i febrer de 2023) han disparat el preu de les hipoteques. I no només dels que ja tenien contractada una a tipus variable, que en estar vinculada a l'Euríbor i aquest pujar des del -0,5% de fa un any al 3,5% que va tancar febrer, ha encarit les quotes que paguen les famílies. També ha pujat el preu de les noves, de fet, demanar al banc un préstec per comprar una casa és ara un 70% més car que fa un any, sobretot a Abanca, que ja cobra un interès superior al 5% en totes les hipoteques.
Un estudi elaborat per Asufin, l'Associació d'Usuaris Financers, indica que en les hipoteques sense vinculacions o que no estan bonificades -és a dir, en les que el client demana els diners per comprar una casa però no domicilia la seva nòmina ni contracta cap assegurança al banc- l'interès mitjà és del 4,67% davant el 2,76% de fa un any. És a dir, ha pujat un 69% en un any.
Mentre que el tipus mitjà de les hipoteques que ofereixen vinculacions o bonificacions - quan el client demana la hipoteca i a més porta els seus ingressos al banc- és actualment del 4,29% davant el 2,32% de fa un any. El que suposa un increment del 85%.
En conjunt, han pujat més d'un 70% encara que hi ha distincions entre entitats. Segons l'estudi, a Abanca la TAE supera amb escreix el 5% en totes les hipoteques, la qual cosa la converteix en la més cara del mercat. Hipotecar-se en l'entitat gallega a tipus variable, té una TAE del 5,5% si s'emporta la hipoteca i del 5,6% si només es contracta aquest préstec. A tipus fix, els interessos són del 5,64% i del 5,68% respectivament.
El segueix el Banc Sabadell, la hipoteca variable del qual té una TAE del 5,34% sense vinculació i del 4,68% si el client està vinculat. Mentre que en la hipoteca fixa, l'interès del banc català és del 5,06% i del 4,40% respectivament; El Banc Santander també cobra ja més d'un 5% d'interès als clients que contractin una hipoteca -fixa o variable- si no estan vinculats, però la baixa un 0,7% als que si ho estan.
Aquestes tres entitats han anat apujant els preus així que com ho feien els tipus d'interès. Ja que abans del primer anunci del Banc Central Europeu, el juliol de 2022, la TAE de Sabadell i Santander estava per sota del 2% i a Abanca, se situava en l'entorn el 3%.
Hi ha menys ganes d'hipotecar-se el 2023
Es podria esperar que les pujades de preus (que han estat generalitzades a tots els bancs) haguessin llastat el mercat hipotecari l'any passat, però això no va passar el 2022. De fet, va ser el millor any des de 2010 en firmar-se més de 460.000 hipoteques i algun més fins i tot va ser rècord, com el de maig.
Però el mercat es va anar refredant en la recta final de l'any i al desembre, després de 21 mesos a l'alça, la firma d'hipoteques sobre habitatges va caure. Des d'Asufin creuen que molts consumidors van avançar les seves compres l'any passat davant de la possibilitat de què aquest 2023 els preus continuessin pujant i les condicions de les hipoteques empitjoressin. Més si cap, quan el mercat descompta una nova pujada de tipus del 0,5% aquest mes de març i altres d'addicionals.
Sigui com sigui, l'any 2023 ha començat amb una menor intenció de compra i d'hipotecar-se, segons Asufin. El seu estudi revela que un 5,10% d'espanyols manifest haver canviat d'opinió i si abans volien hipotecar-se ara prefereixen no fer-ho. El percentatge és superior al del 3,10% de l'any anterior. També es redueix del 4,20% a l'1,90% actual, el nombre de persones que pensen que ara sí que és moment d'hipotecar-se.
El que més cau és la intenció d'hipotecar-se per comprar el primer habitatge, l'habitual, que l'any passat representava el 65% del total i ara un 26%. Al contrari, la hipoteca per comprar un segon habitatge com bé d'inversió creix fins i tot un 49,70% davant el 22,10% de l'any anterior. Així mateix, un 64,10% dels espanyols enquestats per l'Associació que no s'hipotecaran indiquen que ho fan per la situació econòmica i la pujada dels tipus d'interès, davant el 51,10% que declara aquests moticos l'any anterior.