Les hipoteques variables que els espanyols van contractar al febrer es van firmar amb un interès mitjà del 3,98%. Es tracta del preu més baix en nou mesos, en concret, des de maig del 2023 (3,96%), ja que entre juny de l'any passat i gener d'aquest 2024, l'interès sempre ha estat per sobre del 4%. Els mesos punta van ser setembre i octubre, quan l'interès mitjà va assolir el 4,3%.
Les dades publicades aquest dimecres per l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE) també posen en relleu que en els últims quatre mesos, hipotecar-se a Espanya ha estat més barat que en la resta de la zona euro. Si bé, l'interès mitjà a què s'han firmat hipoteques a Europa ha estat del 4,1% el febrer, del 4,2% al gener, del 4,3% al desembre i del 4,28% al novembre.
Mentre que a Espanya, el mateix interès ha estat del 3,98% el febrer, del 4,06% al gener, del 4,21% al desembre i del 4,27% al novembre. Les xifres revelen, això sí, que els preus porten quatre mesos de caigudes tant a Espanya com a la resta del Vell Continent. I que les caigudes van en línia amb l'evolució de l'euríbor, l'índex a què estan lligades les hipoteques variables.
Des que el Banc Central Europeu va interrompre les pujades de tipus d'interès el setembre (en el 4,5%) i el mercat va començar a anticipar que no hi hauria més pujades, i fins i tot que començarien les baixades aquest 2024 (es preveu que al juny) l'euríbor a dotze mesos s'ha mogut a la baixa.
De fet, va començar a baixar a l'octubre i després de tancar per sota del 4% al desembre, s'ha mogut durant els tres primers mesos d'aquest exercici entre el 3,6%-3,7%.
Tanmateix, hipotecar-se el febrer del 2024 va ser més car que el 2023. Les dades de l'AHE assenyalen que el tipus d'interès mitjà d'una hipoteca a Espanya l'any passat va ser del 3,66% i el febrer d'aquest any, del 3,99%. El que suposa un 0,4% més.
La banca apuja hipoteques al març
Atès el context, la banca espanyola (que durant mesos va abaixar els preus de les hipoteques variables per l'escassa demanda) ha començat ara a fer el contrari, a encarir les hipoteques variables que té al seu aparador.
Entitats com Sabadell, ING o Unicaja han compensat la caiguda de l'euríbor, apujant aquest mes de març el diferencial dels seus préstecs variables, la qual cosa es tradueix en un encariment de l'interès que es pagarà durant tota la vida de la hipoteca, o el que és el mateix, en quotes més cares.
Aquest diferencial, que és el percentatge que se suma a l'euríbor a 12 mesos, ja és més alt que fa un any en la majoria de les hipoteques variables. I per descomptat, s'ha disparat respecte al 2022, quan estava en negatiu; Sabadell ha estat de les últimes entitats a fer canvis a l'alça aquest mateix mes, en elevar-lo en un 0,10%, fins a euríbor + 0,60% TIN.
ING també ha elevat el diferencial de la seva Hipoteca Naranja Variable en ambdues modalitats. En la modalitat en què el primer any té un interès fix i la resta és variable, ha portat el diferencial des del 0,65% fins al 0,69%. I en la modalitat on els tres primers anys són fixos i la resta variables, del 0,60% al 0,65%. En aquesta última hipoteca, ING fins i tot ha apujat el tipus fix de sortida aquest mes de març, des del 2,65% fins al 2,75% TIN.
Unicaja també ha apujat el diferencial de la seva hipoteca variable bonificada, des del 0,75% fins al 0,80% per als titulars amb ingressos inferiors a 2.500 euros. A més de la TAE variable, que estava en el 5,03% i assoleix ara el 5,13%.