Hipra acaba d’iniciar un altre assaig clínic per avaluar la resposta immunitària de la vacuna que ha adaptat a les noves variants del Covid-19. Aquest laboratori català ha obtingut totes les autoritzacions –de les agències del medicament d’Espanya, de la UE i, fins i tot, de l’OMS– per comercialitzar les seves vacunes contra el coronavirus, però, fins ara, només n’ha aconseguit col·locar 3,2 milions de dosis al govern espanyol, el seu únic client.
La vacuna de reforç d’Hipra es va distribuir l’estiu passat a serveis sanitaris de tot l’Estat. No obstant això, als més grans de 60 anys que es revacunen aquesta tardor en els centres d’atenció primària catalans se’ls subministra, preferentment, la dosi de Pfizer/BioNTech, segons ha constatat aquest mitjà. De moment, la vacuna d’Hipra no ha complert les expectatives comercials –les vendes queden molt lluny de la capacitat màxima de producció de 250 milions de dosis anuals– pels dubtes sobre la seva adaptació a les noves variants del virus i per la competència dels gegants mundials que controlen aquest mercat. Però Hipra no s’ha rendit: continua amb els assajos per adaptar el seu sèrum a les variants que van sorgint i, fins i tot, investiguen una nova vacuna per al virus respiratori sincitial (VRS). Aquest causa bronquitis i pneumònia, sobretot en nadons i menors.
Hipra és un laboratori amb més de 50 anys d’experiència en sanitat animal que durant la pandèmia, ara fa tres anys, va entrar per primera vegada en la sanitat humana. El 2020 es van encarregar de les proves PCR dels centres sanitaris de Girona. Aleshores, els seus tècnics van considerar que era factible aconseguir la vacuna contra el Covid. Un any després van adquirir l'empresa emergent biotecnològica GoodGut, fundada per la investigadora mèdica Mariona Serra-Pagès i que està especialitza en test per al diagnòstic de malalties intestinals.
Segona generació
Aquesta aposta per la sanitat humana està liderada per la segona generació de la família Nogareda. Des que va rellevar el seu pare en la presidència el 2007, David Nogareda Estivill, de 58 anys, ha impulsat l’expansió internacional (compten amb 50 filials a l’estranger i presència en un centenar de països), la concentració en el sector de les vacunes d’animals de granja (fins a situar-se en la sisena posició del rànquing mundial) i, recentment, l’entrada en les vacunes humanes. No deixa de ser curiós que un veterinari de formació, que està al capdavant d’un consolidat grup farmacèutic animal, s’arrisqui amb les vacunes per als humans.
David Nogareda sempre s’ha mogut amb discreció. No concedeix entrevistes als mitjans de comunicació ni té activitat a les xarxes socials. Fins que van anunciar els preparatius de la vacuna del Covid, només es podia localitzar una fotografia seva, precisament en companyia d’Artur Mas, que corresponia a quan l’aleshores president de la Generalitat va inaugurar el 2011 la nova fàbrica d’Hipra a Amer (la Selva). Des d’aleshores, han aparegut fotografies seves amb motiu de les dues visites de Pedro Sánchez a aquestes instal·lacions (el 2021 i el 2023, imatge superior) i quan, l’any passat, Pere Aragonès va entregar la Creu de Sant Jordi a Hipra.
Si es busca, també es pot trobar alguna fotografia seva en curses d’automòbils clàssics, una de les seves passions. Ha disputat competicions a Montecarlo o Le Mans (imatge sobre aquestes línies) al volant d’un Porsche 906 de l’any 1966. Tot i la seva discreció, participa en actes públics i en associacions empresarials. Una d’aquestes és Femcat, de la qual en va ser vicepresident durant l’etapa en què va estar encapçalada per Pau Relat.
Dels quatre germans Nogareda Estivill –David, Maria del Mar, Arnau i Milena–, els tres primers ocupen càrrecs d’alta direcció i formen part del consell d’administració d’Hipra en representació de les seves respectives patrimonials: Clau de Safir (David), Clau de Robí (Mar) i Clau d’Atzabeja (Arnau). Les fonts consultades precisen que Milena també treballa per a Hipra i que està en el capital, però no en el consell, mitjançant la societat Clau de Maragda.
Maria del Mar Nogareda, de 57 anys, exerceix de vicepresidenta i directora general d’Hipra. Llicenciada en Empresarials, el seu nom apareix en desenes de filials comercials repartides per tot el món. És membre de diverses entitats gironines com el consell assessor de l’associació empresarial Fòrum Carlemany o el Cercle de La Ciutat Invisible, punt de trobada del món empresarial i cultural per potenciar el Festival Temporada Alta. També va formar part del patronat de la Fundació Princesa de Girona, que té com a presidents d’honor al rei Felipe VI i a la princesa Leonor.
Arnau Nogareda també exerceix de vicepresident i director general d’Hipra. Membre del patronat de la Fundació per la Creativació, entitat gironina dedicada a fomentar la innovació en les noves generacions. Apassionat del ciclisme.
El fundador
El seu pare, Joan Nogareda Gifré (Olot, 1934), es manté com a president d'honor. Es va llicenciar en Químiques (Universitat de Barcelona), Veterinària i Farmàcia (les dues últimes, per la Complutense). En companyia del seu germà Ernesto, del seu cunyat Lluís Tremoleda (farmacèutic d’Olot) i de Manuel Sobrino (tècnic de laboratori madrileny destinat a la Garrotxa) va constituir Laboratorios Sobrino el 1954. El primer objectiu era produir un sèrum contra la pesta porcina africana. Després van posar en el mercat les primeres vacunes contra malalties de les aus.
A principis de la dècada dels setanta, surt de Laboratorios Sobrino, de la Vall de Bianya (Garrotxa), que en les dècades posteriors passa a ser controlat successivament per la multinacional nord-americana Fort Dodge, Pfizer i, en l’actualitat, per Zoetis.
A causa de les dificultats que posava l’administració franquista per constituir noves empreses farmacèutiques, Joan Nogareda va adquirir el 1971 Laboratorios de Sanidad Veterinaria Hipra, una empresa madrilenya que estava a punt de la desaparició per les seves dificultats econòmiques. El nom, que s’ha mantingut fins a l’actualitat, surt de la combinació de les primeres síl·labes dels cognoms dels seus primers propietaris, Hidalgo i Prado, veterinaris militars. Dos anys després, el 1973, va refundar Hipra a Amer amb la participació d’altres inversors. A principis dels noranta, quan una part dels accionistes planteja la venda a una multinacional del sector, Nogareda compra les seves participacions i es converteix en l’accionista majoritari. El 2007 va cedir la presidència al seu fill David.
Joan Nogareda Gifré és cofundador de l’Associació Nacional de Porcinocultura Científica (Anaporc) i va ser director general de la International Pig Veterinary Society (1986-1988). Encara és numerari de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya.
A banda de tres germans Nogareda, en el consell d’administració han incorporat directius de la mateixa companyia com Elia Torroella (vicepresidenta executiva d’R+D) i consellers independents com Alfredo Bru (cofundador i primer executiu del fons de capital risc Sherpa, si bé aquesta firma no és sòcia) o Richard Rechter (exdirector general de Dogi, l’actual Nextil, de la qual també n’és conseller).
Hipra va facturar l’any passat prop de 397 milions d’euros, un 14% més que l’exercici anterior gràcies al “bon comportament de la divisió de salut animal”, segons va informar la companyia el juliol passat. Els beneficis es van situar en 55,7 milions, un 11% més, si bé l’ebitda es va reduir un 17% fins als 70,3 milions d’euros, precisament per les inversions en R+D per aconseguir la vacuna del Covid. Segons les seves dades, van invertir 83 milions d’euros en aquesta vacuna i en la construcció del que s’anomenarà Campus Hipra, a Aiguaviva (Gironès), que preveuen que estigui totalment acabat el 2026. La venda dels 3,2 milions de dosis els aportaran 31 milions d’euros, que es comptabilitzaran en l’exercici d’aquest 2023. Però, de moment, aquesta vacuna no li ha reportat la rendibilitat esperada.