Edreams Odigeo té "disputes fiscals pendents" a quatre països diferents per pagar menys impostos dels que hauria d'haver pagat, segons reconeix al seu últim informe financer. En concret, a Espanya, Portugal, Itàlia i Luxemburg, on les autoritats li reclamen un total de 33 milions d'euros. El deute més gran el té a l'estat espanyol: Hisenda, després de dues inspeccions, conclou que ha de pagar gairebé 12 milions d'euros més pels exercicis compresos entre 2015 i 2021. Però a Itàlia també li exigeixen uns altres 9,3 milions, a Luxemburg 6,8 milions i a Portugal 5,2 milions més.
L'empresa que dirigeix Dana Dunne revela que la matriu espanyola ha tingut dues inspeccions d'IVA consecutives pels exercicis 2015-2017 i 2018-2021. El fisc rebutja el mètode que aplica la companyia per deduir l'IVA suportat sobre certes despeses operatives, de manera que, després d'aquestes inspeccions, Hisenda li reclama una correcció per IVA de 3,1 milions d'euros pels exercicis 2015-2017, que Edreams ja ha recorregut davant del Tribunal Econòmic Administratiu Central de primera instància.
El grup segueix a l'espera de l'informe final d'auditoria de l'IVA dels exercicis 2018-2021, però entenen que la resolució serà la mateixa i l'Agència Tributària li reclamarà uns altres 8,5 milions d'euros. Davant d'això, anuncien que recorreran la liquidació davant del Tribunal de Primera Instància "pels mateixos motius" que l'anterior.
En els comptes presentats al mercat al març, Edreams ja va advertir que existia "un possible risc" que Hisenda examinés si havien deduït bé els actius fiscals diferits (els DTAs, que són els que obté una empresa quan perd diners) obtinguts abans de traslladar la seu de Luxemburg a Espanya el 2021, ja que el fisc considera que "les esmentades bases imposables negatives no s'han de deduir".
Edreams defensa que ha realitzat la deducció adequada de les despeses d'acord amb la legislació espanyola i, per tant, que el risc d'haver de pagar aquests gairebé 12 milions "és remot" d'acord amb les definicions de la normativa comptable NIC 37 i, per aquesta raó, l'empresa establerta a Barcelona, no ha registrat cap provisió, de moment.
Itàlia va obrir una investigació contra Edreams a l'octubre
Però l'agència de viatges online, que va comunicar al mercat aquest dimecres unes pèrdues d'1,6 milions en el primer semestre fiscal de 2024 (de gener a juny) no només té problemes a Espanya, també a Itàlia, on li reclamen uns altres 9,3 milions per no pagar els impostos corresponents després d'abonar dividends a l'empresa matriu espanyola el 2013 i el 2015.
Edreams ha apel·lat i els Tribunals italians l'han rebutjat, de manera que la companyia ha recorregut ara al Tribunal Suprem del país. L'agència de viatges online es manté ferma i considera que "ha aplicat correctament l'exempció de retenció d'impostos italiana", així que només ha registrat una provisió de 0,4 milions d'euros, que és la quantitat per la qual el grup "estaria disposat a resoldre aquesta disputa" amb les autoritats fiscals italianes.
D'altra banda, i seguint el que li ha ocorregut en la resta de països, les autoritats tributàries italianes han iniciat el mes d'octubre passat una inspecció de l'impost sobre la renda i de l'IVA d'Edreams en relació amb l'any fiscal 2019. Com que aquesta auditoria fiscal es troba actualment en l'etapa d'investigació, encara es desconeix quina quantitat li reclamaran per això.
Luxemburg també reclama a Edreams uns altres 6,8 milions
Edreams Odigeo també té diverses disputes fiscals obertes a Luxemburg, on va tenir la seu des del seu naixement i fins a 2021. Després de dues auditories d'IVA consecutives, en les quals es va avaluar l'IVA pagat per la societat durant els anys 2016-2018 i 2019-2021, li reclamen 3,2 milions d'euros i 2,7 milions d'euros respectivament, pel rebuig de la recuperació de l'IVA suportat sobre certes despeses refacturades.
Les autoritats fiscals luxemburgueses al·leguen que Edreams no va aportar prou proves així sobre la refacturació d'aquestes despeses i, per tant, va rebutjar la recuperació de part de l'IVA suportat per la societat sobre aquestes despeses.
Els altres casos que enfronta el grup a Luxemburg són per import de 0,45 milions d'euros per al període 2016-2018, i d'uns altres 0,45 milions d'euros pel de 2019-2021. En aquest cas està relacionat amb la interpretació de les regles luxemburgueses de prorrata d'IVA. Aquí sí, Edreams estima que existeix "un risc probable" de sortida de recursos per import de 0,9 milions d'euros i ha registrat una provisió.
Així mateix, a Portugal, després d'una auditoria fiscal sobre l'impost de societats i l'IVA respecte als exercicis 2015-2016 i 2017-2018, Edreams ha rebut una regularització de la Hisenda portuguesa per un import de 5,2 milions d'euros contra el qual l'empresa va presentar una reclamació administrativa fa anys.
El juliol de 2021, les autoritats fiscals portugueses van rebutjar aquesta reclamació, així que Edreams ha recorregut ara davant del tribunal portuguès de primera instància i segueix pendent el recurs. En declaracions a ON ECONOMIA, el grup només manifesta que té un total d'1,7 milions d'euros proveïts per a aquests expedients en curs.